Spår!

Ja, snart är det barmark, gillar!! Å efter sista dagarnas töväder verkar det gå i rekordfart 🙂 Det går ju att spåra på snö också, men jag känner mig så begränsad då det bara typ funkar på parkeringar där det är trampat och plogat….

Men inte nog med att jag har den ”normala” längtan efter spår, jag var på en föreläsning i söndags som spädde på längtan ännu mer!

Det var Tobias och Jens från swdi som föreläste, nog för att jag ibland tyckt att jag är lite nördig i mina spårtankar, men tji fick jag!? Domhär killarna tar ju spår till en heeeelt ny nivå! Iof har dom väldigt sunda tankar och försöker dessutom göra något jag gillar, dom försöker att ”bevisa” hur en hund spårar! Rent vetenskapligt alltså, genomföra studier som är mätbara och utifrån det göra en analys och presentera ett resultat! Det kan ju vilken teoretiker som helst göra, rent vetenskapligt, men det som skiljer är att killarna dessutom själva tränar hund och testar och tränar sina egna hundar för att nå resultat som visar samma som studierna. Är ni med?? De har sammanställt en hel mängd tidigare publicerad fakta om spår och nosarbete, dessa fakta har de ställt mot ”nya” fakta och sedan dragit en slutsats.

De certifierar dessutom alla statliga eftersökshundar, bl.a. varg och björnspårshundar. De har också certiferat de granbarkborrehundar som finns.

Deras bok har jag sedan förut och gillar skarpt!

Med andra ord, de presenterar hållbara fakta och tränar egna hundar som stärker teorierna, Me Like 🙂

Det var ju inget revultionerande som var hemligheten bakom en bra spårhund, motivation var nyckeln, förvånande???

Däremot presenterade de en intressant anekdot från Holländska polisen…. I Holland är det de absolut bästa hundförarna som blir spårhundsförare, det är spårhundsförarna som är ”eliten” och som folk ser upp till, för att få fram bra spårhundar krävs kunskap och träning! Vilka är coolast i Sverige? Ja, inte är det spårhundsförarna iaf 😉 Kan ju tillägga att de med ett leende sa ”äh, att bli biten och att lära hundar bita kan väl vem som helst” Nu vet jag att det ligger oerhört mycket arbete bakom en genomarbetad skyddshund och att en bra skyddshund har det väl möblerat på vinden, men liiite rolig historia!

Iaf så var det mycket prat om riktningsbestämning och de har via studier kommit fram till att hunden behöver 1,5 sekund på sig för att bestämma riktning på spåret, 1,5 sekund är ungefär 3 steg… Det går ju inte att i skrift beskriva alla de tankar som for genom min lilla hjärna! Herregud, nu ska här tränas riktningsbestämning!! Vi fick se ett filmklipp som gjorde mig grön av avund och jag övervägde att övergå till virkning som hobby, jäklar i min lilla låda…. Tidigare har jag tyckt att Spajk är en bra spårhund, men nja….vi har en heeeeel del kvar att jobba på!

Deras målbild var att en ultimat spårhund max avviker från kärnan 2 dm med nosen, och att det är en självklarhet att hunden spårar i kärnan. Hunden skall också dra föraren framåt, tänk situationen att du spårar en skadsskjuten björn, då vill du nog kunna fokusera på terrängen och inte på om hunden har rätt ”drag” i linan!

Att hunden går i kärnan är för mig också en självklarhet, men det där med att inte avvika mer än 2 dm får vi nog jobba en del på…..

De pratade också en del om markering och där fick jag också lite att ”peta” på, Spajk har ju överlag fina markeringar men han lägger lite stort fokus på den sociala belöning d.v.s mig, men nu har vi tränat inne varje kväll och det ser bra ut! Han kan nu ligga och vara fokuserad på belöningen fast jag piper med pipleksak, dutti kille! Har liksom aldrig tänk tanken att ”störa” honom för att öka fokus.

Nåväl, här i januari skulle vi på partaj i Falun, alltså var det läge att låta hundarna bli lite trötta, så vad passade bättre än spår?? Sagt och gjort, vi trotsade kylan och jag lade spår på snö. Jag bad Nicklas filma för att se hur det ser ut, och fram till föreläsningen trodde jag att Spajk var en okej spårhund, men nja…… kan väl säga att efter deras filmklipp så framstår Spajk som en högst medioker spårhund, men skam den som ger sig!

Jag har nu klippt ihop filmen, så dethär får väl vara en bra dokumentation och jag får filma senare i vår när vi är klara och han spårar som jag vill och inte flaxar så!

Som sagt, föreläsningen gav lite ny input och jag fick massa nya funderingar, en sak jag är sugen på att testa är hur hundar reagerar om man hittar ett spår där flera personer gått på en lång rad efter varandra, säg 5 stycken, dessa fem har sedan vid en given punkt splittat och gått upp bredvid varandra med rejäl lucka 20-25 meter, vad gör hunden då, väljer den en, i så fall vilken? Om sen gruppen går ihop igen och går på rad, gör en ny split, väljer hunden då samma persons spår? Hmmm, kanske ska maila dom och fråga om dom har någon teori om detta? Eller nån av er läsare som har? Annars kan man anmäla sig frivilligt så testar vi 🙂

Ni som läser, lämna gärna en liten kommentar så jag vet vilka ni är!

Tjing för nu!

3 reaktion på “Spår!

 1. Anonymous

  Är här och läser. Spännande läsning, har en hane ur I kullen som är certifierad granbarkborre eftersökshund. Hjälper matte o besikta skog i hennes arbete. Mvh Helena,rottor o annat smått.

  Svara
 2. Anonymous

  Självklart är jag här och läser 😉
  Superbra föreläsning !! Nu fick man lite mer att träna på 😛
  Kul med film.

  / Camilla & Yoda

  Svara
 3. Anonymous

  Skrev en lång kommentar men lyckades inte få iväg den 🙁 Hur som helst så är vi med och läser och tar del av det du skriver.

  Malin & Win

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *