Underbara fina bästa Spajk!

Igår va det dax!! 
För debut i sök, jag som ALDRIG på 12 års hundägande ens tänkt tanken på träna sök, än mindre tävla…. 
Men med en träningsbar hund så är det ju inga problem….typ…. 😉 
Jag var GALET nervös, nog för att jag brukar vara lite pirrig inför tävling, men herregud, igår var det värre än någonsin förut!?! 
Vi har ju tränat sök sedan i höstas, så det är ju inte så jättelänge, men Spajk gillar det och vi har ett superkul gäng att träna med! 
Samling på Ludvika BK kl. 0800, började med platsliggning och budföring. Jag kräver inte att Spajk ska ligga som en sfinx, han får gärna se sig om när det smäller, det gör ju jag, så varför skulle inte han få det? Nåväl, han låg stilla och rörde bara på huvudet, 10:a i betyg! Trots att jag fick säga ”ligg” två gånger, men det hörde inte domaren *hihi* 
Budföringen, den var jag ganska nervös för, under sista veckan när vi tränat har han nämligen glömt hur det går till? Han springer på kommando, men han är lite osäker på vart han ska springa? Det ser iaf lite roligt ut när han far iväg som skjuten ur en kanon och sen efter 15 meter kommer på att han inte vet var han ska! Hur gulligt som helst men det ger ju inga höga betyg direkt….. 
Vi attack-tränade i fredagskväll och det gav resultat! Dock fick vi bara 9/9 av domarna för han hade en lååååååååång bromssträcka bakom mig, men huvudsaken är att vi fick betyg! 
Sen var det dax för lydnad, där var jag inte direkt orolig, även om allt kan hända, vilket det på sätt och vis gjorde…. Fina Spajk tyckte minsann att hela programmet skulle börja med framförgående, så han hade ett fiiiiint fokus rakt fram och hade typ ”noll-koll” på att jag gick bredvid, så när vi väl fick svänga lite och jag kunde påminna honom om att det var ”fot” som gällde så hade betyget rasat till 6,5 / 7. Inte riktigt den start jag ville ha! 
Själva framförgåendet fick vi också bara 6,5 / 6,5 på, han stretade och hade dåliga halter, skit också! Han har gjort det så fint på träning, gått med en fin böj på kopplet och stannat fint med fokus framåt, men icke på tävling! 
Läggande under gång förstod jag absolut inte varför jag ”bara” fick 8 /7,5 på, men protokollet visade att jag tydligen gjort dk!? Inget jag gjorde medvetet, men något var det tydligen. 
Men SEN kände jag igen min Spajk igen och resten av momenten gick som en dans! 
Inkallning 10 / 9,5
kryp 9 / 9 (ngt hög bak)
apportering 9,5 / 10 
Hopp 10 / 10
Lydnaden gav oss fina 265, 25 poäng, gränsen för uppflyttningspoäng är 196 poäng, så det var ju inga problem.   
Braiga Emma och Camilla fixade en delresultatlista innan vi åkte till skogen, det visade sig att jag och Spajk var det ekipage som skrapat ihop högst lydnadspoäng av de 5 startade ekipagen, kul! 
Som det kontrollfreak jag är räknade jag snabbt ut att jag måste få minst 7 /7 på söket, vilket innebär att alla 3 figgarna behövde hittas och att Spajk behövde sköta sig vid figgarna och att jag behövde sköta mig på stigen 🙂 
Vi drog startnummer 3 och mitt självförtroende sjönk när de två första kom tillbaka och inte var nöjda, ena ekipaget hade hunden hittat fig men inte markerat, det andra ekipaget hade bara hittat 2 fig. så jag var ganska uppgiven när jag skulle gå iväg. 
Innan start satt jag och Spajk och laddade genom att mysa i solen, bara han och jag! Jag var toknervös, men samlad och jag var fast övertygad om att han skulle lösa detta på bästa sätt, det var värre med mig! 
Jag har ju aldrig ens sett en söktävling, så det var verkligen debut! 
Men jag hade en ganska klar bild av hur jag ville göra och jag höll mig ganska väl till den. En plan är ju bra, men det gäller ju att ha lite ”omfall” ifall planen går i stöpet, planen ändras ju också om hunden hittar en fig på ”fel” ställe eller om stigen inte alls ser ut som man tänkt? 
Tack Britt van Reenen för att du fotade! Så kul med bilder! 
Jag ska inte trötta ut er med massa nördiga detaljer, men rackarn´s så roligt vi hade! 
Spajk sprang och jag försökte tänka…. 
Det slutade iaf med att vi hittade alla tre figgar och jag skötte mig på stigen och Spajk skötte sig vid figgarna, han var inte på någon utan höll sig på fint avstånd. Ingen av figgarna hade något att anmärka på i hans markerande, skönt. 

Här är domarens skiss över hur Spajk sprang, det som är streckat är tyvärr områden som är oavsökta vilket gjorde att vi fick 8,5 poäng. Det oavsökta på höger sida hade jag dock tänkt skicka på om det inte varit så att vi hittat tredje figgen på vänster sida. 
Ännu en bild från Britt van Reenen, tack! 
Behöver jag säga att jag var såååååå nöjd med att vi hittat alla 3 figgarna och att han skällt fint på dom utan att vara för nära! Jag var alldelles prillig när domarna berättade att vi alltså fått 8,5 i betyg och vi alltså blivit uppflyttade på vår första start!! Så himla häftigt!!! 
Jag var ganska säker på att Spajk skulle fixa det, men att jag skulle göra misstag som skulle fälla oss. Men icke, vi jobbade tillsammans så fint och det kändes verkligen som att vi var ett team! 
Det hela slutade dessutom med klassvinst! Så kul! Egentligen är ju placeringen helt oviktig, men lite kul är det! 
Tack Emma Forsberg för en tokrolig bild!!! 

Spajk ståtar med sin pokal! 
Det var en härlig dag, trevliga medtävlare och bra arrangörer! Vi tävlande pratade och umgicks så väntetiden kändes inte så lång. Kul! Att tävla bruks ÄR kul! 
Ett stort tack också för alla grattis på facebook! Kul när folk gläds med framgångar! 
Nu tar vi tävlingspaus från söket och satsar på lydnad och spår/bevakning innan vi ger oss ut i högre sök. 
Sist men inte minst ett stort TACK till sökgänget, utan er hade vi inte tävlat sök! 
På återseende och tack för nu!  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *