Spajkens första övning!

Japp, i helgen var det dax för Spajkens första övning! En lagom övning över en helg och inom plutons ram så vi var inte så många. Iof var inte ensamma om att öva, det small hej vilt i skogen och det kom fordon från alla håll och kanter, så det var miljöträning big time!

Det började med samling, Spajk fick vara med ute, såklart! Han charmade in sig och fann sig snabbt till rätta, ibland så många människor finns det alltid NÅN som vill gosa och klappa, vilket Spajk snabbt upptäckte, gosgrodan!

Inmönstring, inga problem. För er som inte vet så kollar man alltid hundens hälsotillstånd innan man börjar öva, kollar tassar, tänder, öron, ögon osv för om det skulle hända något under övningen måste fm ha bevis på att hunden var helt frisk innan övningen började.

Sen var det en lååååång dag på skjutbanan, Spajk sov i bilen och jag sköt. Det är ju det lite tråkiga ibland med organisationen, att vi ibland gör saker utan hund, men sån är verkligheten! Fast en sak som också är tråkig, och det är så varje gång, det är att om det typ är rast/fika på säg 20 minuter, så hinner vi hundförare typ kasta i oss en kopp kaffe, sen sprinta iväg och släppa ut hunden, alltså missar vi massa gôtt snack och samvaro….samma sak på lunch, 40 minuter lunch innebär 15 minuter äta 25 minuter rasta, tur att jag har världens bästa hundförarkollegor iaf!!! Men nån gång skulle det vara kul att få sitta hela den ocean av tid som 40 minuter lunch är! Jaja, jag har valt att köra hund för att det är just det jag vill göra, så nu har jag gnällt färdigt 🙂

Vi hade en ny skjut-instruktör som var riktigt bra, kul! Tyvärr var det riktigt piss-väder om uttrycket ursäktas, det var kallt rått och regnigt 🙁 Så Spajk var nog egentligen rätt glad att ligga i bilen!

Efter en lång dag på skjutbanan var det förläggningsdax, vi lyxade och sov i kvarter 🙂 Inomhus i sängar, värsta lyxen!

Jag var lite orolig att Spajk skulle moffa och skälla när det rörde sig folk i huset, visst att han moffade nån gång, men det var heeelt okej, skönt!

Söndagen var det mer skjutning, fast vi hundförare fick inte skjuta idag, så vi körde hund istället, man kan säga att vi övade passivitet under skjutning! Det är såååå himla lätt att hundarna går igång på skotten, för normalt när man skjuter så rör man sig samtidigt, det är spänning och arenalin i luften och då är det lätt att hundarna ”går igång” och tycker att skott är så himla häftigt….. Så vi övade lugn och koncentration under eldgivning, nyttigt! För Spajks del handlade det om att lära sig att lugn och fokus belönas med kamp! Alltså, ligg stilla och lugn en lååååång stund, och sedan belönas rejält med kamp! Kan ju tyckas lite motsägelsefullt att belöna lugn och ro med kamp, men för oss funkar det kanon!

Hur som helst, vi övade och Spajk fattade! Det dundrade på rejält och han vippade lite på ett öra när dom sköt automateld, men annars var det helt lugnt, skönt. Vi övade kryp också, jag ålade och Spajk kröp bredvid, han var supermegaduktig!!! Måste filma nån gån så ni får se 🙂

Efter lunch var det hundtjänst, en vanlig patrullering, inga konstigheter, men ändå lite spännande då det var Spajks första! En bra grupp att gå med, fyra stabila killar med en bra chef! Vi drar igång och Spajk gör lite småmarkeringar både till höger och vänster, men inget säkert. Men sen rätt somd et är drar han ut till vänster, rakt ut i kopplet, han vindar fiiint och sätter sig! Guldstjärna! Vi får order att följa upp max 100 meter, när vi gått 80 meter bryter instruktören och vi får gå tillbak, ridå 🙁 Varför kunde vi inte fått gå våra 100 meter, rapportera in och sedan fått order om att avbryta?? Jaja, orutin hos instruktören… men iaf, på vägen tillbaka drar Spajk som en tog, vilket inte är så konstigt när vi rätt som det är springer på ett regnställ…. I sin iver att få ”visa” oss så har han gått i vinden och när vinden inte längre fanns där ändå fortsatt rakt fram?! Vi har ju iof övat på föremål lååååångt ut och inte som nu typ 15 meter från stigen….

Vi jobbar vidare och han gör en fin vind till, men hans riks-pucko till matte köper inte den 🙁 Så ca 15 meter efter vinden blir vi påskjutna 🙁 J*vla skit! Dumma dumma matte!

Vi blir styrda att gå ut i terrängen och försöka få upp ett spår efter skytten, vi går ut och Spajk jobbar och jobbar, rätt som det är dyker det upp en civilist rakt framför oss, inte undra på att lillkillen strävade framåt!?? Jag frågar instruktören om vi är ungefär på rätt ställe för ev. spår och det är vi, jag överväger  om vi ska slå en stor ruta runt och säkerställa spåret i koppel eller om jag ska sela på där vi är och låta han jobba i linan själv…. Jag bestämmer att jag selar på och låter han jobba, han drar iväg åt höger och jag hänger på, upp med två säkrare bredvid Spajk, som blir liiiite störd av det, men inte så farligt. Vi spårar kanske 100 meter och sen börjar Spajk springa, å nu snackar vi spring! Har aldrig sett han springa så  i ett spår, jag säger till chefen ”nu är vi nära” och strax efter hittas figuranten, bingo! Bästaste Spajk har spårat sig fram till sitt livs första fi 🙂 Vi har aldrig gått ut i en vind så och hittat spår, men tydligen så kunde han det, mattes lilla gull 🙂

På det stora hela är jag så himla nöjd med Spajk, framför allt är han ”lagom” i kontakt med folk, han strosar runt lite, lägger sig där det passar och är allmänt cool. Det är inga problem att ha han med vid lunch/middag, han bryr sig inte om maten som serveras, mer dom som äter än själva maten 🙂 Dizni är nästan omöjlig att ha med vid mat, hon är så matfixerad!

Spajk funkar dessutom bra med alla andra hundar, vi har en terv-hane som kollega och det är inga problem, det är Gizmo som bestämmer och Spajk tycker det är helt okej 🙂

Han var lite trött när vi kom hem i går, men inte så farligt! Han coolade alltså ner och sov vilket var skönt, det har annars varit mitt lilla bekymmer…att han aldrig ska slappna av utan gå på spänn och då kommer han aldrig orka 4 dygn, men efter helgen så finns det iaf hopp!

Ja, som ni ser blev det inga bilder, jag får fixa det nästa gång!

Tjingeling!  

2 reaktion på “Spajkens första övning!

  1. Lena

    Fy 17, vad ni sliter på! Och att Spajk är duktig visste jag ju redan, liksom…. Ses om nån´vecka – vad tror du om Krut´s kommande utställningskarriär?

    Kramar

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *