Uppflyttad!!

I morse när vi vaknade hade vi en ”högre-hund” i huset och nu när vi strax går och lägger oss har vi en ”elit-hund” i huset 🙂

Idag stod högre bevakning på programmet, upp sådär lagom tidigt och styde kosan mot Edsbyn, Edsbyn har rackarns trevliga bevakningstävlingar, men vad annars är att vänta när en löjtnant håller i planeringen!!

Jag kunde inte låta bli att småle lite under genomgången innan tävlingen, det skiner igenom så mycket militära toner 🙂 Men det funkar, det är tydligt och enkelt!

Vi var 4 högrehundar och 2 lägrehundar, i högre 2 rottisar, 1 schäfer o så vi, i lägre en rottis och en kelpie. Högre började med patrullering därefter spår och avslutade med lydnad.

Jag drog startnummer 3, ett bra startnummer! Ut till patrulleringen där det inte blåste alls 🙁 Svårt att få vind när det inte blåser!? Första ekipaget kom tillbaka och hade ljud och en tveksam vind, andra ekipaget mötte jag bara på vägen och hann inte höra hur det gått. Spajk var iaf taggad som tusan!

Började patrullera runt ett förråd, med containers o grejer, kul!! Mitt bland alla byggnadet tog han en vind, lite tveksamt men jag markerade den. Min taktik var att ”köpa” allt som liknade vind, ner i låg ställning och låta han jobba, en taktik som visade sig funka! Vi fortsatte iaf runt byggnaden, över en vändplan och vände in i skog, när halva sträckan gått hade vi använt 9.22 av 21 minuter…. shiiiiit, jag hade gått på tok för fort! Rätt som det är tar han en fin markering åt vänster, ett fint ljud 🙂 Jag visar domaren och vi försöker gå vidare….. Spajk var mer än lovligt intresserad av ljudet och ville inte riktigt släppa, jag fick starta om honom två gånger innan han släppte!

Vi går vidare och han gör några små markeringar till höger, han fäster inte riktigt så jag fortsätter att gå, rätt som det är far han ut i kopplet och strävar rakt ut i skogen! En fiiin vindmarkering 🙂

När vi sen kommer i mål har jag använt 19.22 av 21 minuter, inte riktigt bra, men det är svårt att gå exakt på 21 minuter. Jag är iaf toknöjd med hur Spajk jobbade, metodiskt från sida till sida på stigen, inte så markbunden utan med fint fokus utåt. Lite halvdåliga sittmarkeringar, men vi har ju inte tränat det på typ 1 år! Det visade sig att patrulleringen gav 8,5 i betyg med kommentaren: Tar ljud något sent, dåligt stillastående i början, bra vind. Sen var det lite vila innan spåren, kelpie´n i lägre var Lilla primtorpets Pixi med matte Annette och husse Göran, så tiden innan spåret gick fort i trevligt hundfolks sällskap.

Ut till spåret, vi gjorde ju vårt certprov i Edsbyn så jag är liiite bekant med skogen, vårt spår låg i en fin gles tallskog med vitmossa, fantastiskt vackert!  Vi har ju haft lite problem med bakspår, så vi har attacktränat det, och det gav resultat, Spajk gjorde ett upptag som var sååååå fint! En fin patrullering där han jobbade lika fint som på stigen, jag har hört vissa säga ”amen, på patrulleringen innan spåret säger du ju bara ”leta spår” då är det ju bara spår hunden ska ta” jo, ja visst är det så, men ärligt, ska inte hunden jobba som en vanlig patrullering?!? Nåväl, den uppsnitzlade stigen var en bred sandväg och jag tänkte ”jag går längs en kant så finns det iaf lite vegitation för spåret att fästa i” så jag valde höger kant på sandvägen och jag ser tydligt på Spajk att det är något på G, och rätt som det är drar han iväg åt höger, såååååå fint! Jag går lååångt i spåret innan jag hör en bekant löjtnantsröst ropa ”gör halt” YES, inte bakspår 🙂

Halten på två minuter fixar Spajk fint, det märks att han blivit mer fokuserad, han ”orkar” sitta still innan spåret. Sen får jag order att sela på och vi bär iväg, hittar tygapporten, jobbar vidare och hittar metallen (yes!!) sen blir han lite springig och jag får stå still för att han ska börja jobba igen, sen hittar vi träapporten och efter det gör han en avstickare från spåret på typ 60 meter, jag ser att det inte riktigt är rätt, så jag frågar ”Vad håller du på med?” Han tittar på mig, vänder 180 grader och går tillbaka där jag vet att han sist hade spåret, skrutthund! Iaf så fortsätter vi tuffa vidare i spåret och hittar även slutet! Vi gick runt våra 700 meter på 13 minuter, trots den lilla avstickaren!

Betygen på spårupptaget och spåret är 10 🙂 Bästaste Spajken!

Sen var det dax för lydnaden….. Det var inte utan än att det fanns en liiiiiten liiiiten förhoppning om uppflytt….

Platsliggning, vi hamnar rakt framför skytten, jag försöker ändå vrida Spajk lite så han får syn på skytten, vill att han ska ha koll på den! Det gick ”sådär” bra och efter 3 skott vred sig Spajk ett kvarts varv 🙁 Dessutom dk på nedläggandet.

Själva lydnaden då, in och ställa upp mitt på planen, liten kelpie-hjärna tänkte ”aha, framåtsändande” så när jag svarade ”japp” på frågan om föraren var klar så drog Spajk som en avlöning framåt, knäppskalle! Jag ropade tillbaka honom och vi började gå, han är fint med men släpper i vänster vinkel!? Han gör några dåliga halter också, men känslan är ändå okej.

Inkallning, det är lååååångt att gå, å en lååååång sträcka att hinna få upp farten på, lite långt ställande!

Å så framåtsändandet….. jag sabbade första sträckan och Spajk löste andra sträckan jättefint, hade inte jag klantat mig på första hade vi haft betyg!

Krypet, ett dk på läggnadet, lite hög bak och ojämn i tempot.

Skall, ja, Spajk gjorde så gott han kunde, klantmatte sabbade! Han skällde sååååå fint! Tyvärr skällde han också när han inte skulle, jag hade tilt i hjärnan och trodde momentet var slut efter första skallomgången, så jag stod mest och väntade på att momentet skulle vara slut och hade inte fokus på Spajk…. Men vi fick iaf betyg!

Apporten, galopp ut, bra gripande, lite blandat trav/galopp in, helt okej!

Hopp – klockrent!

Betygen
Fria följet 8-8
Ink. 8,5-8
Framåtsändande 0-0
Kryp 7,5-8
Skall 5,5-5 (Jag VET ju att han kan, så störande att jag sabbade!!)
apport  9-9
hopp 10-10
plats 9,5-9

Det kändes helt okej på lydnaden, vi har en helt okej lydnad så det är bara att alla bitar ska vara på samma plats 🙂

När jag kommer av planen kommer Annette och frågar om jag vet betyg på platsen,för har jag minst 8,5 är jag uppflyttad!?! Sååååå nervös, jag tänkte lite lydnadslydnad med dk och lite snurr, så kanske betyg 7…. Det gick upp för mig att vi var sååååå nära en uppflytt!

Annette och jag rastade en vända innan det är prisutdelning, jag var nervös som tusan, jag var så nöjd med det vi presterat, men en uppflytt hade suttit så fint! Annette blev uppflyttad ur lägre, grattis! Sen var det dax för högre, 4:e plats med godkänt resultat, 3:e plats med godkänt resultat, då var det en tjej och jag kvar… jag ser att det ligger uppflyttningmedaljer på bordet….räknar snabbt ut att den som vinner också blir uppflyttad….. å så säger Andreas ”på andra plats Veronica Nilsson” jag vågade ändå inte riktigt tro det, men men, vi vann och blev uppflyttade till elit-bevakning!!!!

Inte mycket marginal, bara 4,5 poäng på lydnaden, men i specialen hade vi hela 54 poäng tillgodo och total 30,5 poäng!!

Tack för lånet av bild Anette
 
Det var kelpie överst på pallen idag, jag och Spajk i högre och Anette och Pixi i lägre 🙂
 
Nu satsar vi vidare mot nya mål!

Just nu är jag mest trött, men i morgon kanske jag sansat mig och kan formulera mig bättre, jag har dessutom lite film från spårträning att lägga ut!
På återseende! 

4 reaktion på “Uppflyttad!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *