Liiite tjatigt kanske, men ännu ett spårinlägg!

Ja, ni väljer ju själva om ni vill läsa!

Men det är sååå roligt att spåra! Tror bestämt att Spajk gillar det också 🙂 Dizni också, även om hon inte är så översvallande i sina glädjeyttringar!

Det var ju vansinnigt varmt igår, trots linne o shorts rann svetten i pannan när jag gått ut spåret o det var inte ens kuperat!?

Nåväl, jag hade ett gäng kompisar i skogen som körde sök, så jag sprang ut mina spår och sen joinade jag dom för lite tjitt-tjatt medans mina spår låg och vilade. Det var som sagt otroligt varmt så min plan var att inte låta spåren ligga så länge, men när jag skulle ta Dizni´s spår hade det gått 3 timmar, så det blev lite sådär halvlänge. Men jag måste få till spår med lång liggtid! Måste skärpa mig!

Nåväl, det var 2 upptag + det som var på det längre spåret, jag är lite skraj att lägga upptag som början på ett långt spår, för har han tagit bakspår så vill jag ju inte att han ska få ta det långa spåret som belöning? Är ni med??

Så jag kör mycket separata upptag, med olika liggtid och olika långt ut från påsläppspunkten.

Nåväl, spåret blev 1 km, eller 940 meter för att vara exakt, jag gick ut spåret utan gps för att se om jag kunde ”känna” hur långt det va och jag gissade på 1 km, gps´en visade alltså 940 meter, inte så illa gissat!

Det var lite olika saker i spåret, men sakerna i spåret spelar inte så stor roll för han, han tar det mesta.

Vi gick runt spåret på 20 minuter, då hade jag tagit av selen vid tandkrämstuben och belönat rejält, han lade sig i blåbärsriset och rullade på rygg och njöt av livet. Sen selade jag på igen och vi fortsatte med förnyad energi! Fast det var som sagt varmt, så på sista apporten ville han inte jaga sin boll utan han ville kampa med handsken 🙂 Enklare att ”bara” håll i än att springa i skogen efter en boll….

Nu var han väldigt noga med apporterna och kunde kliva över pinnarna som inte syntes så väl med nått steg innan han sen stannade och letade reda på dom, övning ger färdighet 🙂

Dizni kör vi ju uteslutande godis på i spåret, det är liksom inte hennes ”grej” att kampa och jaga saker i skogen, inte för att jag märkt att det haft nån avtrubbande effekt på henne, hon ska ju få belöning hon gillar annars är det ju ingen belöning!? Men om jag kört godis på Spajk igår så hade han nog gått ner sig lite, nu blev varje apport ett glatt avbrott i spåret och han tände till lite inför fortsatt spårande!

Upptagen då? Nemas problemas 🙂 Ett var bara ett upptag åt höger, rätt nära vägen, ca 15 meter ut. Det andra var ett upptag som låg ca 50 meter in, ”där matte pekar finns ett spår” fick sig en prövning!

Efter ca 15 meter vek han vänster, men jag sa *Ah-Ah* och kommenderade igen -leta spår- och då fortsatte han rakt ut till spåren! Check 🙂

Spårade fint trots att han var trött och vimsade till det i en vinkel, men han fixade upptaget vilket ju var huvudsyftet.

 
Nästa gång vi kör ska jag inte ha några apporter tajt inpå upptagen utan han ska få spåra lite längre innan apporten. Jag har försökt variera men vill att han ska få snabb vinst om det är rätt håll, men allt mellan 10-25 meter har jag haft.
 
Det finns ju risk att han faktiskt ”känner” apporten och att det hjälper honom att välja håll, MEN jag tror inte det för då borde han ju vinda även i spåret och det gör han ju inte, men jag ska testa!  
 
Fröken D då, hennes spår hade ju legat 3 timmar, men hon kämpade på honom också, hon är lite rolig, för om det händer något i spåret, typ vägövergång eller vinkel, då klarar hon svårigheten fint och just som jag börjar slappna av och tänka ”yes, inga problem” DÅ börjar hon vimsa och tramsa runt i spåret!? Likadant nu, över vägen gick bra men när hon väl var över på andra sidan, då började hon slå än hit, än dit!?
 
Jaja, det var två nöjda hundar som somnade gott!
 
Om en stund blir det lite lydnad om vi orkar i värmen, det är vaaaaarmt värre! På lördag kör vi en heldag men bevakning och spår, kul!
 
Tjing för nu!

En reaktion på “Liiite tjatigt kanske, men ännu ett spårinlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *