månadsarkiv: januari 2015

Söndagsträning, både spår, lydnad och lite film!

Varje söndag har vi förmånen att i klubbens regi få träna i körhallen, ja visst, man blir jäääääätesmutsig men det är det värt!
Det är varmt, torrt och skönt att få komma in och träna.
IMG_1566-0.JPG

Efter vår kurs hos Mia har jag fått lite ny energi att nöta fria följet, vi har ju alltid haft ett dåligt fritt följ och har som max fått betyg 8 och det är ju inget direkt att hurra över…. Men av Mia fick jag lite positiv feedback, så nu har jag bestämt att vi ska ta ett rejält tag i det hela!

IMG_1559.JPG
Spajk är ”sådär” nöjd över att hämta metallen, men här ”bjuder” han ju iaf mig apporten,
bra där lillkillen!!!!  Läs mer

Kurs!

Med rätt instruktör och rätt kursdeltagare är det så himla utvecklande att gå kurs! Förra helgen var just en sådan kurs. Jag hade kommit med på en kurs för Mia Dunder på brukshundcenter. Mia är domare och vet hur mycket olika ”misstag” kostar på planen. Vi var fem deltagare så vi alla fick gott om tid. Två rottisar, två kelpie och en flat, alla på olika nivåer och med lite olika svårigheter att jobba med.

Jag valde att lägga fokus på vårt fria följ och placering i rutan.
DSC_0462
Här är en bild från när vi var hos Lillemor Edström i våras.

I fria följet fick vi bra tips, Mia granskade oss kritiskt och sa att det spelar ingen roll hur fin position han har om han har slarviga halter etc för betyget blir ändå inte bättre än 6,5/7…. Så vi MÅSTE jobba på det vi inte kan, halter och svängar! Vi fick beröm för en fin position så det är bara att jobba vidare så att hela fria följet  håller samma jämna fina nivå. Vi fick beröm för en härlig attityd och för mig är det så himla mycket värt, att det ser trevligt och energiskt ut!! Jag har en hemsk minnesbild från en tävling i körhallen med en elithund som gick med svansen mellan benen och såg helt glädjelös ut, usch så tråkigt det såg ut…. Det vill jag INTE ha med Spajk! 

Nåväl, vi körde ett långt pass rutan också, Spajk den tokfransen sprang till SAMMA ruta säkert 20 gånger!? Nu var det ju precis det han skulle göra, men jag beundrade hans vilja att utan retning och trots lite korrigeringar fortsätta springa! Men nu är ju springa det bästa man kan göra, så det kanske inte är så konstigt?

Bra tips fick jag där också, så jag hoppas vi löser vårt lilla problem som har sin grund i att jag slarvat och tillåtit honom att ha en slarvig position i rutan och inte stått på samma ställe. Det resulterar i att han då och då hamnar för nära bandet och lägger sig på det när han ska lägga sig.

Man kan lätt konstatera att de flesta fel vi gör beror på att jag varit slarvig och tillåtit lite för mycket felaktigheter… Men inget som inte går att bättra nu, som tur är!

Just därför är det så nyttigt att gå kurs, för att få höra att det är JAG som gör fel, inte Spajk! Jag behöver bara skärpa mig så gör han det också.

Mia filmade alla ekipage i fria följet, så himla nyttigt att se. Tillsammans gick vi sedan igenom filmen och gav konstruktiva tips och ideer till varandra, jättekul!

Nu är jag lite taggad att ta tag i lydnadslydnaden igen, jag som nästan lagt den på hyllan…. Nåväl, vi får väl se hur det blir!

Over and out!

 

Lite blandade bilder!

 

Ett huvudsyfte med att byta hemsida var ju att det skulle bli lätt att uppdatera och att det skulle gå snabbt och lätt att fixa in bilder från mobilen, å nu när jag väl prövar så är det ju plättlätt! Jag tar ganska mycket bilder,en del hamnar på facebook, ännu fler hamnar på instagram men absolut flest bilder hamnar bara i telefonen. Ibland går jag igenom bilderna och har dom lite som en dagbok.

Här är lite blandade bilder från i fredags när jag, Linda och Mia tränade i Falu djursjukhus träningshall. Hallen var varm och skön, men underlaget var lite halt förutom där mattan låg, Det var ljuvligt att träna utan att bli totalt jättenedsmutsad!!! Det var en såndär härlig träning där allt bara gick bra, känslan av att vara ett ”team” och att vi bara flöt fram i fria följet.

Vi lyckades fånga både Frank och Spajk på bild! När man ser lilla Frank så inser jag att Spajk mognat lite 🙂IMG_1538.JPG

IMG_1542.JPG

IMG_1536.JPG

Här tränar vi rutan….. att hitta till rutan är inte svårt, men att vara rätt placerad i rutan är värre, men jag var ju på kurs förra helgen och där fick jag finfina tips!

IMG_1549.JPG

Anledningen till att vi hyrt hallen i Falun var för att kombinera nytta med nöje, fina fröken Dizni var in på operation, hon har haft en liten knöl på halsen sedan några år tillbaka, men nu äntligen är den väck! Den satt så att halsbandet ibland kom åt den så det var lika bra att ta väck den. Jag gillar verkligen Falu djursjukhus! Alla gillar vi olika ställen, men vi har alltid blivit så väl mottagna där och alltid blivit rätt behandlade. Planen var att hon skulle sövas när de tog bort den, men Dizni är ju jordens snällaste och stundtals lugnaste hund, så hon behövde bara lite sedering och lokalbedövning.

IMG_1543.JPG
Hon var väääääääldigt trött när jag hämtade henne och sov hela eftermiddagen och kvällen. Det är så roligt att se henne på djursjukhuset, hon bryr sig inte ett dugg om andra hundar eller katter, hon går in med glatt viftande svans och bara älskar all personal. Nicklas berättade att hon fullkomligt överfallit den stackars veterinären 🙂

IMG_1545.JPG
På väg hem fick såklart Dizni hela bagageutrymmet för sig själv, Spajk hoppade glatt in i framsätet och när jag sen skulle äta en snabblunch så var han inte sen att hålla sig framme!

Han tigger med stil så självklart delade vi 🙂

IMG_1547-0.JPG

 

Det var väl allt för nu!? På återseende!

Det blir som man tränar….

Ja, ibland i alla fall!

Vi startade ju rallylydnad avancerad klass förra helgen, frisk vågat hälften vunnit, jag vet ju att jag tränat för dåligt…. Jag tittade på de olika momenten under fredagskvällen, inte så bra uppladdning!?

Vi hade börjat träna högerhandling några veckor innan så vi har ju en bit kvar innan det kan kallas befäst 🙂

Nåväl, jag gick till körhallen och tog mig en titt på banan, jag gillar kartor då blir världen överskådlig och tydlig! Jag studerade kartan noga, provgick utanför banan och vände kartan så den ”låg rätt” hela tiden, som värsta orienteraren!

Det är ju banvandring också, men den kände jag att jag behövde för att få koll på momenten, så jag tuffade runt där som alla andra, alla som sett en banvandring vet hur fånigt det ser ut när folk ”torrgår” banan utan hund 😛

Nåväl, banan såg vid första anblicken lätt ut, men ack vad jag bedrog mig, för den hade flera fällor, som jag såklart trillade ner i….. För att sammanfatta så kan man säga att Spajk gjorde så gott han kunde utifrån de förutsättningar han hade! I rallylydnad går alla ekipage in på banan med 100 poäng, sen sjunker poängen för varje fel man gör. Gör man fel övning, ja då ryker det 10 poäng, av 100 ska man ha 70 poäng kvar för att vara typ godkänd. Jag gjorde fel övning inte mindre än 4 gånger!?!?! Så då kan ju vilket matematiskt geni som helst räkna ut att det gick käpprätt åt skogen! Det började med att vi skulle backa, något vi inte kan vilket gjorde att jag tog 4 steg istället för 3 och redan där hade vi 10 minus…. Sen nosade han och då hade vi -3 poäng till.

Sen lite fler smågrejer som totalt drog ned poängen lite, men de stora missarna var de moment vi gjorde helt fel på, bl.a. ett så enkelt som att ta ett rakt steg åt sidan!? Jag tog det lite snett framåt och då blev det -10….. å så ytterligare nån skylt vi gjorde helt fel på…. Som grädde på moset misslyckades vi dessutom med honnören??? Det enklaste simplaste momentet av alla! Då ska hunden sitta eller ligga i 1 minut, men då var det lite geeeeeeeeeggigt där man skulle ligga, å då ville inte lilla pajken ligga där, så efter 30 sekunder sätter han sig upp…….

Men hade jag gjort rätt på alla skyltar då hade vi haft 91 poäng, istället för de 51 vi hade nu! Men som sagt, det blir inte bättre än vad man tränar!

Vi tar nya tag och innan dess ska vi träna så vi i alla fall KAN momenten, det ökar ju liksom chanserna till framgång 🙂

På återseende!

Kanske dax att träna???

Jo, det närmar sig ju tävling och då har jag hört att det är bra att träna innan?!? Märkligt va??

Vi har ju ”fuskat” lite inom rallylydnad, inget vi satsat på men det är skönt att bryta av och göra något helt annat. Sen känner jag att som ordförande i en brukshundklubb så vill jag veta allt om vår verksamhet och då lär jag ju prova det mesta, så även rallylydnad! Spajk är ju en särdeles söt liten individ och ställer upp på massa tok, så länge det kan resultera i en stunds lek.

hämta

Rallylydnad är ju en lättsam form av lydnad där man helt enkelt ska orientera sig igenom en bana fylld med skyltar som säger vad man ska utföra för moment, låter enkelt men är faktiskt ganska svårt! Det är trångt på banan och skyltarna har en tendens att hamna i vägen för mina fötter!?

hämta (1)

Men nåväl, vi har tagit oss upp till avancerad klass, via nybörjare och fortsättning. I avancerad klass ska hunden gå på HÖGER sida, vilket är jättesupermegadundersvårt om ni frågar Spajk! För har man hela sitt liv, drygt 4 år, hela tiden varje dag gått på VÄNSTER sida så blir det kaos i hjärnan på liten kelpie om man ska gå på höger….Så vi kommer inte att klara oss igenom tävlingsbanan på lördag, men vi tar det som träning! För om jag bli minsta lilla osäker så blir han också osäker och då faller han in i ”gamla” vanor och smiter snabbt som blixten tillbaka på det som i hans värld är ”rätt” sida, nämligen vänster. Såklart är det enkelt åtgärdat med träning, men vi har helt enkelt tränat för lite! Krasst och enkelt att konstatera.

120517msbk-nyb

Såhär kan en bana se ut, jag gillar kartor, så det är ju en fördel med att tävla rally 🙂

120729nlkk-mast

Så håll en tumme för oss på lördag! För med en STOR portion tur så kommer vi iaf inte sist, vilket ju kan vara ett mål i sig?

Har ni förresten sett att man plättlätt kan lämna ett litet svar? Upp till vänster finns en rad där det står ”lämna ett svar” och då får jag en fin liten kommentar på inlägget och då blir jag väldigt glad!

Jag återkommer med en rapport om tävlingen, på återseende!

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/13435229/?claim=ddtqb9banhe”>Följ min blogg med Bloglovin</a>

Resumé 2014

Resumé 2014!

Planerna för Spajk under 2014 var, i korthet:
Cert i bevakning och spår
Via DM i bevakning kvala till FMM (försvarsmaktsmästerskapen)
Uppflyttad ur lägre sök och starta högre
1:a pris i elitlydnad

Hur gick det då? Jo, en del gick bättre än förväntat och vissa saker gick käpprätt åt skogen!

Året 2014 började med att vi tog ännu en titel i rallylydnad, RLN F, nu får vi alltså starta i avancerad klass, en utmaning som dock inte hanns med under 2014 men nu om 8 dagar kör vi debuten i avancerad klass.

I April var det bruksdax! För min del, debut i söket och då logiskt nog i lägre klass i Ludvika, en trevlig tävling som gav mersmak, sök ÄR kul! Dagen slutade med vinst och uppflyttning, jihuu!
Carolin-amp-Spajk-4-
tack för bilden Emma

17/5 är inte bara Norges nationaldag, det var en historisk dag i mitt hundliv, det är nämligen dagen då jag och Spajk fick vårt första CERT! Jag trodde jag skulle få vänta läääänge på första certet. Det blev alltså i bevakning första certet kom, dessutom på en av mina favoritklubbar, Ljusdal brukshundklubb.

DSC_1735

Vi hann med ännu en start i bevakning, i Sandviken, men den gav ”bara” ett godkänt i betyg då Spajk och jag inte var riktigt överens om hur vi skulle bete oss på lydnadsplanen. Sen väntade en DM-helg med både lydnad och spår. En dålig lydnadslysdnad och en bruten spårtävling, DM i bruks går över två dagar och inför lydnaden på dag 2 så hade stackars Spajk fått vattensvans, så då fick vi ju lov att bryta! Usch så tråkigt det kändes när vi för en gångs skull kommit runt på spåret! För en gångs skull? Jo, vi har startat elitspår en gång tidigare, i Sandviken också, men där var vi ute 5 minuter för länge på spåret så då fick vi inte fortsätta….

Något lite oväntat med året var att vi fick äran att delta i rikshemvärnschefens utbildningskontroll, Skallet, på Villingsberg. Att gå som hundförare där var verkligen jättekul! Militära kunskaper i kombination med hund, kan det bli bättre?? Knappast om ni frågar mig! Det var en helg fylld av skratt och kamratskap! Jag fick många insikter om mig själv som hundförare och fina vitsord om Spajk. Jag vågar säga att utan Skallet hade vi inte tagit oss igenom DM och FMM på det sätt vi faktiskt gjorde.

När det gäller våra lydnadsstarter så har det inte varit särskilt prioriterat, men ett tredjepris har vi lyckats skrapa ihop i alla fall. Vi lyckas alltid att nolla något moment och då är man ju liksom chanslös!

I juni var det dax för bevaknings-DM vilket slutade med att vi placerade oss på silverplats och därmed hade vi kvalificerat oss till FMM som alltså är SM för bevakningshundar.
10453025_10152177408606623_2602183913519821036_o

I juli  var vi på ett intensivt och väldigt lärorikt sökläger, så kul och inspirerande!

10556231_324244574400309_1711455254379569596_n

I augusti åkte hela familjen till Säffle för att där tävla bevakning, men Spajk gick upp på platsliggningen och därmed var certet och championatet ett minne blott!? Första gången han gjort det? Märkligt, men ”en gång är ingen gång” så vi tränar på som förut.  Ännu en intensiv tävlingshelg i augusti var elitspår på lördag och högresök på söndagen, båda dagarna blev godkänt resultat och med det hade jag ju uppnått årets mål för 2014 i sök. I spår hade jag ju satt som mål att ta ett cert, men tji fick jag på det!

Årets FMM gick av stapeln i Boden i augusti, Spajk och jag styrde kosan norrut, och kom hem som Sveriges femte bästa patrullhund, helt otroligt galet roligt! Tre underbara dagar i Boden i glada nyfunna vänners sällskap, målet med FMM var att få godkänt resultat och inte komma sist 🙂 Så man kan ju säga att vi klarade det målet galant!

14 september är också en dag att minnas, då tävlade vi högre sök och trots att vi bara blev godkända så fick vi 10-10 på söket, men att som spårhundsekipage få 10-10 på söket är stort för mig, för i grund och botten är, och förblir, Spajk och jag ett spårhundsekipage!

September var en bra månad, för 28:e september hände det jag drömt om, men inte trott jag skulle få uppleva, då blev nämligen Spajk brukschampion! I Härnösand tog vi vårt andra cert och därmed blev han Se BCH! Fina bästaste Spajk!
FullSizeRender

I oktober gjorde vi vår fjärde start någonsin i söket, vår tredje i högresök, vilket resulterade i en andraplats och uppflyttning! Därmed var årets mål i sök uppfyllt.

Året avslutades, något oväntat med, med en start i agility?!? Tro det eller ej, men det är sant! Nu resulterade det i fyra diskvalificerande resultat, MEN vi har startat! Det var jätteroligt och vi kommer definitivt göra det igen!

En enda utställning hann vi med också, två dagar och ck i championklass båda dagarna, 2:a bästa hane ena dagen och BIM dag två.

När det gäller Dizni då? Jo, inga större planer fanns ju, förutom att hålla sig frisk vilket ju gick sådär bra, i oktober hittade vi ju en tumör på hennes mjälte. Den opererades bort med gott resultat och hon är nu piggare än någonsin. Tumören var dessutom godartad och lyckan var total, vi hoppas nu på många fler år tillsammans med fina fröken Dizni
16

När det gäller Spajk så har ju året varit innehållsrikt och varierande på ett fantastiskt underbart sätt! Underbara lilla bruna elände som gett mig så mycket glädje!

IMG_9310

Fina fröken Dizni som förgyller våra liv mest hela tiden, förhoppningsvis får vi flera år tillsammans.

IMG_9317

hej 2015!

Nytt år, ny hemsida!

Jag måste ju erkänna att det är ganska kul att sitta och fippla med hemsidan, även om jag stundtals misslyckas fatalt! Så som precis nyss alltså….. Det där med att läsa och följa punkter i tur och ordning är inte alltid min grej. Men efter att ha fått göra om HELA nya sidan med bilder, länkar och dokument en gång så tog jag hjälp av kära maken som med en ängels tålamod och pedagogik ledde mig genom anvisningarna, tack 🙂  Det var långt ifrån så lätt som jag lät mig luras att tro när jag läste den inledande texten…..

Nu är den ny och fin och förhoppningsvis så kommer jag uppdatera den lite oftare?
Hoppas kan man ju alltid!

IMG_9570
Det var ett magiskt sken över Siljan i mellandagarna, skulle jag ställa mig på samma ställe och ta samma bild idag så skulle det vara barmark och ingen is…..

IMG_9566

IMG_9553
SnyggSpajk 🙂

IMG_9544
Fina fröken Dizni

IMG_9534 IMG_9524 IMG_9520 IMG_9519

Vi bor ganska fint, om jag får säga det själv!

Nu ska jag sätta mig och göra en årssummering och lägga ut planerna för 2015, vi kommer nog inte vara sysslolösa i år heller, det kan jag lova!

På återseende!