futtiga 7.25 poäng…..

…fattades det för att vi skulle vara uppflyttade till elitspår!

I söndags var det dax för vår debut i högrespår, styrde kosan mot Surahammars BK, liiiiite långt kanske, men inte orimligt!

Vi var bara 4 startande!? Å alla som säger att det är såååååå svårt att komma med…. jag har anmält till sammanlagt 5 högre och kommit med på alla!

Iaf, lottning jag drar mitt favvo-nummer som är 3! Sen vidare ut till spåren först, helt okej väder, lite varmt men inte gassande sol!

Hittar rutan, går och tittar lite och grälar lite på Spajk som går och vindar på spår nr 4 som ligger mitt emot vår, jag såg framför mig hur han när jag säger ”leta spår” vänder 180 grader och letar åt fel håll 😉

Domarna kommar efter bara en yttepytteliten stund, nervös som fasen! Jag har ju ändå inte tränat upptag under tävlingsmässiga former alls, känns ju sådär bra att göra det första gången på just tävling!

Jag gör som vanligt,lägger ner Spajk och går och tittar på rutan (jag har fejkat detta på träning, så det var inget nytt för Spajken) sen ropar jag på Spajk, selar på och lägger ner han igen precis vid påsläppspunkten. Jag låter normalt han ligga där tills jag ser att han har spåret i nosen, nu var jag lite stressad av domarna, så jag skickar iväg han innan jag ser att han har koll 🙁 Orutin!!!!!

Nåja, iväg far han ut i rutan, jag bromsar i linan så det bränner i händerna, jag MÅSTE köpa vettiga handskar, har fått tips av klätterkompisen Martin! Väl ute i rutan far han runt i 200 knyck, trasslar in sig i en gran och är allmänt springig…jag kutar efter och trasslar ut linan och då, bakom min rygg, har Spajk hittat ett spår som han följer ”Fel spår, tillbaka till rutan” hör jag tävlingsledaren säga!??? Jaja, jag ropar på Spajk och säger ”leta spår” och han hittar ett annat spår och drar iväg ”bakspår, tillbaka till rutan” men helvete då! Jag ropar lite uppgivet på Spajk och han kommer lydigt tillbaka och jag säger ”spår” och vi drar iväg….. Jordens sämsta upptag, ever!!!! Iiiiiiinte riktigt det jag tänkt mig!

Nåväl, ingen tid att förlora, en snabb koll på klockan 9.30 typ, jag trängde undan alla tankar på betyg och la 100% på spåret, plockar första pinnen, plockar andra pinnen, plockar tredje pinnen sååååå fint! Det var fin skog, ungefär som här fast med inslag av stenhällar med mossa på. Efter 3 pinnen vinklar spåret åt vänster och ut på nämnda stenhällar, vi plockar fjärde pinnen och efter den börjar Spajk att springa och där nånstans tappar vi 5:e pinnen 🙁 Jag misstänker att vi genat i en vinkel, för rätt som det är ser jag en pinne som jag såklart snabbt plockar upp 🙂

Vi spårar vidare över några stenhällar och plockar ytterligare en pinne vinklar vänster igen och jag ser vägen genom skogen och tänker ”nej, vi kan inte vara framme än, vi har bara varit ute i 13 minuter” men rätt som det är ser jag slutpinnen….. vi spårade runt på 13 minuter enligt protokollet…. Vi hade LÄTT haft tid att hämta pinnen vi missade.

Vår spårläggare gav oss beröm för upptaget, han satt vi såg rutinerade ut, så han blev lite förvånad att det inte blev bättre 😉 Men det var ju inga tveksamheter när när väl kom iväg sa han!

Tillbaka till klubben och får veta att det är platsliggning om 10 minuter, snabba grabbar! Spajk var fortfarande lite tagen efter spåret, men låg så fint iaf, inga onödiga dk denhär gången! Alla fyra hundarna låg fint vilket alltid är skönt.

Sen tittade jag på första hunden innan jag hämtade Spajk, nu var det strålande sol och tokvarmt 🙁 Spajk var flämtig redan när jag hämtade han i bilen, inte bra! Nu var jag säker på att han skule orka ändå, men det märktes att han var lite tagen.

Fria följet var katastrof, han höll en okej position, men han var inte ”med” utan gick mest bredvid 🙁 Urdålig känsla!

Inkallningen var sämsta på länge, bra tempo men låååångt ställande.
Framåtsändandet då, jag hade ju bestämt att oavsett vad han gör så ska jag inte säga något och därmed riskera att han vänder upp mot mig, första sträckan full fart ut, inte en tendens till broms så han kommer lite långt men stannar vid en spånhög och tar en tugga….. andra sträckan går han ut i snabb trav och bromsar till lite långsammare trav vid gruppen!

Krypet var sådär, en väldigt ojämn plan, så det jag får göra ett dk på ett ställe där det är en grop…

Skall tycker jag han gör jättejättefint!!!! Framförallt så är han tyst!

Tungapporten, där märks det att han är trött, han galopperar ut och travar in, tappar den vid mina fötter 🙁

Hoppet var fint, som vanligt!

Typ direkt efter lydnaden var det uppletande, nästan ingen vila alls!

En fin ruta, men vi har ju aldrig tränat med massa folk som åskådare!? Inte heller med tävlingsledare…. Jag gör samma rutin som vid spåret, lägger ner han och går och kollar rutan. Sen ropar jag på han, låter han sitta och vinda medans jag fixar med täcke och jag skickar när jag ser att han har något i nosen. Han far i väg och springer längs vänsterkanten och gör en stoooor lov utanför rutan innan han sen hittar första föremålet och kommer in så fiiiint, jag flyttar mig nästan till mitten av rutan och väntar så jag ser att han har något innan jag skickar och han går rakt ner i högra hörnet och hittar ännu en grej som han kommer in fint med, jag flyttar lite mer åt höger och ser att han vindar rejält nästan längs med baslinjen så jag skickar han från mitten längs baslinjen åt höger och där bakom en sten hittar han sista föremålet! Fina bästaste Spajken! Lite slarvigt avlämnande på sista och tydligen ett dk på sista föremålet…. Men tre skick och tre föremål, inge tugg och inget alls att anmärka på 🙂

Vi hade alltså klarat vår första högretävling! Jag hade under dagen haft lite koll på betygen och räknat och räknar, jag hade kommit fram till att vi nog borde klara uppflyttning då vi hade lydnadspoäng OCH specialpoäng! Men det jag missat var den lilla detaljen som hette totalpoäng, för när det var prisutdelning så visade det sig att jag missat just totalpoängen med 7.25 poäng…… jag var så jäkla besviken! Vi gjorde ju en sån fin debut och han orkade trots värmen! Det hade räckt med den där dumma pinnen vi missade i skogen, eller en jämnare lydnadsbedömning så hade vi varit uppflyttade!
Det var ett gott gäng tävlande, en boxer, två aussie och så lilla Spajken. Trevliga medtävlande så dagen gick snabbt!

Att vi kom tvåa och fick en fin pokal var en klen tröst…. jag analyserade och kom fram till att jag ändå borde vara nöjd, han är inte 3 år fyllda och redan uppflyttad till elitbevakning och lydnad, tjh och 2 cert på utställning… MEN jag kan inte låta bli att vara lite besviken!  Det var ju såååååå nära! ”Bara” bakspår hade räckt till uppflytt, hade vi haft sista pinnen hade vi lätt varit uppflyttade….
Betygen för dagen var:
Fritt följ 8-6 Samma kommentarer men rätt stor skillnad i siffror
Inkallning 7,5-8 (bra tempo men långt ställande)
Framåtsänd. 5-6
Kryp 7-6 (ngt hög bak, DK x 2)
Skall 9-8,5 (ngt luftig)
Apport 5-7 (Märklig med en femma, full galopp ut, snabb trav in, iof tappar han den men det var precis vid mina fötter) en 5:a är ju typ IG!?
Hopp 9-10
Plats 10-10

Upptag 5-5,5
Spår 9-9
Uppletande 9-9
Jaja, vi laddar och tar nya tag och som kloka människor i min omgivning sagt, det är nyttigt att träna fler gånger! Nu på söndag är det Avesta som gäller och sen har vi kommit med i Hällefors, men det är samma helg som tjh-DM, i min hjärna pågår en inre kamp om huruvida en inofficiell DM-start är värd mer än en officiell start i högre.

Gör vi ett bra DM kan vi ha chans att tävla tjh-SM, men frågan är om jag vill? Har vi överhuvudtaget en chans på DM? Min inre hjärnkamp hoppas få ett avbryt på söndag, blir vi uppflyttade är ju saken klar, då gäller DM för hela slanten!

Ja, det blev ett långt inlägg, men det är kul att ha kvar och gå tillbaka och läsa!

Tjing!

En reaktion på “futtiga 7.25 poäng…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *