månadsarkiv: februari 2014

Sista snön???

Hejhopp! 
I eftermiddags tog vi bilen och tuffade ut till Åsen, döm om vår förvåning när vi kom en bit ”på skogen” och insåg att det låg typ 30 cm snö kvar!! 
Spajk blev överlycklig och hann knappt ur bilen innan han ålade omkring i snön…. tok! 
Det är så mysigt att ha Åsen så nära, ca 30 minuter från dörr till dörr. 

Kängorna sjönk djuuuuupt i snön, härligt! 

På Åsen finns Spajk älskade Giiiis! Den köpte jag till Arrac när vi debuterat i lydnadsklass 3 och varit snubblande nära ett förstapris. Giiiiiiisen är alltså några år och börjar bli lite skamfilad, och det blev inte bättre efter dagens omgång i snön! 

Dizni tog det hela med ro, hon tyckte mest det var besvärligt med snö och gick tätt bakom oss i spåren, hon är för lat att spåra själv 🙂 
Väl ute på Åsen åt hon snö, men finsmakare som hon är tog hon bara nysnön, den sockriga snön i botten åt hon inte! 
Som sagt, giiiisen fick sig en rejäl omgång idag! 

Vi tände en liten brasa på altanen och myste! 
Dizni har verkligen blivit husses hund… Mysvoffan! 
Provade att fota elden, lite coolt! 

Åsen är ju beskaffat med ett särdeles fint utedass!! Utsikten är ju rätt okej 🙂 Bättre än Villa Fromhems aprikosa tapet iaf……
På dörren sitter också en fin liten uppmaning! Glöm inte att släcka lyset 🙂 
När vi köpte stället var det 10-15 bilbatterier utplacerade inne i huset med därtillhörande 12 voltslampor, även dasset hade en egen lampa! Nu är dock alla batterier lååååångt bort, utom just på dasset, jag har dock inte provat batteriet på flera år, så något lyse är det nog inte kvar…. 
Fina Åsen! 
Vi har världens bästa vedbärare! 

Spajk har dock något svårt att veta var han ska leverera veden…..
En närbild på giiiiisen, som ser ganska äcklig ut om jag ska vara helt ärlig…..
TokSpajk! 
Lite lätt grå om nosen?????

Även Nicklas är lite grå om nosen, eller iaf lite gråsprängt skägg 😉 
Fina Dizni är också liiiiite grå, men det känns ju helt okej när hon nästan är 8 år! 
Våra fina tåliga snapsglas i gjutjärn! Synd att vi inte dricker snaps jätteofta, för dom är rackarns goda att dricka ur! 
Som sagt…giiiiisen blev lite mer tilltuffsad efter dagens vända i snön….
Spårpatrullen! Jag måste ju gå först, för annars ser jag ju inte mer än ryggtavlan på Nicklas, så det är vackert jag som får spåra… Men vad är det man säger? Damer först i meterdjup snö och minfält?? Så det är väl lika bra jag börjar träna…. 
Det var allt för nu! 
I morgon vankas lite hundträning, hårda spår och lite bevakningsövningar, perfekt! 
Tack o hej leverpastej! 

Underbar eftermiddag och finfina bilder!

Efter några härliga timmar på jobbet, sportlov och hela fritids är lite chill! Mysigt och gemytligt värre och idag kunde jag gå hem medans det fortfarande var ljust, jihuuuu! 
Madde hade, via facebook, efterlyst lite träningssällskap för lite utställningsträning. Jag lovade att supporta med lite sällskap, dock ingen utställningsträning. Sen måste jag ju säga att facebook är ett utmärkt media för att efterlysa träningssällskap! Släng ut en fråga och se om någon nappar, helt perfekt! Då kan man hitta nya träningskompisar snabbt och enkelt. 
Nåväl, jag träffade Madde och Nathalie nere vid långbryggan, drack lite kaffe, pratade lite strunt och njöt av det fina vädret! En helt ljuvlig dag!!  
Jag började med en promenad och jag spankulerar fram i solen, rätt nöjd med tillvaron,
 då ropar en dam till mig:
– Jag måste bara få säga att du har en jättefin rottis! 
Tack tack svarar jag, såklart! 
När jag berättar att hon blir 8 år om några veckor svarade hon att det inte är ofta man ser så fina rottisar, särskilt inte i så fint trimm i så hög ålder! Jag höll på att spricka av stolthet, fina fina fröken Dizni! Ja, för att vara 8 år är hon ganska fräsch, Arrac blev inte ens 8 år…. Hon börjar bli lite matt i färgen och liiiiite grå om nosen, men jämfört med Spajk är hon rena rama färgpaletten 😉 
Efter promenad och lite kaffe var det lydnadsträningsdax på den torra gräsmattan, lovely! Fin störning i form av folk/barn och hundar, i lagom mängd, kopplade hundar på lagom avstånd. Perfekt! 
Ja, utsikten är det ju inget fel på direkt……
Isen ligger på Siljan fortfarande, men jag skulle inte gå nå långt ut….. 
Fina fina fröken Dizni!  
Det var en så underbar eftermiddag! Först lite snack med Madde och Nathalie och sen lite bra träning i solsken!! Bra fotoväder var det också, så det blev lite kort. 

Spillevinken Spajk 🙂  
Turiiiiiiiiiiiister, välkomna till Rättvik!  
Det var så skönt att kunna träna utan massa bylsiga kläder, bara tunn fleece och väst! Me Like! 
Alltså, jag måste ju säga att det finns träningsplaner med sämre utsikt!  
Jag har ju länge försökt få nån snygg stå-bild på Spajk, men han är ju inte utställningstränad, så han står som en räka….. Jag har inte lust att träna in det heller, så jag får leva med halvtaskiga stå-bilder! Vi har ju liksom vänstervarvat färdigt, nu är det andra championat som hägrar 😉 
Men jag lägger ut en ståbild iaf, för jag tycker att han vid fyra års ålder fått lite ”massa” och blivit lite grövre i kroppen, han har ju sett ut som en spenslig liten fjant innan, men nu börjar han ju se lite krallig ut!  

Lite motljus…..  
Nej, bilden är inte photoshoppad! Jag och kameran har skapat ett mästerverk 🙂  
Jag hade såklart glömt vattenskål, så vi delade kåsa! Jag drack kaffe först och sen gick jag helt enkelt ner och hämtade lite vatten i Siljan, lätt som en plätt!  
Jag hade bundit upp Dizni vid en bänk så hon fick njuta lite av vårsolen hon också, hon är en riktig soldyrkare och ligger gärna mitt i solen, hur varmt det än är! Knäppfia! 
Spajk tycker han förtjänar MER belöning! 
Han gick helt enkelt och hämtade belöningen själv! Smart kille! 

Inget ljud undgårSpajkens vassa öron!!! 
Fina fina Spajk <3 nbsp="" p="">

Å fina fina Dizni <3 nbsp="" p="">

Efter lydnad, fotande och fika var det spårdax. Jag hade lagt två spår innan vi började aktivera oss. Spajk fick ett ganska svårt spår, ca 400 meter långt och 2 timmar liggetid med några underlagsskifte, gräs/grus/sand/asfalt och div olika apporter tyg/plast/trä och så då all störning från omgivningen, det rör sig en del folk omkring långbryggan såhär i Vasaloppstider! Det märks att det är tidigt på säsongen och spårkonditionen är inte på topp, men han kämpade så fint och hade med alla apporter in, bra jobbat! Han var helt oberörd av allt folk runtomkring, jag fick lägga ner honom ett par gånger för att det kom folk och passerade spåret, men han lät sig inte störas! 
Dizni fick också spåra, hon är ju direkt ingen spårhund att hålla i när kriget kommer, men hon löser uppgiften! Alla apporter med in och helt ostörd av störningen runtomkring, duktig tjej!  
Nu är det två trötta hundar i villa Fromhem, skönt! 
På återseende! 

En hyllning till träningsgänget!

Lördag = Sökdag! 
Ja, när inte snön ställer till det förståss…. 
Just i lördags var det skare med massa tuuuung snö ovanpå, så vi bestämde raskt att vi skulle köra lydnad istället. Lite sök också, med fokus på markeringar, en riktig hit visade det sig! 
Vi styrde kosan mot fiendeland, det vill säga Läsksand, en inställning vi snabbt fick ändra på då vi bara hann börja träna på den oplogade planen innan det dyker det upp en kille och börjar ploga, snacka om service 🙂 Så på vår nyplogade plan kunde vi fortsätta träna! 
Två kamerar som smattrade ikapp gav många bilder! Planen var en tredje kamera, men på den låg batteriet kvar i laddaren…hemma…. Men fick bilder så det räcker ändå! 
Apropå sök! Jag är, och kommer alltid att vara, en ”spårnörd” det ÄR något visst när hunden bara suger fast i spåret och jobbar och jobbar för att lösa sin uppgift! Att på nära håll få se hunden jobba och lösa uppgiften, det känns som teamwork. Nackdelen, eller fördelen, beroende på humör, är ju att man tränar själv, på sin höjd så träffas man, lägger spår och fikar en stund men det är sällan nån orkar knata med runt i mina spår, antingen är dom ”för långa” eller så ska dom ligga i 4-5 timmar och vänta…. Så jag är oftast själv när jag spårar. Ibland är det skönt att sitta i skogen och filosofera, men ibland är det kul att vara flera! Så det perfekta med söket är ju att man måste vara ett gäng som kör ihop! Men ger och tar, man överlåter en del av hundens träning till träningsgänget, och de överlåter en del av träningen till mig, man ger och tar!
Att släppa kontrollen lite är, för mig, väldigt nyttigt! Att lite på att figgarna sköter sitt, gör dom fel har jag förmodligen instruerat fel eller för dåligt! 
Jag gillar mitt träningsgäng, massor!!!!! Vi ger och tar och bjuder på oss själva! En av nycklarna till framgång är just att ha kul tillsammans och att våga vara ärlig med vad man vill. Tack, tack,tack för att ni finns! 
Här kommer så lite bilder från lördagen!    
Han tog det ganska lugnt, inga rivstarter vilket jag uppskattade med tanke på hans lilla hälta…. 

Jag brukar normalt stå upp och skicka…. men här ”kände” jag att det skulle gå på tok…. Han vindade åt vänster, trots att figgen låg rakt fram, men när jag skickade honom fick jag förklaringen! Han for rakt ut åt vänster, ut i vinden och upp på en liten höjd där han sen tvärvände ner mot figgen!?! Vinden spelar oss onekligen ett spratt då och då…..

Cooool bild! 

Å så den sedvanliga självbelöningen 🙂 
Tack Camilla för bilder!
Dagen till ära hade vi lite prao´s med oss, Linda med Jersey, Maria med Cliff och så Lena med Drama och Krut. Kul med nya ansikten i gänget! 
Sedan förut är ju Tommy och Cross med, sådan husse sådan hund en sprallig hund med glimten i ögat!  

Lena är en rottisvän som har sommarhus i Furudal som hon besöker alltför sällan, men när hon är uppe så försöker vi ses! Vi har fånigt roligt ihop med våra rottisar, den ena döv, den andra mer vild än tam och så fina fröken Ego.  Vi försöker ses så ofta tillfälle ges, vi delar inte bara rasintresset, vi har dessutom samma jobb så det är inte tyst många sekunder när vi ses! 
Fina Drama! 
Å så Spajken och jag, igen!  
Jag passade på att utnyttja våra prao´s som figgar, det gick utmärkt! Här har Linda nyss blivit utskälld av Spajk. 
Här är innan jag skickade rakt och han sprang till vänster, som ni ser så ”köper” han inte min riktning…. Jag borde såklart struntat i att rikta, men jag tar det som ett tecken på att jag borde träna mer!  

Här är han uppe på höjden! 

…å DÄR har han fått vind! 

Han hittar Maria som leker glatt! 

Fina fina Spajk <3 nbsp="" p="">

Fullt ös medvetslös! 
Med i vårt gäng är också Camilla och Yoda.
Yoda övade markeringar med fast rulle, vilket funkade perfekt! 

Tommy vilar ryggen, tur det fanns stol med ryggstöd 😉 

Lena med mannen i hennes liv, förutom Björn då, Kruten Krut! 
En rottis helt i min smak, snygg, tillgänglig och förig! 

Maria och Cliff var också med, Cliff är född på FHTE och ska in på L-test i början på mars, Maria har gjort ett jättejättefint jobb med Cliff och hade jag fått testa honom så hade då jag tagit in honom för vidare utbildning. Han är förig, lyhörd, har det väl möblerat på vinden och dessutom tyst! Jag testade lite grundläggande bevakningsövningar med figurantintresse, mmmmmmmm vad det kliade i fingrarna att få fortsätta! Maria- lova mig att OM du mot förmodan får tillbaka honom så utbildar du honom till patrullhund i hemvärnet, deal????? Jag ställer upp som instruktör på stört! 

Här ser ni, jag och en schäfer 🙂
Vi hade en liten diskussion huruvida man ska släppa eller inte, men vi diskuterade en gång sen fattade Cliffen att om man släpper så får man leka mer, smart kille!  

Jag har ju sagt att jag aldrig ska ha schäfer…. Men kanske Cliff kan få mig att ändra mig?? Nåja, jag ska väl slita ut Spajk först! 
Vi körde en sväng med lilla Jersey också, hon kanske ska bli Sveriges första beagle att bli patrulhund i hemvärnet??? Hon var hur cool som helst!  

Hon hade då figurantintresse så det räckte! 
Med i vårt goa glada sökgäng är också Emelie med Arga och Bita, Mia med Lillen, Tuttan med Ella och Olga, plus då Jennie som hämtar valp i mars! Tack för att fått vara med i ert gäng, jag borde väl räknas som  fullvärdig medlem snart 😉 
Efter en energigivande fika på konditori Siljan fortsatte dagen med lite lydnad, det vankas ju tävling! 
Camilla och Yoda var först ut, det ser så himla trevligt ut!!!  

Snyggo 😉 

Ja, jo, man har inte roligare än man gör sig….. 

Fina Krut….. 

…..ville inte heller släppa….. 

…..så även vi ”diskutera” lite…..

….men även han fattade!!
Jag tycker det verkligen ser ut som han lyssnar när jag förklarar att han får bollen när han har gjort sig förtjänt av den och bara på villkor att han släpper när jag säger ”loss”! 

Efter lydnaden körde Krut och jag ett race i snödrivan! Rackarn’s vilken trevlig rottweiler!!! Jag vet inte vem som hade roligast, Krut, jag eller publiken som tittade!? 

Tack Lena för fina bilder! 

Fina Spajken! 
Ja, dethär blev ett lite svamligt inlägg, med massa ord för att fylla ut mellan alla bilder! Men för att sammanfatta så är huvudsyftet, förutom bilderna, att uttrycka min glädje och tacksamhet över att tillhöra ett gott träningsgäng! Tack! 
Tjingeling och på återseende! 

Årsmöte och livet i allmänhet!

Ja, livet rullar på, vädret växlar hej vilt, förra veckan barmark och spårpremiär och nu idag en ny fin dm snö…. Är just nu sugen på vår! Plocka fram vårjackan och röda skor, men det blev till att leta fram tjockjacka och vantar igen. 
Hundarna då? Jodå, dom lever och frodas! Dizni håller som bäst på att skriva önskelista till sin kommande födelsedag i mars! Den är ganska ensidig och innehåller mest ätbara saker, såsom tuggben, godis, grisöron och ”krickokex” 
Spajk har varit lite halt!? Eller halt och halt, han har markerat lätt på höger bak, något som bara jag sett och bara när han går i långsam trav… Han har varit belagd med strikt koppelrastning hela veckan, han var måttlig nöjd över det! Men det har varit bra med vila och han är numer fit for fight igen! 
I veckan hade äntligen SKK uppdaterat, så nu finns titlarna där! Nicklas sa att hundvärlden har ju minst lika många märkliga förkortningar som försvarmakten… Men jag vet inte om jag håller med?? Men en kort förklaring kommer här:
KORAD: godkänd mentaltest och godkänd exteriörbedömning, d.v.s. rastypiskt utseende och med någorlunda väl städat och möblerat i hjärnan 🙂 
RLD F: Har tävlat i rallylydnad, klassen ”fortsättning” och vid minst tre tillfällen fått mellan 70-100 poäng. 
RLD N: Samma sak, fast i klassen ”nybörjare”
SeUCH: Utställningschampion, d.v.s. skönhetstävling för hundar och Spajk har varit rastypisk och varit snyggast kelpie-hane vid 3 utställningar
TJH(PRTL): Typ värnplikt fast för hundar 😉 Han kan spåra, patrullera och lyda och kan sova utomhus ensam i sin koja! 
Jag raljerar lite, men det är lite fikonspråk om man inte är insatt! 
Sen har vi haft årsmöte i Nedansiljans BK, jag förtroende att leda föreningen ytterligare ett år! Jättekul! Vi är ett engagerat styrelsegäng och har fantastiskt kul på våra möten, 2014 here we come! 
Efter årsmötet var det dax för utdelning av ”årets hundar” och jag vill bevisa för medlemmarna att man hinner både engagera sig i föreningen och träna hund, så jag skickade in Spajkens resultat! 
Det blev ju en del resultat att räkna ihop, men det blir liksom ett bra kvitto på vad vi faktiskt har gjort under 2013! Att lista alla resultat och räkna poäng är ganska kul. 
Nu visade det sig att vi klarat oss ganska så bra! 
Vi blev Årets Rallylydnadshund, Årets Brukshund och Årets NBK-hund och tredje bästa utställningshund! 
Snacka om allsidig hund! 

(Pokalerna till höger är vandringspriser och de mindre till vänster får vi behålla!)
Årets NBK-hund och Årets brukshund försvarade vi från förra året, men Årets lydnadshund fick jag vackert lämna ifrån mig till Camilla och Yoda, men så länge det är kelpie så är det lungt 😛 
Idag försökte jag då fota alla pokaler och hund, inte lätt och det blev fler bilder i papperskorgen än i bloggen…. Rackarns hund till att bli ful på bild!!! 

Nicklas assisterade och stoppade godis i några pokaler, vilket han genast upptäckte! 

Jo, att se märklig ut på bild är han bra på 🙂 

Så grå om nosen, men så söt! 

Fina fröken! Hon börjar bli grå om nosen även hon, även om ju Spajken leder med hästlängder!!! 
Jag tänkte vi kunde ta några fina bilder på mig o Spajk…. om jag säger att domhär är dom bästa, ja då kan ni räkna ut hur dom andra såg ut!?!?! 

Jag skulle säga att denhär är den som bäst beskriver Spajk, lätt galen blick och tungan på vift!  
På tal om att vara grå om nosen… 
Gissa vem?? 
Jo, det är såklart Spajks pappa, Busligans Bocca, jag tycker dom är jättelika!? 
(Bilden lånad från http://www.meringa.se/
Nästa vecka är det sportlov, jag jobbar hela veckan lång, men det blir mycket ute med kidsen vilket passar perfekt! Hoppas på soliga härliga dagar med gnistrande snö! 
På återseende! 

Dagens tävling!

Två starter i rallylydnad fortsättning stod på agendan! 
Rallylydnad är en mycket trevlig sport, lättsamt och en vänlig atmosfär. Alla pratar med alla och det är så prestigelöst på något sätt! 
Jag hade bur med mig, Spajk är måttligt road av att sitta i den, men han sitter/ligger tyst och fint i alla fall! 


Alltså…. han ser ju inte klok ut när han fäller öronen bakåt!!! 
Jag tog inget kort på första banan, men den var trevlig! 
Vi landade på 97 poäng av 100. 1 poängs avdrag för att han inte stod still när han skulle stå och jag skulle gå runt. 1 poängs avdrag för att jag fick säga ”snurr” två gånger och sista avdraget för att han satte sig sent efter att ha gått runt mig. Jaja, 97 av 100 får väl räknas som godkänt! 
På protokollet stod kommentarerna ”Mycket fin kontakt” och ”Bra tempoväxlingar”! Kul! 
Efter den starten kunde vi lägga ännu en titel till meritlistan, numer heter Spajk
KORAD TJH(PTRL) SeUCH RLD N RLD F Meringas Isengrim

 Vi hade en klass kvar, lika bra att köra när vi ändå var där! Där kom jag ihåg att ta en bild på banskissen, jag gillar kartor….det blir så tydligt då!  

Nu gick det inte sådär jättebra, eller poängen visar inget konstigt, 91 poäng, men det kändes rent ut sagt förjävligt!! Spajk var på en heeelt annan planet än jag och gick och laddade på något, jag vet dock inte på vad??? 
Efter att jag tävlat klart fick fina fröken komma in! 

Hon ser och lär! 

Mästare på att tigga!   
Spajk poserar med sin rosett, tjusigt värre!  
I går var det ju sökdax, som vanligt! Det var jobbigt som tusan att pulsa runt i rutan, men det är kul att kunna köra året runt. Vi hade en bra träning, fick lite ”läxa” att träna på markeringar vilket vi gjorde direkt efter på promenaden….. 
Helt okej!
Å på ett filmklipp ville fina fröken vara med! 
Hon är ju bara för söt 🙂 
Nu lägger vi rallylydnaden på hyllan ett tag och lägger fokus på lydnad och bruks. Innan vi kan starta nästa klass måste vi lära oss att gå på höger sida, och det är riktigt riktigt svårt! Så vi får väl se när nästa start blir. 
På återseende!