månadsarkiv: augusti 2012

Åsen

Här kommer lite fler bilder från vårt bygge! Snart är det klart 🙂 Eller iaf en god bit på väg….det ska såklart målas överallt, hela stugan ska ju bli svart, slamfärg, som falu rödfärg, fast svart, bra förklaring va?? Men först måste vi fixa taket, sopa av allt barr och sen lägga pannorna tillrätta, just nu ligger dom i rader som liknar en taskig uppställning 😉
Vi lär oss massor hela tiden när vi fixar o grejar, kul! Vi har roligt tillsammans och det är kul att se något växa fram, sakta men säkert!
Idag var vi ut en snabbsväng innan handbollsfinalen och fixade beslaget mellan plasten och teglet, så nu är presenningen och snörena borta! Pressen ser man som en mörk del på plasten in mot stugan.
Numer är det kryss överallt på staketet! Det blev jättesnyggt! 
Nedanför golvet ska det kläs med svarta liggande brädor så man inte ser allt skrot under!
 Dom första korsen som jag gjorde!
Det var lite klurigt, men kul att såga och sen använda stämjärn för att göra halvt-i-halvt!
Inge fusk här inte, ska det va ska det va ordentligt!
Förra veckan passade vi på att sova över, jag vågar inte riktigt sova själv därute….. Så jag fick vackert vänta på att Nicklas skulle få semester! Det är så mysigt när mörkret faller, man sitter inne med brasa och tända ljus och kikar ut i mörkret. Lyssnar på skogens alla ljud, fåglar som slår i vattnet och säkert massa djur som rör sig, både nära och en bit bort….
Sen ut och borsta tänderna innan sängdax, mörkt mörkt….men mysigt! Den ständiga frågan är, med lampa eller utan på väg till dass! Med lampa riskerar man ju att se ögon som reflekteras, utan lampan traskar man lyckligt ovetande om vad som kan stå bredvid stigen…..
Mest fokus har ju legat utomhus, men nu kommer lite bilder inifrån, håll tillgodo 🙂
I födelsedagspresent fick jag o Nicklas en ny fin fotogenlampa, den pryder sin plats så fint över bordet!
Lampan är nytillverkad, fast i gammal stil från Karlskrona lampfabrik, inte billig men fiiiiin och praktisk!
Här är stora rummet, matsalen, allrummet, you name it 🙂
Å rummet från andra hållet!
Svarta vakthunden har fattat posto o soffan, som vanligt!
Den uppmärksamme ser att det inte är några mattor på golvet, dom ligger här hemma i väntan på en omgång såpa och rotborste!
En av dagarna hade vi besök av Marcus, Sara, Oliver och Victor, alltid kul med folk som kikar förbi, Sara undrade hur det sett ut innan vi började renovera, och det slog mig att jag nog inte lagt ut några ”före-bilder” ska leta på externa disken å se om jag hittar några, det var ingen vacker syn, men sällsynt 🙂
I morgon åker Nicklas ut och förhoppningsvis målar lite, då kanske kryssen är svarta till kvällen och ännu snyggare!
På återseende!

PS. Vill ni kommentera så funkar det att välja profil ”anonym” men skriv då vem ni är i själva hälsningen 🙂 DS.

Lite reflektion över gårdagen…..

Ja, lite dagen efter brukar jag ha samlat tankarna lite och reflekterat över tävlingen. Först bara måste jag ju berätta att vi alla 7 som kom till start blev uppflyttade?! Hur häftigt som helst, o det var då inga ”kompis-betyg” från domarna, dom hade aldrig varit med om att alla startande blev uppflyttade!

Det brukar ju alltid vara nån som försvinner på spåret, o nån som inte springer på budföringen, här var ”sämsta” resultatet på spåret 3 pinnar bort, o bara en hund som inte sprang på budföringen, kul! Domarna sa också att det var 7 genomarbetade hundar, inge flams utan överlag samlade hundar. Ockelbo är en klubb jag gärna återvänter till, en mysig liten klubb med trevliga funktionärer! Kändes liksom när man kom att det var hjärtligt och trevlig stämmning.

Fina priser, vi fick förutom pokal en rep-leksak till Spajk och en t-shirt till mig, kul!

Lite allmäna reflektioner då… På de 3 lägrespår vi gjort, 2 utan platsliggning o kryp, därav ingen uppflytt. Men på specialen har vi 3×10 i betyg på upptaget, härligt! Vi har 9,9,10 i betyg på spåret, niorna då med en pinne bort… Vi har som längst varit ute i 18 minuter på spåret, och snabbast har vi gått på 14 minuter. På budföringen har vi som lägst snitt 8, andra gången 10, o igår 9,25, känns så himla häftigt! Jag sa till Nicklas att jag var lite besviken att vi inte haft 10, 10, 10 på specialen, men hallå?! Igår var vi 3 poäng från MAX-betyg på specialen, så vad mer kan jag begära??? Det är ju iaf inte specialen som är vårt bekymmer….

På alla våra lägretävlingar (3 spår o 2 bevakning) har vi som bäst haft 239,5 lydnadspoäng, för uppflyttad krävs 196…så där hade vi god marginal, fast även det utan kryp! Vi har också på alla lägre-tävlingar haft uppflyttningspoäng på specialerna, tryggt och stabilt!

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad i lydnaden som inte kändes bra, mer än att jag var ”off”, men nyttigt att köra och ändå känna att det var en usel dag som ändå räckte till uppflytt! Det är ju lättförtjänta poäng att ha fullt på platsen….där förlorade vi 10 poäng. Jaja, det är bara att köra vidare, det jag tar med mig är att han inte rörde en min på skotten! Han vände inte ens på huvudet utan låg och tittade på mig. I högre är det platsliggning utom synhåll, måste träna på det! Jag tror inte det är några problem, han ligger tryggt på platsen.

Sen kommer det ju en del nya moment, en del har vi redan kikat på, men det ska bli kul att bara focusera på högre och inte behöva tänka på lägre-momenten!

Jag är på det stora hela så himla nöjd med Spajk, han beter sig likadant på träning som på tävling, han går inte ner sig på planen utan är så himla okomplicerad! 

Idag har vi varit vid Åsen och byggt lite till på altanen, o lilla smart-Spajk har gömt tuggben hela dagen, han har varit så intensiv i sitt gömmande att han numer har ett litet sår på nosen efter att han bökat och puffat så mycket med nosen?! Inte utan att jag ibland undrar hur det står till på hjärnkontoret 😉

I morgon är det måndag, träning på klubben 🙂 Nu jäklar ska det tränas!!

På återseende!!

UPPFLYTTAD!!!!

Japp, idag satt det mesta, så numer är Spajk o jag uppflyttade till högre-spår, så himla härligt!!! 2 år och 2 månader gammal är han nu uppflyttad till högre spår, högre bevakning och lydnadsklass 3! Det säger inte så mycket om mig som hundtränare, snarare en hel del om Spajk! För han är heeelt underbar och ställer upp i alla lägen på det jag begär!

Nåväl, dagen började okristligt tidigt, 04.15 ringde telefonen….05.11 satt vi i bilen med slutdestination Ockelbo BK. Kom fram ca 30 minuter innan samling 07.30, skönt att ha lite tid innan.

Vi var 7 ekipage som kom till start, av 15?! Några sena återbud, bl.a. ett samma morgon där h*n som ringde berättade att det var för långt att köra?! Men hallå, vet man inte det när man anmälar??? Jaja, vi 7 som var där lottade och jag drog nr 4, helt okej,

Ut till spåret, flygfä till förbannelse, flugor, mygg, broms ja allt elände som har vingar var precis där vi var….dryyyygt!

Vi behövde inte vänta länge, påsläppet gick som vanligt, kanonbra! Satt fint och koncentrerat, full fart framåt på mitt kommando ”spår”. Spårar på och tar första vinkeln i rätt öppen skogsterräng, men högt gräs. Hittar första pinnen, spårar finfint vidare, hittar andra pinnen. Vi har då vinklat tillbaka och går rakt nedanför påsläppspunkten, Spajk kastar sig ner och markerar, jag tänker ”men vad nu då, redan en pinne?!” jag ser ingen pinne i blåbärsriset, jag ber Spajk ”visa” och han duttar med nosen på en liten bit trä, ett par cm lång och 5 mm bred?! Jag ser ju att det är en bit av en apport, jag belönar och stoppar den lilla biten i fickan….

Vi spårar vidare ut på ett hygge, svårt sa Spajk som blev lite springig, vinklar igen och hittar pinnar, vinkel och ännu en pinne, vi går diagonalt över ett hygge och jag känner mig inte heeeelt hundra på att vi är rätt, men pinnarna kommer med jämna mellanrum, vi lämnar hygget och går in i skogen och vinklar tillbaka upp mot vägen, hittar fler pinnar och jag börjar räkna….jag hade sju pinnar!!! Så hittar vi bara slutet så har vi fullt på spåret!!!

Det blir ännu en vinkel innan vi sen hittar slutet, 18 minuter tog vi oss runt på, med då nio belönade pinnar och rätt mycket spring…..

När jag hittar slutet så inser jag vad det var för en liten bit Spajk hittat….just precis en sån bit fattas på slutapporten?!!! Spårläggaren måste ha slagit av en flisa som duktiga Spajk hittade! Rätt coolt!
Jaja, fullt på spår o upptag, ”bara” resten kvar….Tävlingsledaren berömde vårt upptag, kul!

Tillbaka till klubben och budföring, det var massor med gräsklippsrester på planen 🙁 Inte kul alls! Vi har för duktig gräsklippartjej på vår klubb, för vår plan är som en green, inga gräsklippsrester så långt ögat kan nå!

Vi väntar på vår tur

Vi går in på planen, snyggt och prydligt 😉 
 Vi har hälsat på mottagaren!
 Spajk startar från mottagaren……

 Fort ska det gå 🙂
 Braaaaa, duktig kille 🙂

Domaren sa när Spajk sprang ”här går det undan” jo tjena?! Vi fick ”bara” 9,5 o 9 i betyg, Spajk har ju liiiite svårt att bromsa, så vi åkte på ett dåligt avslut, jag köper det helt och fullt!

Sen var det då platsliggning, vi har tränat med skott nu sista veckan och det har gått jättebra, men med allt gräsklipp på planen var jag lite nervös…. Vi går in och jag får ta ett dubbelkommando, han verkar aldrig ha hört ligg i hela sitt liv?! Iaf så blev det lite knas, han slappnar inte riktigt av, dessutom blir han biten av nå djur, men han ligger kvar. Sen kryper han helt plötsligt en dm?! Å en till?! Det är låååååånga 5 minuter, men tillslut är det klart….gissa om jag andas ut????

Innan hans lilla kryp…..


 Efter hans lilla kryp….
 Efter 5 låååånga minuter!

Först dk, sen lite oro och dessutom kryp…resulterade i 8/8 av domarna, tack för det!

Sen var det lydnad, jag var inte alls sugen på lydnad, kände mig ofocuserad och inte alls ”på”, men men, bara att köra.

Vi gjorde sämsta linförigheten ever, 6,5/7,5 i betyg…blääääää!
Framförgåendet 6/6,5 han stretar lite men gör fina halter?!

Efter dom urdåliga betygen känner jag att det liksom är kört, men biter ihop ändå….

På läggandet fick vi gå typ 2 meter innan vi skulle lägga, så jag kände att han liksom inte var med, segt ner och jag såg i ögonvrån att han gääärna ville gå med mig istället för att lägga sig….betyg 7,5/7

Inkallning inte mycket att säga om, betyg 9,5/9

Å så då krypet…..jag kände ju liksom att det bara måste vi sätta, annars är uppflyttet låååångt borta! Döm om min förvåning när vi får 7,5/7,5 i betyg!! Hög bak och dk från mig som gick lite böjd över han, men 7,5 är bättre än 0!

Apportering blir bara knas, han tappar?!?! apporten framför mig, tar upp den och sätter sig tooooksnett 🙁 I efterhand skulle jag tagit apporten och sen kommenderat ”fot”..men jag var lite chockad över att han släppte den! Betyg 5,5/6

Hopet har strulat sista veckan, så jag var rätt nervös…..han har inte hoppat tillbaka, så nu hade jag laddat med alla dk jag kunde komma på, för nu skulle han över! Han hoppade fint ut, jag lägger på ett dk på väg tillbaka och får betyg 8/8 med kommentar dk, men återingen, åtta är mer än noll 😉

Lite väntan på prisutdelning, men Nicklas hade räknat ut att jag klarat uppflytt, så det var skönt att kunna slappna av!

Dom började med ettan, Gun-britt Dahl med en schäfer, jättetrevligt ekipage, vi har tävlat samtidigt förut, även då vann hon 🙂 Två kom en tjej med en urduktig malle, å sen på tredje plats kom vi?! Med 515 poäng sammanlagt, 297 poäng på specialen, bara 3 poäng från max 😀 På lydnaden skrapade vi bara ihop 218 poäng, riktigt dåligt! Men hårda domare och dålig dag blir det inte bättre än sådär!


 Nybakade högre-hunden Spajk!

Efter tävlingen åkte vi till Wij trädgårdar och rastade lite och passade på att ta en tjusig ekipagebild 😉

Jaja, nu satsar vi vidare mot högre, vi har redan tjuvstartat lite, så till våren är vi redo 🙂
På återseende!

Hundbilder från Åsen

Tänkte separera byggbilder från hundbilder, så här kommer hundbilder från våra dagar på Åsen! Såklart är hundarna med, Dizni tar oftast dagarna med ro och ligger i solen och njuter, Spajk far omkring som ett skållat troll, inte stressar, bara liksom far runt och latjar! Båda lika charmiga, fast på lite olika sätt!
 Fina fröken tuggar ben…
Prickarna lite på vift, inget ovanligt när det gäller fröken 🙂
Finaste fröken!! Så värdigt ligger hon och vakar över bygget, å f-n ta Spajk om han skulle råka närma sig benet, för då blir hon minst sagt lite sur 😉
Ibland, inte ofta, men ibland så får hon lite spel och far runt som ett jehu på tomten, stackarns Spajk gör bäst i att hålla sig undan!!
 Hennes race pågår i typ 5 minuter, och de första trettio sekundrarna tror Spajk att dom leker tillsammans, men resterande 4,5 minut håller han sig undan efter bästa förmåga 🙂
Hon bryr sig inte så mycket om omgivningen, hon liksom bara springer, rätt graciöst för att väga 40 kg!  
Spajk leker gärna, med alla 🙂
Maja kastade leksak och Spajk sprang glatt!  
Spajk har en förmåga att gräva ner och gömma saker, han gör det med energi och noggrannhet, inte alltid på så bra ställen, men han gör sina tappra försök, han kom farande på Åsen med en liten grushög på nosen, hur söt som helst 🙂  
 Han var helt omedveten om att han hade en liten hög på nosen, gullehunden!
 Fina fröken bryr sig inte så mycket om var hon vilar….
Säga vad man vill, men visst är det något visst med rottisar???
Fina fina Dizni
Spajk är såklart också fin, men han är med smart än snygg 😉
Som sagt, hon bryr sig inte så mycket om VAR hon vilar……
En jättedålig bild, men det blev den bästa av vårt lilla fotoexperiment….
Jag låg nere i backen nedanför stugan, Nicklas kastade en leksak som landade typ framför mig, sen skickade han Spajk att ta den, jag hade ju tänkt mig knivskarpa coola bilder, men icke! Vem fasen vågar ligga kvar när det kommer 22 kg hund i full fart nedför en backe?? Inte jag iaf, så jag höll nog inte kameran stilla eller så går det helt enkelt liiiiite fort för att kameran ska hinna med…kanske ska fundera på fotokursen ändå???
Jag och mitt ben….
När vi köpte stugan varnade förra ägarna oss för allt vilt (läs varg o björn) som fanns vid stugan, vi skulle aldrig kunna ha hundarna lösa sa dom, jo tjena?! Dom är lösa för det mesta, Dizni får dock sitta i lina ibland,typ om vi ska gå på stege eller vara på taket och inte håller koll, hon har ju en benägenhet att dra på vilt om vi inte håller koll, men hon trivs finfint! Så härligt att bara komma ut och låta hundarna strosa runt, dom är härligt trötta efter en dag där!
 Vi har nu några dagar haft besök av mamma o pappa och systeryster med familj.
Axel är väldigt faschinerad av hundarna, Spajk är favoriten 🙂 Lite behändigare i storlek än Dizni!
Spajk gillar att bada o simma, så jag o Axel tog med oss Spajk och ett gäng leksaker ner till stranden för lite lek.
 Vattendjuret Spajk 🙂
Vi har gjort lite mer ”hundiga” aktiviteter, men jag återkommer med dom, på återseende!

Lilla bygget!

Ja, till sommaren var det då tänkt att Åsen skulle få ett tak på altanen! Inte helt lätt att bygga till ett tak, vi har jar funderat mycket hur det skulle se ut, men kom fram till att hela taket måste förlängas för att det ska se vettigt ut, inte lätt att skarva takpannor mot plast/plåt och dessutom väldigt högt i framkant. Altanen i sig är ju ca 1,5 meter ovanför mark, och sen då lägg till höjden upp till nock på huset så blir det rätt högt…..
Nu är ju varken jag eller Nicklas någon konstruktör, så vi lånade in kompetens i form av Nicklas pappa och mamma. Att räkna ut vikter och tyngder och anpassa reglar o grejer hade vi nog inte fixat själva, det hade iaf tagit mycket längre tid! Iaf så körde bygget igång!
Det kom lite skurar….tur att trappen var klar så vi kunde fika medans det regnade 🙂
  
Själva altanen byggde vi klart förra sommaren, då förberedde vi med stolpar, så iår var det ”bara” taket som skulle på!?!
 Maja håller ett vakande öga….
På Kenneth som kapar stolpar!
Ett bra perspektiv på Åsen! Här har första balken kommit på plats, tydligen kallas den för hammarband?! Tänk vad man lär sig när man håller på??!!  
Vi damer sysselsatte oss med div. saker medans killarna klättrade på stege, det gick liksom inte att vara fler än två när det fixades med balkar o grejer…
Här fäster Nicklas lite vajer mellan stolparna, för takts tyngd gör att stolparna trycks utåt och då behövs något som håller ihop dom, har jag lärt mig 🙂
Firma ”Mål o Kludd AB”
Vi målade de lite tunnare reglar som själva plasten vilade på, den var ju smart att måla INNAN plasten fästes kom vi på….. 
 Svärmor Maja målar
Lite cool bild… 
Här har takstolarna börjat komma på plats, inte lätt att lyfta upp balkarna, men killarna jobbade på bra!  
Mästersnickaren Nicklas!  
 Hägt högt upp längst ut! Här ska sista delen av takstolen fästas i Y-beslaget, sen är det bara lite målning innan taket läggs på…
Stegarna var lite svajjiga, så jag o Maja fick agera tyngder 🙂  
Jaja, glömmer men måla en balk får man måla igen…. 
Vi kom också på att vi måste måla ovansidan på balkarna innan vi lägger på taket, oouuuppps….bara måla och vänta på att färgen torkar 🙁  
Första plasten på plats, jippi!!!! 
Maja o jag fick den äran att åka till Falun o handla virke o plast, ett celebert uppdrag 🙂 Hyra släp, koppla släp (stooort släp, modell typ transportera-bil-storlek) köra till Falun, in på affären, lasta massa virke, säkra virke, köra vidare på affären, lasta plast, såga lister för att säkra plast…hitta nockplåt, lasta o säkra nockplåt, in på affären, hämta tätlist o typ 500 självborrande plåtskruv, inte glömma monteringsanvisning till plasten, köpa glass och till sist styra hela ekipaget ut till Åsen igen, med minst ett stopp för att kolla lasten, vi har väl koll, liksom 🙂
Vi klarade oss med bravur, tog ca 1,5 timme att lasta och säkra lasten, men vi fick beröm av en supertrevlig expedit på affären 😉
 Dizni vakar över bygget!
Som vanligt när man bygger så tar det mycket längre tid än vad man trott…så Nicklas och jag fick sätta sista sidan av plasten själva, det gick bra och nu ligger all plast där den ska, dock saknar vi ett beslag mellan plasten och takpannorna, men alla plåtslagare har semester, så vi får vänta med det…
Tyvärr har jag ingen bild på hela bygget framifrån, men jag får fixa det nästa gång vi åker ut!
Så småningom ska det ju till kryss i räcket också, tydligen så är det jag som ska göra dom?! Men övning ger färdighet och det är kul att snickra o fixa! Det ska ju målas också, men Nicklas har semester och ska fixa med det då. Jag har förbjudit han att klättra på stege när inte jag är med, så han för hålla sig på marken, men måla går att göra från marken också 🙂
Stort tack till Maja o Kenneth som hjälpt oss, ni är guld värda!!