Här händer det inte mycket….

Nä, här händer det då nästan ingenting?!

Har verkligen inte haft lust att skriva…..

Det har i sanningens namn inte varit så mycket träning heller, har liksom tappat inspirationen?! Har uppfyllt våra mål för året med RÅGE och har haft svårt att ladda om. Lyssnade på Stefan Holm igår som var gästprogramledare i Ring så spelar vi och han sa att det är just motivation som skiljer en elit-idrottare och en amatör åt. En elitsatsande har motivation att ladda om trots att man uppnått målet medans amatören är nöjd med det hon har…. Jag konstaterar att jag i Stefan Holm´s ögon alltså är en typisk amatör 🙂 Å vet ni?? Det gör mig inte ett dugg! Man ska ju inte heller skryta, men fy tusan vad jag är nöjd och stolt över det jag o lilla Spajken presterat under året! Det kommer väl i vanlig ordning ett julbrev och en summering när det närmar sig nyår!

Men iaf så har vi vänstervarvat….. Årets trevligaste utställning!! Inte bara för att det var på hemmaplan, det var fler utställare som kom fram och tackade för trevligt bemötande, jättekul! Jag stod i insläppet och delade ut nummerlappar och kollade vaccinationer hela förmiddagen, att stå i insläppet är kul!

Iaf så var resultatet av dagen inte kanske det jag hoppats på, men det är så skönt att det iaf inte är JAG som underpresterat och sabbat för bästaste Spajken 🙂 Att han ser ut som han gör är ju inte mitt fel???

Tack till snälla Emma som tog lite bilder!

Här står han ju lite karp i ryggen och lite ”kort” i kroppen…
 
Dethär med uställning är ju i brukskretsar ett hett ämne! Det är ju liksom ”fult” att syssla med utställning, men ska helst inte befatta sig med det utan det ”räcker” med att hunden har en godkänd exteriör för att vara fin nog för avel. Men fasen heller! Utmaningen i avel måste väl ändå vara att kombinera en funktionell exteriör som överenstämmer med rasstandad med bra egenskaper för arbete? Eller?? Annars kan vi ju lika gärna strunta i allt vad rasstandard heter och bara köra blandraser rakt igenom?
 
Sen att det i vissa raser är så att öppenklassen är den största klassen säger ju tyvärr en del om var bruksegenskaperna tagit vägen….i rottis så brukar det vara så att öppen-klassen är gigantisk medans bruksklassen normalt inte är så stor och framförallt så är det stoooor skillnad på hur hundarna ser ut. I öppenklass är det stora gigantiska hundar som inte orkar röra sig runt i ringen medans det i bruksklass är mindre smidigare hundar som orkar springa varv efter varv utan att tröttna, DET tycker jag vittnar om att man inom rottisavel har fokus på fel saker….. 🙁 Ja, jag vågar säga det och jag står för det, jag har valt en uppfödare som lyckats kombinera både och! Framförallt har Anna socialt säkra och trevliga hundar! Jag hade äran att visa tre av dom i ringen, inge snack från hundarnas sida när jag som ny kom och bara tog kopplet! Inga dumheter mot varken folk eller hundar och ändå snygga och funktionsdugliga! Hejja Askelons och Anna!!! Anna sopade hem en hel hög med exc och ck och vann dessutom BIS-uppfödare och fick massor med beröm av domarna för fina och trevliga hundar! Jag håller helt med, för jag tror inte jag träffat en enda av hennes hundar som beter sig konstigt mot folk!! Jo en, men han är bara en liten fjant 🙂
 
Sen att just jag råkat fått den mest egensinniga hunden Anna någonsin fött upp är ju inte hennes fel 😉 Fröken Dizni som ju inte tycker hon behöver NÅGON annan i hela världen förutom sig själv…. Hennes självständighet är fantastisk att se, men inte så kul när man ska dressera!
 
Nåväl, antalet kelpie i utställningen är typ…… jättefå!!! I Rättvik var vi tre?! Två i bruksklass och sen Camilla och Yoda i juniorklass! Om det är några kelpar med så går alla i bruksklass…coolt! Säger ju kanske en del om ägarna också, jag tror inte det finns nån som skaffar en kelpie bara för att åka runt och ställa ut? Det finns ju tyvärr en del rottisägare som ser utställning som sin enda aktivering….tragiskt!
 
Jag ser iaf utställning som ett enda långt stort allmänlydnadspass, det är ju trevligt med hundar som sköter sig och som man kan ha med sig hela dagen och som intebehöver sitta i bur. Bara att ta sig in på en utställning är ju lite meckigt, bur och stol och massa grejer, sen köa in för vaccinationskoll, sen vidare in på området, kunna ligga stilla medans man fixar med bur o grejer och sen kunna koppla av och inte gå på i 100 knyck!
 
Nåväl, när vi går in i ringen säger domaren ”jaha, härhar vi en stor och en liten”….. Vår motståndare Stefan och Kippis är typ en storlek mindre generellt, Stefan är kortare än jag och Kippis är mindre än Spajk 🙂 Men friskt vågat hälften vunnet, jag gav järnet och visade Spajk efter bästa förmåga, men när det var mät-dax sa Spajk ”Hörröduru, det där tänker jag INTE finna mig i”…. så det var en snäll domare som lät oss vara kvar och inte skickade ut oss! Han frågade hur hög han var och jag sa såklart 52, som han enligt korningsprotokollet är mätt till 🙂
 
Vi fick excellent 🙂 Men sen var det stopp, vi blev placerade efter Stefan och Kippis som fick cert 🙂 Grattis Stefan!! Stefan var med på vårt kennelläger, en hyvens kille med massa bra kunskap om hund! Jag gillar Stefan och då är det alltid lättare att stå som tvåa 🙂  
 
Kritiken löd såhär:
Stor hane, tilltalande helhet, maskulin, välformat huvud, fint uttryck, bra öron och ögon, bra hals, tillräckligt förbröst, välkroppad, goda vinklar, bra päls, ben och tassar. Rör sig väl. 

När vi blev placerade sa domaren: ”Han är för stor och för tunn, så är det bara” En stund funderade jag på om han sa tunn ller tung?! Men han kan väl ändå inte kalla Spajk för TUNG???? Nog för att det står välkroppad, men om man jämför med vad som stått i kritikerna från föregående utställningar så är välkroppad i mina ögon en komplimang 🙂

Camilla och fina Yoda blev BIR och fick CK 🙂 Grattis Camilla!

Det var massor med bekanta där, framgångarna haglade in och Spikens tjej Cleo tog cert 🙂 Spajk är såååå stolt! Han var såååå mallig över sin snygging till tjej <3 p="p">Det är så roligt med Cleo och Spajk, dom har aldrig fått leka, vi har setts och tränat ihop, men jag tror att det från dag 1 har det funnits ”det” mellan dom och dom fjäskar för varandra när dom ses 🙂 Hur söta som helst!

Tack Emma för ännu en bild! Här står han och spanar på en boxervalp som gick förbi, Tack Helena för hjälpen 🙂

 
 
Var det nå mer jag skulle skriva om utställningen?? Tror inte det…. Jag återkommer väl i så fall 🙂
 
Ikväll blir det iaf lite träning i körhallen, vi ligger inte heeeeelt på latsidan!
 
På återseende! 
 
 

 

2 reaktion på “Här händer det inte mycket….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *