månadsarkiv: maj 2013

En tjuvstart från eliten…..

….men först!

Lördag, skjutdag med ”de gröna” solen sken och glada grönklädda gjorde dagen bra! Vi är ett gott gäng hundförare, vi har roligt ihop och hundarna håller sams 🙂

Att skjuta är för mig dels färdighetsträning såklart, men också lite mental träning, att stå där på linje och skjuta samtidigt och sen jämföra med grannens träffar, är mina bättre eller sämre??? Vad kan vara mer press?

Om jag står å tänker ”nu jäklar, NU ska jag träffa riktigt riktigt bra” ja då går det ju käpprätt åt skogen, men om jag flyttar fokus till nått annat, ex tugga tuggummi eller fokuserar på hur jag håller, ja då går det liksom bättre! Bra tankar att ha med sig i hundtränarsammanhang!

Efter skjutningen var det tänkt att vi skulle ha operation ”kidnappning av plutonchef” men det kom av sig lite, så vi hoppade just momentet kidnappning och gick direkt på festligheterna 🙂 Har man fyllt 40 måste man firas och vi hade fixat en överraskningsfest åt bästa Anna! Det blev en helmysig kväll i glada vänners sällskap, bubbel och häng på bryggan innan vi grillade och spelade kubb. Kvällen gick i rasande fart och innan jag tittade på klockan var det långt över midnatt….. en ”sådär” bra uppladdning inför tävling…

Nåja, efter för få timmars sömn styrde jag mot Avesta. Vi var 6 stycken i högre spår, bl.a. Britt och hennes Eyla, alltid kul med kelpie´s och deras trevliga ägare!

Första lottning, drog 5:an 🙁 Menmen, bara att köra! Platsliggning innan skogen, Spajk låg fint! Jag har som förberedelse att ”visa” honom skytten, jag låter han se var skytten står så är han förberedd på att det ska smälla, det har hittills fungerat varje gång! Så även denna, vi inkasserade dagens första 10!

Ut till spåret, jag trodde aldrig vi skulle komma fram, kändes som vi var mitt ute i storskogen! Denhär gången hade jag bestämt att verkligen vänta ut han så jag är säker på att han har spåret innan jag skickar, misstag ska man reflektera över och dra lärdom av!

Förberedelserna innan gick bra, han ligger fint och jag kommenderar ”leta spår” och han går så fint, rakt ut i 12 meter, där slår han först åt vänster, sen åt höger, vänder åt vänster men väljer sen höger, han ser lite ”flamsig” ut, jag är på vippen att stanna på kanten till rutan och fråga han om det är rätt, men jag hängde på….. å hör strax ”bakspår tillbaka till rutan” 🙁 Vänder Spajk och vi tuffar vidare….. Skit också!

Spajk spårar urdåligt, springig och for än hit, än dit, jag plockar första pinnen och vi sicksackar oss vidare, jag har nog aldrig sett han spåra så dåligt! Men vi plockar pinne efter pinne trots att jag fler än en gång funderar över vad han gör, jag påbörjade en träningsstrategi i hjärnan som jag snabbt bestämde att jag skulle tänka på sen och fokusera på uppgiften! Jag har haft lite koll på klockan och ser att vi varit ute länge för att vara oss, i nästan 20 minuter, jag har 6 pinnar med mig och vi spårar tillbaka mot vägen och mycket riktigt efter 22 minuter hittar vi slutet….bakspår och 1 pinne bort blev resultatet. Betyg 7 på upptag och 9 på spåret.

Tillbaka till klubben och uppletande, det var en stor skock publik som gick mot rutan!? Jaja, det är ju inte dom jag ska bry mig om utan bästaste Spajk! Det blåste nästan ingenting, jag bestämmer ändå att börja i övre hörnet, men jag mitt pucko kopplar loss och sätter på täcket i nedre hörnet?! Jag visste inte om jag fick koppla han igen då jag redan kopplat loss? Nåväl, jag tar med mig Spajk på nån sorts ”här”-kommando och går uppåt, sätter han och ”ser” att han har något i nosen innan jag skickar. Han springer ut på djupet och letar så fint, en jämn bra galopp. Han letar 1/3 av rutan och hittar en plånbok, duktig Spajk 🙂 Jag skickar igen typ på mitten och han går ut åt vänster igen och hittar en handske, dålig avlämning men två föremål! Jag flyttar mig neråt och skickar igen, då drar han ut ur rutan nästan bakom, jag ropar på han och han kommer fint in till mig och jag skickar om, då far han ut och börjar leta bara några meter ut och där hittar han tredje och sista! En dålig avlämning men hela rutan är letad och 3 föremål med in! Betyg 8,5 med avdrag för avlämningarna.

Lydnaden då…. Vi har fallit tillbaka i nått dåligt frittfölj-tänk, det känns avigt och konstigt på tävling, men bra på träning…får fundera på det! En urdålig känsla och dåliga halter, men ett fint språng! Betyg 7,5/7,5.

Inkallningen var bra tempo men på tok för långt ställande i mina ögon,domarna var lite snällare och vi fick 9/9.

Framåtsändande, går bättre på tävling än träning 🙂 Han stannar vid gruppen och tar en mun sågspån…. Sen fortsätter han fint framåt…. en dålig inkallning och en rätt kass transport men ett fint andra skick! Lite långt men vi fick iaf 6/5 i betyg.

Kryp, dk på läggande, jag MÅSTE ta tag i det, det är såååå onödiga poäng som missas! Han var lite hög bak och hade ett stopp på vägen så betyg 7/6.5

Skall, inga kommentarer – JÄTTEFINT betyg 10/10.

Apporten, där har jag börjat träna på 4 kg inför DM, det tycker Spajk är lite jobbigt så jag var osäker på hur det skulle gå, mycket riktigt så gick det inte alls bra…. han galoppar ut, tar up den men stannar och släpper den och börjar dessutom morra och leka!? Jag kommenderar ”apport” och han kommer in med den *morr* betyg 5/5.

Men där och då känner jag att vi nog ändå har en uppflyttning, bara hoppet kvar! Ställer upp och hör tävlingsledaren säga ”kommendera” och Spajk det bruna lilla eländet hoppar på hennes kommando 🙁 Jag blev så paff så jag istället för att ropa tillbaka han säger ”Hopp” och då är ju liksom nollan ett faktum, helvetes jävla skit!!!!! En j*vla tjuvstart på ett moment vi annars har 10:a på!!!! Så vi var en tjuvstart från uppflyttning idag…..

Vi hade 20 poäng tillgodo på specialen, men det fattades 19 poäng vilket vi lätt haft om vi inte tjuvat!! 

Det jag ändå tar med mig som positivt är att han allt orkade en hel dag, trots att han legat i bilen på skjutbanan hela lördagen, varit med på festligheter och sovit typ 4 timmar på natten. Han gjorde av med massor onödig energi på att springa sicksack över spåret men gör ändå att jättefint uppletande och en okej lydnad!

Nu är nästa tävling den sista innan sommaren, men då är det väl nått annat som jävlas förståss…

Tävlingen går samma helg som tjh-DM, men jag har till 99,9 % bestämt att jag struntar i DM, ska fundera lite till men jag är inte ett dugg sugen på att tävla SM, jag skulle kunna köra DM som träning för att till nästa år satsa 100% på att kvala till SM, men i år har jag inte ens lust att tävla SM och då är det ju onödigt att köra DM!? Vitsen med DM är ju att kvala till SM… Nicklas jobbar helgen då SM går och ärligt talat så ser jag inte riktigt vad jag o Spajk har på SM att göra….. Jag tror inte att vi placerar oss på DM, men om vi skulle råka göra det så är det ju dumt att stå där med en plats till SM och säga ”nej jag vill inte starta” då kan DM-arrangörerna få en mindre tävlande att fixa spår åt.

Det var allt för nu! Tjing!

futtiga 7.25 poäng…..

…fattades det för att vi skulle vara uppflyttade till elitspår!

I söndags var det dax för vår debut i högrespår, styrde kosan mot Surahammars BK, liiiiite långt kanske, men inte orimligt!

Vi var bara 4 startande!? Å alla som säger att det är såååååå svårt att komma med…. jag har anmält till sammanlagt 5 högre och kommit med på alla!

Iaf, lottning jag drar mitt favvo-nummer som är 3! Sen vidare ut till spåren först, helt okej väder, lite varmt men inte gassande sol!

Hittar rutan, går och tittar lite och grälar lite på Spajk som går och vindar på spår nr 4 som ligger mitt emot vår, jag såg framför mig hur han när jag säger ”leta spår” vänder 180 grader och letar åt fel håll 😉

Domarna kommar efter bara en yttepytteliten stund, nervös som fasen! Jag har ju ändå inte tränat upptag under tävlingsmässiga former alls, känns ju sådär bra att göra det första gången på just tävling!

Jag gör som vanligt,lägger ner Spajk och går och tittar på rutan (jag har fejkat detta på träning, så det var inget nytt för Spajken) sen ropar jag på Spajk, selar på och lägger ner han igen precis vid påsläppspunkten. Jag låter normalt han ligga där tills jag ser att han har spåret i nosen, nu var jag lite stressad av domarna, så jag skickar iväg han innan jag ser att han har koll 🙁 Orutin!!!!!

Nåja, iväg far han ut i rutan, jag bromsar i linan så det bränner i händerna, jag MÅSTE köpa vettiga handskar, har fått tips av klätterkompisen Martin! Väl ute i rutan far han runt i 200 knyck, trasslar in sig i en gran och är allmänt springig…jag kutar efter och trasslar ut linan och då, bakom min rygg, har Spajk hittat ett spår som han följer ”Fel spår, tillbaka till rutan” hör jag tävlingsledaren säga!??? Jaja, jag ropar på Spajk och säger ”leta spår” och han hittar ett annat spår och drar iväg ”bakspår, tillbaka till rutan” men helvete då! Jag ropar lite uppgivet på Spajk och han kommer lydigt tillbaka och jag säger ”spår” och vi drar iväg….. Jordens sämsta upptag, ever!!!! Iiiiiiinte riktigt det jag tänkt mig!

Nåväl, ingen tid att förlora, en snabb koll på klockan 9.30 typ, jag trängde undan alla tankar på betyg och la 100% på spåret, plockar första pinnen, plockar andra pinnen, plockar tredje pinnen sååååå fint! Det var fin skog, ungefär som här fast med inslag av stenhällar med mossa på. Efter 3 pinnen vinklar spåret åt vänster och ut på nämnda stenhällar, vi plockar fjärde pinnen och efter den börjar Spajk att springa och där nånstans tappar vi 5:e pinnen 🙁 Jag misstänker att vi genat i en vinkel, för rätt som det är ser jag en pinne som jag såklart snabbt plockar upp 🙂

Vi spårar vidare över några stenhällar och plockar ytterligare en pinne vinklar vänster igen och jag ser vägen genom skogen och tänker ”nej, vi kan inte vara framme än, vi har bara varit ute i 13 minuter” men rätt som det är ser jag slutpinnen….. vi spårade runt på 13 minuter enligt protokollet…. Vi hade LÄTT haft tid att hämta pinnen vi missade.

Vår spårläggare gav oss beröm för upptaget, han satt vi såg rutinerade ut, så han blev lite förvånad att det inte blev bättre 😉 Men det var ju inga tveksamheter när när väl kom iväg sa han!

Tillbaka till klubben och får veta att det är platsliggning om 10 minuter, snabba grabbar! Spajk var fortfarande lite tagen efter spåret, men låg så fint iaf, inga onödiga dk denhär gången! Alla fyra hundarna låg fint vilket alltid är skönt.

Sen tittade jag på första hunden innan jag hämtade Spajk, nu var det strålande sol och tokvarmt 🙁 Spajk var flämtig redan när jag hämtade han i bilen, inte bra! Nu var jag säker på att han skule orka ändå, men det märktes att han var lite tagen.

Fria följet var katastrof, han höll en okej position, men han var inte ”med” utan gick mest bredvid 🙁 Urdålig känsla!

Inkallningen var sämsta på länge, bra tempo men låååångt ställande.
Framåtsändandet då, jag hade ju bestämt att oavsett vad han gör så ska jag inte säga något och därmed riskera att han vänder upp mot mig, första sträckan full fart ut, inte en tendens till broms så han kommer lite långt men stannar vid en spånhög och tar en tugga….. andra sträckan går han ut i snabb trav och bromsar till lite långsammare trav vid gruppen!

Krypet var sådär, en väldigt ojämn plan, så det jag får göra ett dk på ett ställe där det är en grop…

Skall tycker jag han gör jättejättefint!!!! Framförallt så är han tyst!

Tungapporten, där märks det att han är trött, han galopperar ut och travar in, tappar den vid mina fötter 🙁

Hoppet var fint, som vanligt!

Typ direkt efter lydnaden var det uppletande, nästan ingen vila alls!

En fin ruta, men vi har ju aldrig tränat med massa folk som åskådare!? Inte heller med tävlingsledare…. Jag gör samma rutin som vid spåret, lägger ner han och går och kollar rutan. Sen ropar jag på han, låter han sitta och vinda medans jag fixar med täcke och jag skickar när jag ser att han har något i nosen. Han far i väg och springer längs vänsterkanten och gör en stoooor lov utanför rutan innan han sen hittar första föremålet och kommer in så fiiiint, jag flyttar mig nästan till mitten av rutan och väntar så jag ser att han har något innan jag skickar och han går rakt ner i högra hörnet och hittar ännu en grej som han kommer in fint med, jag flyttar lite mer åt höger och ser att han vindar rejält nästan längs med baslinjen så jag skickar han från mitten längs baslinjen åt höger och där bakom en sten hittar han sista föremålet! Fina bästaste Spajken! Lite slarvigt avlämnande på sista och tydligen ett dk på sista föremålet…. Men tre skick och tre föremål, inge tugg och inget alls att anmärka på 🙂

Vi hade alltså klarat vår första högretävling! Jag hade under dagen haft lite koll på betygen och räknat och räknar, jag hade kommit fram till att vi nog borde klara uppflyttning då vi hade lydnadspoäng OCH specialpoäng! Men det jag missat var den lilla detaljen som hette totalpoäng, för när det var prisutdelning så visade det sig att jag missat just totalpoängen med 7.25 poäng…… jag var så jäkla besviken! Vi gjorde ju en sån fin debut och han orkade trots värmen! Det hade räckt med den där dumma pinnen vi missade i skogen, eller en jämnare lydnadsbedömning så hade vi varit uppflyttade!
Det var ett gott gäng tävlande, en boxer, två aussie och så lilla Spajken. Trevliga medtävlande så dagen gick snabbt!

Att vi kom tvåa och fick en fin pokal var en klen tröst…. jag analyserade och kom fram till att jag ändå borde vara nöjd, han är inte 3 år fyllda och redan uppflyttad till elitbevakning och lydnad, tjh och 2 cert på utställning… MEN jag kan inte låta bli att vara lite besviken!  Det var ju såååååå nära! ”Bara” bakspår hade räckt till uppflytt, hade vi haft sista pinnen hade vi lätt varit uppflyttade….
Betygen för dagen var:
Fritt följ 8-6 Samma kommentarer men rätt stor skillnad i siffror
Inkallning 7,5-8 (bra tempo men långt ställande)
Framåtsänd. 5-6
Kryp 7-6 (ngt hög bak, DK x 2)
Skall 9-8,5 (ngt luftig)
Apport 5-7 (Märklig med en femma, full galopp ut, snabb trav in, iof tappar han den men det var precis vid mina fötter) en 5:a är ju typ IG!?
Hopp 9-10
Plats 10-10

Upptag 5-5,5
Spår 9-9
Uppletande 9-9
Jaja, vi laddar och tar nya tag och som kloka människor i min omgivning sagt, det är nyttigt att träna fler gånger! Nu på söndag är det Avesta som gäller och sen har vi kommit med i Hällefors, men det är samma helg som tjh-DM, i min hjärna pågår en inre kamp om huruvida en inofficiell DM-start är värd mer än en officiell start i högre.

Gör vi ett bra DM kan vi ha chans att tävla tjh-SM, men frågan är om jag vill? Har vi överhuvudtaget en chans på DM? Min inre hjärnkamp hoppas få ett avbryt på söndag, blir vi uppflyttade är ju saken klar, då gäller DM för hela slanten!

Ja, det blev ett långt inlägg, men det är kul att ha kvar och gå tillbaka och läsa!

Tjing!

Utställningsdax!

I går var det tiiiidig uppstigning för att köra mot Nora och utställning!
 
5 kelpie anmälda, visade sig vara 3 hanar i bruksklass, Stefan och Kippis och så ytterligare en som varken jag eller Stefan kände igen. Nu dök inte den hanen upp så det var bara Stefan och jag. Jag hade inga större förhoppningar då jag o Spajk åkte ut fortare än kvickt på sista utställningen, eller vi hann få vårt exc innan vi sen blev slagna av just Stefan och Kippis!
 
Nora är en trevlig utställning! Fint ställe och mycket trevliga funktionärer!
 
Det började med två asd och sen var det dax för kelpie, en jättefin juniorhane som var lik Spajk i utseende, så när den fick exc och ck så blev det lite roligare!
 
In i ringen och vi sprang, Spajk sprang sååååå fint, han stod inte jättesnyggt men helt okej och vi fick exc. och likaså Stefan och Kippis.  
 
Jag var nöjd med vårt exc. sen skulle vi ju ”bara” slå Kippis i konkurrensbedömningen, å tänka sig, kors i krösamoset, kors i taket, vi slog dom och vann bruksklassen med CK
 
Numer delas ju cert ut i bästa hane, så alla tre hanarna fick gå in igen och där blev vi bästa hane och fick CERT 🙂 Bästaste Spajken 🙂
 
 
 
Sen dök inte tiken upp, så vi blev dessutom BIR!
Eller rättare sagt….tiken dök upp, men för sent!
 
Kritiken vi fick var
 
Nora BK 2013-05-09
Utmärkt typ och storlek, mycket bra huvud och uttryck, utmärkt hals, välbygd kropp, normala vinklar, rör sig mycket väl, utmärkt päls och temperament.
Domare: Wera Hubenthal exc. ck CERT och BIR
 
Inte illa 🙂
Utmärkt och mycket bra är fina ord i en kritiklapp!
 
Stefan och jag satt kvar och pratade en stund, alltid kul att ses! Utställning är ju en mycket social tillställning där man träffar bekanta från alla håll och kanter, mycket trevligt.
 
Arrangemanget flöt på jättebra och strax efter lunch var det finaldax, jag hade önskat att de hade delat upp finalerna i grupper, nu var alla BIR-hundar med, inte så kul, jag hade dessutom velat ha en BIS-Bruks 😛 Det hade varit trevligt! Vi blev iaf oplacerade i finalen, en aussie vann sen kommer jag inte ihåg ordningen men det var briard, schäfer och rottis som placerades, ungefär som det brukar se ut!
 
Efter utställningen möte Jonas upp och vi stryde kosan mot Nora för att äta glass!  Jag är ju ingen jättefantast av glass, men jag slog till på en jubileumsbägare och en kopp kaffe, finfint! Dagens smak var apelsin, hasselnöt och vanilj, mums.
 
Annars är ju mitt favoritställe nr 1 när det gäller glass Smultronstället i Sörping…. Hoppas hinna med ett besök där i sommar!
 
Efter glass i solen styrde vi vidare mot Lindesberg för lite hundrastning i ett fint strövområde. Men det uppstod ett visst behov av toalettbesök, men tror ni det fanns någon? Icke!? En känga till Lindesberg som har ett finfint strövområde mitt i centrala samhället men utan toalett, hade det varit i skogen hade det ju varit plättlätt att lösa, men i en park?? Hur kan man liksom ha ett jättefint strövområde utan toaletter??? Nåväl, Jonas som har god lokalkännedom ringde sin kusin så vi fick vårt lilla problem löst, vi fick på köpet tips om en fin rastslinga som vi nappade på.  
 
Vi promenerade och pratade strunt blandat med allvar! Ungefär som vanligt alltså!
 
Efter en härlig dag styrde jag sen kosan hemåt, jag räknade ut att jag under torsdagen varit hemma i vaket tillstånd i ungefär 60 minuter, resten av tiden var jag ute och rastade hundar, på resande fot eller sovande!
 
Nåväl, en lång dag men väl värt resan och den tidiga uppstigningen!
 
Nu i morse tänkte jag ta lite finfina bilder på snygg-spajk som han just idag heter, det gick ju inte alls som jag tänkt så han står som en räka!
 

 
 
Det finns ju EN i familjen som har ett uns av foto-genique, å det är ju fröken D!
Det kan ju ligga lite i att hon är mer stilla än herr S….

Hon står ju inte heller jättesnyggt…. Men söt som socker är hon!
 
Finfina herr S och fröken D! 

 
Vackra underbara Dizni….
 
Lite allmäna funderingar….
Kristi himmelfärdsdag är ju en kristen högtid, det allsvetande Wikipedia skriver såhär om varför vi firar, när jag fortfarande bodde i småland var det tradition att gå upp i kyrktornet och spela, något jag inte hört om någon annanstans!? Men en trevlig tradition var det och jag minns fortfarande de sneda trapporna, vackert nedslitna efter kyrkväktarens spring för att ringa i klockorna. Utställningen igår var precis bredvid Järnboås kyrka, en vacker vitrappad kyrka så jag stod en stund och filosoferade och mindes svunna tider 😉  
 
Ja, det var allt för nu, håll tillgodo!
 
På återseende!

Filmtajm och lite reflektioner…

Har redigerat filmen på våra upptag från 1:a maj, inga kanonupptag direkt, och lite svårt för Nicklas att filma snett bakifrån….

Jag hade tänkt belöna bara han gick åt rätt håll, men jag glömde bort det och tänkte ”tjänst” och inte hundträning 🙁 Men det verkar ju funkat finfint med tanke på gårdagens underbara upptag! Hade önskat det fanns på film, för jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på det!

Här är en bild över det lite längre spåret Nicklas lagt, det röda är vi och det blå är Nicklas, rätt okej! Det finns på film det också, men att slänga upp 15 minuter film på ett spår är inte så lockande, jag ska redigera det och lägga upp…nån dag 🙂

btw, varm i hjärtat blir jag när jag tänker på Spajk, för rackarns vilken underbar liten hund!! Han har verkligen ALLT jag kan önska av en hund. Dizni är ju underbar på sitt sätt, men någon elithund blir hon inte…..

Flera har kommenterat och sagt typ ”men utan en förare blir det ingen bra hund” Jo, det är ju sant förståss. Men jag är övertygad om att vem som helst med lite koll på belöningsträning kan träna Spajk till elitklass både i bruks och lydnad, så lätt-tränad är han! Det man belönar får man mer av, enkelt men sant! Belönar man spåret med något hunden vill ha, men då är det ju självklart att hunden vill spåra igen, å igen, å igen?? Om du belönar att hunden kryper med bra teknik, då är det ju klart att hunden vill göra det igen och igen??

Vi har ju tränat Dizni på samma sätt, o hur långt upp i klasserna har vi kommit? Ingen skugga över Dizni, men vi passar inte ihop på tävlingsbanan, i patrullskogen och hemma är vi ett väl sammansvetsat team, men inget tävlingsekipage! Hade det varit jag som varit nyckeln till framgång hade ju jag o Dizni också varit i elit nu, både lydnad och bevakning, men nu är vi ju inte det och då återstår ju bara en sak och det är ju att det är Spajk som är nyckeln till framgång, eller??

Visst har väl jag lärt mig ett och annat på resan med Dizni och för den delen med Spajk också, men jag vidhåller fortfarande att det är Spajk´s förtjänst att vi är där vi är rent tävlingsmässigt…. Det är helt enkelt så att vi funkar ihop, han gillar mig och jag gillar honom 🙂

Han vill ju träna jämt, han ställer upp på alla mina påhitt och är vansinnigt tolerant…..

Jag ser mig absolut inte som nån ”bra” hundtränare, jag tränar nån gång i veckan och kör nån form av skogsarbete nån gång i veckan. Jag har ingen genomarbetad plan varje gång jag åker och tränar, jag försöker tänka ”träna på det du inte kan”! Jag har ingen väl genomtänkt fys-plan, Spajk får hänga med och springa med Nicklas då och då, ingen simning eller annat ”duktigt”. Jag tränar oftast själv, utan kommendering, jag lägger mina egna spår och vallar mina egna uppletanderutor…. Nicklas brukar få lägga nått spår då och då, vi är ett väl samtrimmat team och det är fantastiskt kul att spåra tillsammans!

I och för sig så är jag nog rätt så filosoferande, funderar mycket på vad jag gör, framförallt så har jag en bild av hur jag vill ha det när jag är färdig med ett moment!! Spåret kan jag analysera i evigheter, jag bara älskar att spåra med Spajk, att gå bakom i linan och titta och studera hans beteende, jag tycker han är en bra spårhund och jag känner mig helt trygg när jag spårar med han.

Gårdagen då, jo, på det stora hela är jag nöjd, lydnaden lämnar ju en del att önska förståss…. Men jag inser ju att vi har uppflyttning även utan framåtsändande! Ett dåligt skall också, så det finns ju mer att fixa inför högre-spår! Fria följet kan bli bättre också, likaså inkallningen. Så det kan bara bli bättre 🙂

Dagens träning!Vi har kommit med på högre-spår, så nu gäller det att träna vidare, ingen rast, ingen ro! Idag stod det spår på schemat…. Å upptag ala högre-spår!

Lade ett spår på dryga kilometern med bara pinnar, fyra upptag innan vi fikade första gången, satt ute i solen och drack kaffe medans hundarna strosade runt! Hur härligt som helst!

Dizni fick också spår såklart, hon är lite rolig att spåra med, strosar liksom runt men har i själva verket stenkoll på var spåret går, hon ska liksom ”bara kolla lite” innan hon kan spåra vidare, ett sätt jag hade svårt att acceptera förut, men nu är det lite roligt att gå där längst ut i linan och bara le åt henne, ibland kastar hon en blick bak på mig och säger typ ”jaja, jag VET var spåret går, jag ska bara kolla lite här först, lugna dig matte” Det går inte fort och fasen ta den som tror sig veta var spåret går, då blir fröken D sur och vägrar fortsätta spåra…. Det tog mig bara typ 7 år att komma på det….! Dom kompletterar varandra herr S och frökenD 🙂

Herr S då, jo han var trött efter gårdagen, men jag gav mig fasen på att det skulle gå ändå. Det som händer när Spajk blir trött är att han springer, nå vansinnigt!! Han far runt i spåret som han hade eld i baken, rätt som det är mitt på en raksträcka tar han en lov på nån meter innan han går tillbaka till kärnan?? I vinklarna går han över nån meter innan han sen gör en cirkel, naturligtvis i galopp, på nån meter innan han sen går åt rätt håll. Varför inte bara stå still och fundera? Nejdå, spring mer är hans general-lösning på de flesta problem…. Nu är jag ju väldigt medveten om detta, så jag hanterar det rätt bra, men det är kul att se!

Idag tog han 3 av 5 upptag åt rätt håll, jag MÅSTE hålla emot i upptaget, men det är inte så lätt när linan bränner som eld genom handsken…. Nån som har tips på bra handskar i skinn som är anpassade för sommarbruk? Dom ska sitta som ett ”extra-skinn” men ändå inte vara tokvarma, tips mottages tacksamt!

Iaf, jag är inte förvånad att det blev 2 bakspår, han hade mer ben än hjärna och då är det ju klart att risken för bakspår ökar, MEN jag ville testa han lite, det var dessutom jättevarmt så han fick kämpa idag, men han gav sig inte utan kämpade på!  

Jag testade också att frispåra med Spajk, Dizni hade glömt en apport och den tänkte jag vi kunde hämta, bara lite på låtsas! Frispår har jag använt på Dizni för att hon ska känna att hon jobbar själv och för att få upp tempot lite, men Spajk har inte riktigt det behovet…. Men iaf, jag hade sele på, lade ner honom och kommenderade ”spår” och iväg for vi, jag springandes som en tok och han i galopp!! Han stannade och markerade var Dizni hittat första apporten, jag belönade bara verbalt och kommenderade spår igen, och i galopp fortsatte vi genom skogen, han spikade vinkeln jättefint och fram till den missade apporten, där fäller han typ benen i luften och landade liggande vid den fiiiiina gröna vattenslangen, jag kom flåsande efter och hojtade ”varsågod” och sen lekte vi en stund 🙂 Känns ju gott att veta att han kan spåra i galopp om det skulle behövas 😉

Ja, nu kom det två inlägg på två dagar, kors i taket 🙂

På återseende!

PS. Tack för alla hälsningar, jag blir jätteglad!! DS.

Uppflyttad!!

I morse när vi vaknade hade vi en ”högre-hund” i huset och nu när vi strax går och lägger oss har vi en ”elit-hund” i huset 🙂

Idag stod högre bevakning på programmet, upp sådär lagom tidigt och styde kosan mot Edsbyn, Edsbyn har rackarns trevliga bevakningstävlingar, men vad annars är att vänta när en löjtnant håller i planeringen!!

Jag kunde inte låta bli att småle lite under genomgången innan tävlingen, det skiner igenom så mycket militära toner 🙂 Men det funkar, det är tydligt och enkelt!

Vi var 4 högrehundar och 2 lägrehundar, i högre 2 rottisar, 1 schäfer o så vi, i lägre en rottis och en kelpie. Högre började med patrullering därefter spår och avslutade med lydnad.

Jag drog startnummer 3, ett bra startnummer! Ut till patrulleringen där det inte blåste alls 🙁 Svårt att få vind när det inte blåser!? Första ekipaget kom tillbaka och hade ljud och en tveksam vind, andra ekipaget mötte jag bara på vägen och hann inte höra hur det gått. Spajk var iaf taggad som tusan!

Började patrullera runt ett förråd, med containers o grejer, kul!! Mitt bland alla byggnadet tog han en vind, lite tveksamt men jag markerade den. Min taktik var att ”köpa” allt som liknade vind, ner i låg ställning och låta han jobba, en taktik som visade sig funka! Vi fortsatte iaf runt byggnaden, över en vändplan och vände in i skog, när halva sträckan gått hade vi använt 9.22 av 21 minuter…. shiiiiit, jag hade gått på tok för fort! Rätt som det är tar han en fin markering åt vänster, ett fint ljud 🙂 Jag visar domaren och vi försöker gå vidare….. Spajk var mer än lovligt intresserad av ljudet och ville inte riktigt släppa, jag fick starta om honom två gånger innan han släppte!

Vi går vidare och han gör några små markeringar till höger, han fäster inte riktigt så jag fortsätter att gå, rätt som det är far han ut i kopplet och strävar rakt ut i skogen! En fiiin vindmarkering 🙂

När vi sen kommer i mål har jag använt 19.22 av 21 minuter, inte riktigt bra, men det är svårt att gå exakt på 21 minuter. Jag är iaf toknöjd med hur Spajk jobbade, metodiskt från sida till sida på stigen, inte så markbunden utan med fint fokus utåt. Lite halvdåliga sittmarkeringar, men vi har ju inte tränat det på typ 1 år! Det visade sig att patrulleringen gav 8,5 i betyg med kommentaren: Tar ljud något sent, dåligt stillastående i början, bra vind. Sen var det lite vila innan spåren, kelpie´n i lägre var Lilla primtorpets Pixi med matte Annette och husse Göran, så tiden innan spåret gick fort i trevligt hundfolks sällskap.

Ut till spåret, vi gjorde ju vårt certprov i Edsbyn så jag är liiite bekant med skogen, vårt spår låg i en fin gles tallskog med vitmossa, fantastiskt vackert!  Vi har ju haft lite problem med bakspår, så vi har attacktränat det, och det gav resultat, Spajk gjorde ett upptag som var sååååå fint! En fin patrullering där han jobbade lika fint som på stigen, jag har hört vissa säga ”amen, på patrulleringen innan spåret säger du ju bara ”leta spår” då är det ju bara spår hunden ska ta” jo, ja visst är det så, men ärligt, ska inte hunden jobba som en vanlig patrullering?!? Nåväl, den uppsnitzlade stigen var en bred sandväg och jag tänkte ”jag går längs en kant så finns det iaf lite vegitation för spåret att fästa i” så jag valde höger kant på sandvägen och jag ser tydligt på Spajk att det är något på G, och rätt som det är drar han iväg åt höger, såååååå fint! Jag går lååångt i spåret innan jag hör en bekant löjtnantsröst ropa ”gör halt” YES, inte bakspår 🙂

Halten på två minuter fixar Spajk fint, det märks att han blivit mer fokuserad, han ”orkar” sitta still innan spåret. Sen får jag order att sela på och vi bär iväg, hittar tygapporten, jobbar vidare och hittar metallen (yes!!) sen blir han lite springig och jag får stå still för att han ska börja jobba igen, sen hittar vi träapporten och efter det gör han en avstickare från spåret på typ 60 meter, jag ser att det inte riktigt är rätt, så jag frågar ”Vad håller du på med?” Han tittar på mig, vänder 180 grader och går tillbaka där jag vet att han sist hade spåret, skrutthund! Iaf så fortsätter vi tuffa vidare i spåret och hittar även slutet! Vi gick runt våra 700 meter på 13 minuter, trots den lilla avstickaren!

Betygen på spårupptaget och spåret är 10 🙂 Bästaste Spajken!

Sen var det dax för lydnaden….. Det var inte utan än att det fanns en liiiiiten liiiiten förhoppning om uppflytt….

Platsliggning, vi hamnar rakt framför skytten, jag försöker ändå vrida Spajk lite så han får syn på skytten, vill att han ska ha koll på den! Det gick ”sådär” bra och efter 3 skott vred sig Spajk ett kvarts varv 🙁 Dessutom dk på nedläggandet.

Själva lydnaden då, in och ställa upp mitt på planen, liten kelpie-hjärna tänkte ”aha, framåtsändande” så när jag svarade ”japp” på frågan om föraren var klar så drog Spajk som en avlöning framåt, knäppskalle! Jag ropade tillbaka honom och vi började gå, han är fint med men släpper i vänster vinkel!? Han gör några dåliga halter också, men känslan är ändå okej.

Inkallning, det är lååååångt att gå, å en lååååång sträcka att hinna få upp farten på, lite långt ställande!

Å så framåtsändandet….. jag sabbade första sträckan och Spajk löste andra sträckan jättefint, hade inte jag klantat mig på första hade vi haft betyg!

Krypet, ett dk på läggnadet, lite hög bak och ojämn i tempot.

Skall, ja, Spajk gjorde så gott han kunde, klantmatte sabbade! Han skällde sååååå fint! Tyvärr skällde han också när han inte skulle, jag hade tilt i hjärnan och trodde momentet var slut efter första skallomgången, så jag stod mest och väntade på att momentet skulle vara slut och hade inte fokus på Spajk…. Men vi fick iaf betyg!

Apporten, galopp ut, bra gripande, lite blandat trav/galopp in, helt okej!

Hopp – klockrent!

Betygen
Fria följet 8-8
Ink. 8,5-8
Framåtsändande 0-0
Kryp 7,5-8
Skall 5,5-5 (Jag VET ju att han kan, så störande att jag sabbade!!)
apport  9-9
hopp 10-10
plats 9,5-9

Det kändes helt okej på lydnaden, vi har en helt okej lydnad så det är bara att alla bitar ska vara på samma plats 🙂

När jag kommer av planen kommer Annette och frågar om jag vet betyg på platsen,för har jag minst 8,5 är jag uppflyttad!?! Sååååå nervös, jag tänkte lite lydnadslydnad med dk och lite snurr, så kanske betyg 7…. Det gick upp för mig att vi var sååååå nära en uppflytt!

Annette och jag rastade en vända innan det är prisutdelning, jag var nervös som tusan, jag var så nöjd med det vi presterat, men en uppflytt hade suttit så fint! Annette blev uppflyttad ur lägre, grattis! Sen var det dax för högre, 4:e plats med godkänt resultat, 3:e plats med godkänt resultat, då var det en tjej och jag kvar… jag ser att det ligger uppflyttningmedaljer på bordet….räknar snabbt ut att den som vinner också blir uppflyttad….. å så säger Andreas ”på andra plats Veronica Nilsson” jag vågade ändå inte riktigt tro det, men men, vi vann och blev uppflyttade till elit-bevakning!!!!

Inte mycket marginal, bara 4,5 poäng på lydnaden, men i specialen hade vi hela 54 poäng tillgodo och total 30,5 poäng!!

Tack för lånet av bild Anette
 
Det var kelpie överst på pallen idag, jag och Spajk i högre och Anette och Pixi i lägre 🙂
 
Nu satsar vi vidare mot nya mål!

Just nu är jag mest trött, men i morgon kanske jag sansat mig och kan formulera mig bättre, jag har dessutom lite film från spårträning att lägga ut!
På återseende!