månadsarkiv: november 2013

Tänk så bra!

Ja, ibland går allt just precis enligt plan! 
Fast jag måste erkänna att jag för en vecka sedan verkligen tvivlade på om planen skulle hålla, då låg jag under en filt i soffan och skakade av feberfrossa. Jag var sjuk fram till torsdag då jag bestämde att det fick vara nog och åkte till doktorn och kom hem med en hästkur antibiotika och en köplats för att operera bort halsmandlarna! Så kan det gå! 
Men jag pallrade mig iaf upp ur soffan och är nu så gott som återställd! 
Nåväl, planen var ju att efter idag addera varsin titel till både S och D, och se, det gick ju galant! Även om det var ett nödrop…. 
Vi har ju testat lite rallylydnad under hösten och den som säger att det är lätt och piece of cake kan ju testa och se att det är inte så himla lätt som det ser ut. Visst, har man en någorlunda grundlydnad på sin hund så är det lätt, men prova gärna! 
De 70 poäng man ska ha kvar efter en runda är inte direkt plättlätt, både hund och förare ska vara koncentrerade för att det ska gå vägen. Av dagens startande i min startgrupp (30 stycken) så var det ett gäng som rasade ner under 70-strecket.  
Men både fina fröken och Spajken lyckades gå runt banan med äran och poängen i behåll! Dizni dock med minsta möjliga marginal då vi landade på 71 poäng, men det räckte ju! Spajk däremot lyckades behålla hela 92 poäng och vi kom dessutom 2:a i klassen! 
Fina fröken
Spajk med sin rosett!  
Ja, så himla fotogenisk är han ju inte…..
 Men söt som socker! 
– men maaaaaaaatteeeeee, ge dig nu, jag vill inte vara med på bild!  

Nåväl, tassarna är ju svåra att misslyckas med! 
Det var dubbeltävling, så efter en omgång var det bara att ladda för en omgång till! 
Spajken var först ut och det gick så fint så! Tyvärr klantade jag mig och vände åt fel håll, så vi landade bara på 81 poäng istället för de 91 vi skulle haft om jag inte klantat mig……
I protokollet finns omdömet ”Fin kontakt och följsamhet, lugn och tydlig matte” Inte illa 🙂 
Nåväl, vi klarade målet och kan titulera oss RLD N efter dagen och satsar nu hårt på morgondagen då vi kör fortsättningsklass, friskt vågat hälften vunnit! 
Fina fröken klarade också sin runda galant och fick omdömet ”Härlig attityd på hund & matte”, inte illa för att vara pensionär! 82 poäng landade vi på och även hon kan titulera sig RLD N, fina fröken! 
 Hon borde ordna till sin prickar, dom är lite på vift! 

världsmästerskap i fula (men charmiga) bilder, DÄR har Spajk en given plats! 
Ja, tänk så bra allt går om det går som planerat! 
Vi laddar för nya tag i morgon! 
Tack o hej för nu! 

Blandat hund och vardag!

Ja, det kan man verkligen säga att det blir i dethär inlägget! Lite blandade bilder blir det och lite reklam och lite text, så håll tillgodo!

Först fina fröken D, Nicklas hade fått ett stort paket och kartongen var lagom stor för fina fröken, jag mutade liiite för att hon skulle kliva i, men när hon väl låg där så tyckte hon nog att det var rätt okej!

 
Sen kommer en bild ur vardagen! Jag är ju som jag sagt förut dålig på att ha halsband o grejer som är utsmyckning, jag har praktiska saker…. Men ibland blir jag sugen på lite glamour och då får naglarna sig en omgång med färg och eller glitter!!

 
Uppskattas garanterat av kidsen på jobbet!
 
I den mer hundiga delen av livet så är det lite stiltje just nu, till helgen är det rallytävling som står på agendan, förhoppningsvis får då både Dizni och Spajk titeln RLN N! Men vi är inte där än, men så är planen i alla fall.
 
Vi har ju hunnit en del under året, så jag är nöjd med det vi presterat och går lite i vintervila nu, våra söndagsträningar i körhallen fortsätter vi med, det är trevligt. Till våren tar vi nya tag mot nya utmaningar!
 
På jobbet hade vi FN-tema i samband med FN-dagen och då fick alla skriva sina namn och hitta på egenskaper utifrån bokstäverna, jag fick lite hjälp av barnen!  Gulliga va?? (Jag glömde vända bilden innan jag importerade den i blogger, sorry…..)


Spajk har ju börjat en karriär som sökhund, eller karriär är kanske att ta i, men vi har börjat köra lite sök, hur kul som helst!! Han kan springa, han kan använda nosen och han kan skälla, nu ska jag bara få han att göra allt i rätt ordning….
Här är iaf en bild från vardagen som sökfigge, här sitter jag och väntar på att Lillen ska hämta slangen.

Det är så kul att se dom olika hundarna i skogen, en del är eftertänksamma och funderar innan dom kastar sig ut, vissa har mer ben än hjärna och springer för att lösa problemet. Spajk är ju som ni förstår mer av modellen ”mer ben än hjärna”….

Vi har ju mycket gratis i söket tack vare bevakningen, han har ju ett figurantintresse med sig och vet att det roliga finns ute i skogen och inte hos matte.

Men nu till något helt annat!

För några veckor sedan var jag på turridning, bästa hundvakten Anna-Britta ringde och frågade om jag ville hänga på och det ville jag ju såklart. Kul med så påhittiga människor i ens omgivning! en regning och lite kall söndag var det dax, jag blev tilldelad den gamla travaren ”Svarten” Vi kom rätt bra överens, även om han satte min armmuskler på prov….

Rätt kaxigt av mig att våga ta fram telefonen tycker jag, eller????

Tack vare dropbox är det lätt att dela bilder från mobilen, så alla bilder är från mobilen, därav det rätt stora tidsspannet på bilderna. (Och dåliga kvalitén!)

En eftermiddag innan det hann att bli bäckmörkt var vi ute och spårade, tyvärr hann det bli mörkt när jag väl gick spåret, intressant upplevelse att gå i en mörk skog med en spårgalen hund i linan, jag snubblade fram så gott det gick, jag hade ju inte riktigt tänkt att det skulle bli mörkt när jag sen skulle gå spåret…. Men tack för liggmarkering, rätt häftigt när draget i linan upphörde och att sen följa linan fram till Spajk, klappa om honom och kommendera ”visa” och han flyger fram och plockar upp föremålet, som dagen till ära bestod av centimeterstora tygbitar. Han brukar såklart inte få gå fram och ta grejerna, men det är kul att testa ibland!

Jag hade gått på rälsen en bit, svårt sa Spajk, men han markerade apporten fint!

 
På höstlovet tillbringade jag och Spajk några härliga dagar i Småland, Dizni fick vara hemma hos Nicklas. Spajk är lite behändigare att ha med….
 
Axel och jag gick på skogspromenad, han är mäkta stolt över Spajk!

Axel trodde att Spajk skulle bli trött om han cyklade, men Spajk blev inte så trött….
 
Mamma o pappa bor precis vid en förskola, så det är rätt mycket trafik, något Spajk hade full koll på, såklart!

Inte bara Axel som är stolt över Spajk, Tuva är också rätt mallig när hon får hålla i kopplet! Vi var på picknick allihopa, å där är Spajk klart mycket lättare att hantera än Dizni…. Spajk tigger ju liksom ”lite lagom” och inte så burdus som Dizni!

Vi var på Astrid Lindgrens värld på höstmarknad, vi har varit där förut och de går utmärkt att ha hund med sig! Kul med ställen som tillåter hundar.

Spajk hittade får! Han tyckte dock att det var dumt att dom var instängda 😉

Lite balanskonster! Ibland tror jag att han inte har nån koll alls, men så ibland överträffar han sig själv med att ha 100% koll på alla fyra tassarna!

Vi har ju vänstervarvat lite också, ”Daladubbeln” ett fantastiskt bevis på vad två lokalklubbar kan göra om man samarbetar! En dagen hade ”min” klubb Nedansiljan utställning och dagen efter hade Gagnef-Floda BK utställning, perfekt, ett riktigt win-winkoncept. Det kom 160 hundar på lördagen och 120 hundar på söndagen. Helt fantastiskt!

Lördagen ställde jag både Spajk och Dizni, inte för att jag behövde men för att det är kul! Utställningar är sociala tillställningar och ett bra tillfälle att träffa folk. Jag träffade många hundvänner under helgen, utställningar behöver man ju inte vara nervös över så det finns gott om tid att prata strunt mellan varven i ringen.

Jag inser att jag under åren lärt känna en hel del folk, både rottisfolk men också en del folk från klubbar runt omkring, det blir väl så, jag både tävlar ju själv och är tävlingssekreterare så nästan alla som tävlar på vår klubb träffar jag ju…. det blir ju några stycken per år!

Spajk fick excellent och CK både lördag och söndag, Dizni fick fin kritik med excellent men inget CK!?

Spajk´s kritik såg ut såhär:
Rättvik 2013-11-17
 
Utmärkt typ, storlek och proportioner, maskulint välformat huvud med bra rasdetaljer och korrekt bett, utmärkt hals och överlinje, tillräckliga vinklar, passande benstomme, välformad bröstkorg, bra ben pch tassar, mycket bra kors och svans, sunda energiska rörelser, mycket bra päls och färg.
 
Petra Junehall, exc, ck,
——————————————————–
 
Rättvik, Nedansiljans BK 2013-11-16
 
Ganska stor, något lång, maskulint huvud och uttryck, fina ögon och öron, bra hals och rygglinje, aningen hög svans, goda vinklar och bra kropp, något lång länd, tillräcklig benstomme, bra brun färg och korrekt pälskvalitet, rör sig med typiska snabba steg.
 
Kennet Edh exc, ck

Bättre gick det för Camilla och Yoda som blev BIR med cert på lördagen och Stefan och Kippis som blev BIR med cert på söndagen! Kippis blev dessutom SeUCH!! Grattis!

Dizni´s kritik såg ut såhär:
Nedansiljans BK 2013-11-19
 
Feminin, något lätt helhet, feminint huvud och uttryck, fina öron och bra stop, något smal skalle, bra hals och rygg, skulle ha mer förbröst och volym, önskar med vinkling fram, bra bak, rör sig bra från sidan, något löst fram, bra päls, något ljusa tantecken.
 
Kenneth Edh, Exc. 1:a chkl.

Nåja, hon blir trots allt 8 år i mars, hennes tecken har npg blivit ljusare med åren.  

På rottissidan var det, tro det eller ej, fler hundar i bruksklass än i öppenklass, måste vara någon form av rekord! Askelons Basker slog till med cert båda dagarna och blev SeUCH och på söndagen knep Askelons Idun sista certet och blev även hon SeUCH!

Å så nu till reklamen jag utlovade i början!
På utställningen träffade vi Spajks syster Vizzla (Meringas Illuin) som till våren förhoppningsvis ska få en kull hos Maria och Anders på Meringas kennel!! Så himla KUL!!!!!

I mitt tycke är I-kull en en mycket bra kull, Maria försökte i ett blogginlägg räkna upp alla meriter och det var ingen dålig lista det blev! Jag utgick ifrån den och kompletterade med det som tillkommit, det är rackarns aktiva ägare till domdäringa I-barnen 🙂

Jag ber om ursäkt om jag glömt någon, komplettera gärna!

Inglorin/Grimm
Tävlar elitlydnad och elitspår
KORAD

Imrahil/Birk, exp Norge
gk räddningshund i Norge
gk mentaldel MT

Iminyë/Kessu, exp EstlandTävlar i högsta klassen agility och ingick i Estlands landslag i European Open Agility 2013.
Estnisk juniorvinnare-11, Estnisk juniorchampion, Lettisk juniorchampion, Baltisk juniorvinnare-11 Estnisk champion

Illuin/Vizzla
cert och CACIB
gk BH-prov
IPO I
BSL 1
KORAD

Iarwain/Iarrahgk anlagsprov viltspår
KORAD

Ivorwen/Vittra
3 pinnar agklass I 
Uppfl. appellklass spår
1:a pris lydnadsklass 2

Isengrim/Spajk
Tävlar elitlydnad, elitspår och elitpatrull
TJH(PTRL)
Svensk utställningschampion
Rallylydnad nybörjarklass
KORAD

6 av dem har deltagit på MT, alla med gk resultat.
Alla är friröntgade på både armbågar och höfter

Så nog vore det synd om inte dessa gener gick i avel! För med en sån bredd på meriterna så har de verkligen bevisat att det är allsidiga individer som passar till alla typer av hundsport 🙂

För mer info om kullen, kontakta Maria

Jag är övertygad om att detta blir hundar med mycket fart i, rejäla typer som tar egna initiativ och som kräver sin ägare, men ack så roliga att jobba med! Jag har ju träffat alla syskon, utom Iminyë som ju bor i Estland, men de övriga har precis de egenskaper jag vill ha hos en brukshund.

Själv ligger jag just nu hemma och är sjuk, först feber i två dagar och nu halsont 🙁 Blääää, jag får verkligen hoppas jag piggnar till innan helgen!

Tack för nu!