En annorlunda dag och lite träning!

Den annorlunda dagen började egentligen i söndags kväll, då kom det ett mail på kvällen som sa att det var eftersök på gång i Avesta. En 86-årig kvinna hade gått ut på en promenad på söndag eftermiddag och inte kommit hem. Efter resultatlöst sökande under söndagen kallades hemvärnet in på måndag morgon. Kl 0400 ringde klockan och jag styrde mot Avesta. Väl framme var det bara att sätta igång, jag hamnade direkt vid datorn och förde personallistor över den personal som kom. När själva sökandet väl var igång förde jag logg över det som hände. Förutom då att mönstra in den hund som kom såklart! Som hundbefäl är det ju min huvuduppgift, men med bara ett hundekipage så kändes det lite fånigt att sedan bara sitta och göra ingenting! Så då satte jag mig vid datorn, kändes som en bra uppgift! Så mycket taktiskt rådgivande inom hundtjänsten var det inte tal om då MIC (Militär Insats Chef) kunde sköta det utmärkt själv. Jag satt och överhörde radiotrafiken och loggade det som hände. Ex. tnr 010815-GA avslutat sök, ruta 3. tnr 010825-GA åter staben. rena grekiskan för de som inte är insatta, men det skall skrivas allt vi gör och då är det ett bra system.

Söket rullade på under förmiddagen och vi inne på stabsplats började rodda med lunch som vi ringde och bokade, inhämtade uppgift om spec.kost osv. Det var ett underbart stöd på plats i bystugan, det fanns en frivillig grupp människor där som fixade fika åt oss, helt underbart att kunna gå till köket och hämta kaffe! Det var guld värt att kunna möta de grupper som kom in och säga ”gå till köket och ta lite fika innan ni åker ut på nästa”

Under dagen fanns en del media på plats, några inslag ser ni här:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/militar-med-i-sokandet-efter-forsvunnen-kvinna
Här förekommer för en mycket kort sekund, ca 1,56 in i klippet, en blond militärklädd tjej vid en dator 🙂

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/forsvunnen-kvinna-patraffad
I detta klipp, i slutet, ca 55 sekunder in, förekommer en blond tjej i militär uniform men UTAN mössa!?!?! med en rottweiler….. Dizni får ju tyvärr inte delta aktivt i sökandet då hon är tagen ur tjänst, så hon fick vackert finna sig i att bara komma ut och rastas.

Det hela slutade ju med att vi hittade kvinnan som tyvärr senare avled. Men att fått vara där och hjälpt till känns så bra, även om jag inte var ute i skogen själv så är alla funktioner viktiga under en insats som denna. Att fixa lunch, att hålla koll på loggen, att möta grupper som kommer in behöver också göras. Denna gång hade vi ett mycket bra samarbete med polisen, vi jobbade med varandra och inte mot varandra, det kan ibland vara lite skiftande inställning från deras sida….. Men nu fungerade det prestigelöst och vi drog nytta av varandras kunskaper.

Det är gånger som denna som gör att det känns så värdefullt att vara en del av hemvärnet, att bistå vid eftersök och att vara ett ”stöd till samhället”!

Det kändes skönt att sätta sig i bilen efter avslutad insats och veta att de anhörig i alla fall slipper ovissheten om vad som hänt, nu vet dom att hon inte längre finns i livet och de kan på ett värdigt sätt jordfästa henne.

Det var lite konstigt att så fort jag kommit hem hämta Spajk och vända tillbaka till Falun, men hallen var bokad och utan träning blir det inga resultat! Jag hade ingen större plan utan nötte vidare på det som jag kände att jag orkade med, det hade varit lite anspänning under dagen som gradvis släppte!

Vi körde lite ”rutan” då vi på senaste tävling fått kommentaren ”låter hunden söka i rutan” och jag vet så väl varför! Nu jobbar vi på att hitta rätt punkt på en gång och att snabbt åtlyda kommando, vi har en bit kvar, men jag bjuder på lite film! tjohoo! poppa lite popcorn och sätt er tillrätta 😉

Ja, han flyttar sig efter klick, men jag går ändå tillbaka och belönar det som är rätt punkt, målet är ju att han såklart att han ska ligga kvar men här har han ju faktiskt inte fått något kommando mer än ett klick. Vår target är inte ett dugg befäst, men det ger honom i alla fall en fingervisning om var han ska vara, jag har på denna korta tid sett tydliga förbättringar!

Å så var det ju detta med att åtlyda kommando snabbt….. Vi har lite att jobba på 🙂 Fråga inte varför jag klickar, men jag var lite trött i hjärnan! Men klicket belönar ju att han ligger och att jag kommer mot honom, vilket inte är så dumt att befästa 😉

Vi avslutade med lite metallapportering, han har ett bra tempo, men det är inte bra nog! Så jag jobbar på att höja det. Jag har, som vanligt, belönat typ slögalopp, vilket då Spajk tycker är ett helt okej sätt att transportera apporten på….. Hur dum får man bli????? va?? Om jag aldrig släppt igenom det så hade det inte funnits något annat än fullt ös medvetslös i hans hjärna?

Nåja, det här är en kul lek som vi gärna ägnar oss åt 🙂 Ett tips jag fick för några år sedan av Towa!

Jag fick kommentar på fb att det är kul med täta uppdateringar, och vet ni? Det är kul att skriva också, jag hoppas några läser och kanske tom. lär sig av våra misstag och kan själva undvika dom!

På återseende!

En reaktion på “En annorlunda dag och lite träning!

  1. HoffeFia

    Hm, tycker mig känna igen den där blonda……
    Skönt när man känner att man tillfört något även om utgången denna gång blev tragisk.
    Rutan jobbar jag också på, från att den har fungerat till: Ja, ja jag ska bara kolla konerna först :-/

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *