Bildkavalkad från Åsen!

Vi har tillbringat några dagar på Åsen!
 
För er som inte vet varför det just heter Åsen så kommer här en kort förklaring! Sommarstugan, Landet, Fritidshuset, Sommarstället, Torpet?!?? Kärt barn har många namn, men inget som vi tyckte passade…. ”Sommarstugan” är för mig röd med vita knutar och gräsmatta, gärna kompletterat med en flaggstång, nja, inte riktigt det vi har! ”Landet” säger bara stockholmare som vågar sig utanför tullarna 😉 ”Fritidshuset” nja, jo, men kändes ändå inte bra…. ”Sommarstället” då? En mix av sommarstuga och landet, inte bra! ”Torpet” det har vi ju redan ett, så det räknas inte….
 
Så vi började fundera, jag tyckte det skulle heta Carroland, för när vi köpte det var vi inte gifta och då kallades vårt hus för Fromhem vilket ju är mer Nicklas hus, men Nicklas var väl inte helt övertygad 😉
 
Tjärnen vid stugan heter Gansåstjärn, men hur kul är det att kalla ett hus för Gansåsen? Så till slut blev det kort och gott ”Åsen”!
 
Vi har ju haft lite olika projekt, första sommaren fixade vi inne, andra sommaren köket, tredje sommaren fönstren och så nu då altanen…. Det blev inget litet bygge direkt!
 
Klicka på bilderna så blir det ett litet gulligt bildspel!
Vän av ordning, exempelvis min mamma, undrar säkert varför i hela världen vindskivorna är röda! Men lugn, nästa sommar blir hela stugan svart med röda detaljer!
 
Såhär såg den ursprungliga altanen ut….
Lite skillnad!
 
Det är svårt att ta kort, för stugan ligger mitt i skogen och dessutom i uppförsbacke!
 
 
Här är det sista kvar att täcka!  
 
Nicklas kom på, mitt när jag var i mitt esse och täckte sidor i en rasande fart att det hade ju varit smart att ta ut det som låg under altanen INNAN jag täckt alla sidor 🙂
Delen längst in mot stugan ska bli en lucka så vi kommer åt att hämta virke och grejer!

 
Ja, vi är rätt stolta över vårt bygge! Tack till alla som bidragit!  
 
Nicklas beskådar underverket!  
 
Hundarna trivs utmärkt! Förra ägarna sa ”åh, ni kommer aldrig kunna ha hundarna lösa därute” Men inte vet jag vad han menade? Varg? Björn? Dåligt uppfostrade hundar? Ingen aning, men vi klarar då galant att ha lösa hundar därute. Dom blir rejält trötta efter en dag, bilen står öppen så det är bara för dom att hoppa in och ut som dom vill, eller ta en tupplur 🙂  

Spajk har bäddat lite, och stackars Dizni hamnade innanför hans lilla bäddning!

 
Att snickra kräver ju lite verktyg…. har upptäckt att kvalite är bra! För några år sedan hittade Nicklas på blocket en hel låda med DeWalt-maskiner, den kostade 5000 kr och jag tyckte det var HUTLÖST dyrt för en låda verktyg, dessutom begagnade!!!! Men jag lovar att jag idag är vansinnigt tacksam över dessa verktyg!
 
Men iaf, verktyg är bra, verktyg går ibland sönder…. men Fru From lagar 🙂  

Jag ledsnade på att tvingen gick i två delar, så jag löste det trasig ”stoppet” genom att sätta i en hårnål 🙂 Bra va?? 
 
  Dizni har åkt förr, ingen match sa hon!
 
Åka skottkärra var väl ”sådär” kul tyckte Spajk….men inte värre än att han när skottkärran stod tom hoppade upp i den, förväntansfullt viftande på svansen!? Knäpphund! 

 
Oftast ligger hundarn och filosoferar, tuggar på tuggben och bara njuter, men ibland blir det race 🙂
 
Inga jätteskarpa bilder, men dom verkar iaf uppskatta sina små actionfyllda inslag i vardagen!  

 
Vädret, ja, ständigt detta väder! Ena dagen bikini och andra dagar fleecejacka….. Men oavsett väder så vill hundarna ha bulle 🙂  
 
För alla som har varit på Åsenså vet ni det lilla hålet som varit i skarven mellan gången och själva altanen? Som har varit där typ ända sen altanbygget började? Det hålet är BORTA 🙂
 
Förberedd överlever! Jag har förberett för att täcka framsidan, färdigkapade längder och skruv i varje ände! Rackarn´s fort gick det sen när jag började täcka!  
 
Det blir lite skillnad när man får det täckt hela vägen till marken… 
 
Som sagt, vissa dagar fleecejacka och vissa dagar bikini…. Det hade hänt något spännande med mina snickarbyxor, dom hade blivit ett par storlekar för stora!? Vilket fått till följd att knäskydden inte längre satt på knäna, utan mitt på vaderna!?!? 😛  
Å jag får inte ha för mycket skruv eller verktyg hängandes i byxorna, för då tappar jag dom, likaså måste jag ha bälte 🙂 Men det är ju som ni förstår ett kärt problem 🙂  
 
Marken är inte helt jämn där stugan står…. så det blir till att skräddarsy vissa delar, trappan är tex. byggd ovanpå en rejäl sten… Marken lutar så för att täcka in allt blir det till att individanpassa vissa delar! Det är pyssligt men roligt!
 
Fina Dizni……Inte mycket grått runt nosen där, trots sina 7 1/2 år!  

 
Yttersta brädan på golvet, tjusigt urtagen vid stolparna!  
 
En bit bort finns det en liten yttepyttestrand, perfekt badplats om ni frågar Spajk!  

 
Spajk nästan sover under bordet! Betydligt gråare om nosen, trots sina 3 år!?  
 
Underbar blick 🙂

 
Nicklas sågar och sågar!!  Det finns ingen ström i stugan, så vi handsågar för att spara batterierna så länge som möjligt!
 
Raggarbränna 😉  
 
 
Häromdagen var ju ute själv och jobbade, jag snickrade typ halva dagen och solade resten 🙂 Men jag hann göra en del ändå, jag hann täcka sista delen, jag vågade mig dock inte på att konstruera någon lucka, det får nog herr From göra…
 
Men det är ju väldigt kul att snickra, så jag kastade mig över ett annat projekt, en grillbräda! Under gamla altanen hittade vi jättefina klinkerplattor från höganäs, vi har funderat hur vi ska kunna använda dom och kom på att några av dom kan vi ha uppe på altanen och ställa grillen på! Vi spann vidare på tanken och det slutade med att vi skulle ha en kvadrat på hjul att ställa grillen på, sagt och gjort!  

Färdigmålad! 
 
Jag tog inga kort under själva processen…. men det var lite kul att ger-såga med cirkelsåg, så även om det inte syns sen det blev svartmålat så är iaf hörnen fint gerade!
 
Innan plattorna….


Första raden…det var lite spännande att se om jag mätt rätt!


Det hade jag! Lite ojämnt är det för brädorna i botten var inte raka utan hade legat och slagit sig lite under altanen… men kära Nicklas sa dessutom att om jag lagt den hyvlade sidan uppåt hade det varit jämnare, men jag tänkte att om vi behöver lägga fog för att fästa plattorna så är det bättre med det ohyvlade uppåt, så jag tänkte rätt fast det blev lite fel…… Därför sticker några plattor upp, får se om jag orkar vända brädorna i botten… kanske!


Med grillen på plats!
Finfina hjul också, ett låsbart så inte grillen får för sig att åka iväg själv 🙂  
 
Ja, det var ett gäng bilder!

Nu återstår bara att måla allt svart ytterligare en gång, sen har vi hunnit med allt vi skulle göra denna sommar! Allt tar så mycket längre tid än man tror…. Men det blir bra!

 
På återseende!

3 reaktion på “Bildkavalkad från Åsen!

  1. Camilla

    Va fint det har blivit. Hade velat fixa till vårat hus lite mer, men det är inte alltid så lätt när man har barn. 😉

    Svara
  2. Therese

    Vi har planer på att måla om huset grått med röda knutar, men min syster tyckte att det var fritidshusaktigt och hon kanske har rätt. Kul att se va fint ni har fått det 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *