TJH(FM) Meringas Isengrim

Ja, i helgen var det dax för certprov för lilla Spajken!
 
Nervös som fasen var jag, packade o grejade på fredagkvällen, kröp till sängs tidigt för att vakna pigg som en nötkärna. Vaknade gjorde jag när klockan ringde, petade i mig ett par ipren och styrde kosan mot Edsbyn! Samling 0930, skönt!
 
Började med att bygga bas, stålbur, noggrannt inslagen i presenning uppepå en lastpall, i buren liggunderlag i botten och sen två fällar ovanpå, klart! En förankringskrok i backen med tillhörande uppbindningslänk, sen var det bara för Spajk att flytta in.
 
Hela provet började med hantering, en främmande person ska hantera hunden, man tittar på Hantering, Tillgänglighet och Samarbete. På hanteringen fick han ”inställsam, tar kontakt, slickar” på tillgängligheten fick han ”tar kontakt själv spontant” och på samarbete blev omdömet ”Startar snabbt och är lätt att bryta”
 
Ett resultat jag är mycket nöjd med och som jag tycker speglar Spajk på ett bra sätt!
 
Sen var det dax att stalla upp hundarna i basen, basvakten Pär tog hundarna och gick iväg till basen…Spajk följde glatt och villigt med till basen, kul att se.
 
Sen var det några timmars väntan för mig innan det var dax för patrullering, jag fick ut hunden av basvakten och åkte iväg, i ett tilltagande regn, det hade regnat sedan vi startade provet!
J*vla skitväder!
 
En stunds väntan vid bilen innan det var en kort promenad upp till starten av patrulleringen, jag var tooooknervös, inte bra!
 
Tack vare bra arrangörer och medföljare på stigen blev det ändå en avslappnad stämmning, lite småprat innan vi körde igång.
 
Vi startade igång, en jätterolig stig med blandad stig och råterräng. Efter några hundra meter gör han en halvbra markering precis i en vinkel, jag kör nån minut stillasittande innan vi går vidare, jag är lite noga vid varje större riktningsändring och terrängskifte att stanna till. Ute på en kraftledningsgata kommer en förändring i beteende, ingen tydlig markering, men jag ”köper” det och stannar, då tar han ljudet åt höger men håller dåligt 🙁 Jag sitter ändå kvar och han tar upp det igen men inte särskilt övertygande. Jag går vidare och efter 10-15 meter kommer ännu en markering på samma ljud, denna gång går han ut i kopplets längd och sätter sig fint! Ljudet=Check 🙂
 
Fortsätter i stadig vind från vänster, och rätt som det är gör han en vindmarkering åt höger???? Jo, jag skojjar inte?! Det sitter en snitzel just precis där så jag ser att det faktiskt just precis där är vind åt höger. En teori är att det blåst åt vänster, men att vinden vänt mot den höjd som var där och kom tillbaka på stigen och då från höger?!
 
Iaf, vi vänder ner in i skogen och tillbaka mot starten, några hundra meter från slutet kommer en klockren vindmarkering, han t.o.m går upp på en sten för att få vind! GulleSpajk!
 
Men trots att vi hade både ljud och vind är jag jättemissnöjd med hans patrullering, han var så himla markbunden, det var iof patrullering åt samma håll så vi som gick sist hade ju haft 5 hundar å kontrollanter gående på stigen innan oss. Men jag var rädd att han skulle missa ljud/vind när han var så bunden vid marken, och mycket riktigt fick vi kritik för att han tog ljudet sent och med dålig markering, jag köper det helt och fullt!
 
I protokollet stod det på ljudfiguranten ”Tydlig markering” och på förföljande avljudet ”Tydlig markering men släpper” på vindfiguranten stod det ”Tydlig markering, lugn och sansad analys”
 
Vi stilade lite när vi kom hem, snygg bild!
 
Det bedöms också mitt jobb på stigen och där står det att jag låter hunden arbeta självständigt men att jag har otydliga tecken till hunden och till gruppen….
 
Nåja, vi blev godkända och vänder tillbaka till klubbstugan för att torka lite och ladda för kvällens batalj som är stillastående bevakning i mörker. Ett av våra orosmoment!
 
Spajk nosar fint av platsen där vi ska sitta, sen kör vi igång och han har en stadig fin vindmarkering hela tiden, han vill INTE släppa den vinden och jag började misströsta och tro att han ska vara så uppfylld av vinden att han ska missa ljudet, men rätt som det är far han ut i kopplet rakt fram 🙂 Yes! Jag rapporterar ljudet och känner mig nöjd. Bedömningen blir ”Tydlig markering, återkommande släpp, fullföljer” och ”Koncentrerad, intresserad” På detta moment har jag enligt protokollet låtit hunden jobba självständigt och har både tydliga tecken till hunden och till gruppen?!
 
Efter en god natts sömn i klubbstugan är det för patrullering med spårupptag och spår, något som inte borde vara några problem, men man vet ju aldrig!
 
Spåret är 1500 meter långt och har en liggtid på 90 minuter och i spåret finns apporter av tyg, plast, metall och trä.
 
Vi börjar med patrullering, han hittar spåret, kollar av åt höger och åt vänster, väljer vänster och jag följer med i 10 meter innan jag hör ”bakspår” jag vänder lydigt Spajk som lika glatt fortsätter spåra åt rätt håll *morr och mutter* Vi spårar i kopplet ca 20 meter innan vi får order att göra halt och vänta 5 minuter innan vi får sela på och spåra vidare. Omdömet på spårupptaget var ”tydlig markering” Sen spårar vi iväg och vi plockar apport efter apport, lite si och så med liggmarkering, men vi har med oss alla apporter till slutet!! Bästaste Spajk!   
 
Bilden är tagen 10.33 typ två minuter efter vi hittat slutet!
 
Sen åker vi allihopa tillbaka till klubbstugan för att invänta resultatet, jag anar att vi är godkända, men man vet aldrig, vi hade inte fått veta hur de bedömt bastjänsten. Till slut visade det sig att alla 5 ekipage som var kvar efter första dagen med blivit godkända 🙂
 
Bastjänsten för Spajk fick omdömena ”Ligger, sitter, iakttar med aktivt intresse”, helt rättvist. Det rör sig ju folk i basen som hämtar och lämnar hundar, jag är glad att han höll sig tyst och relativt lugn!  
 
Vi fick lite muntlig feedback också, jag fick bl.a. höra att Spajk var lite flamsig. Jag håller helt med om det, det har blivit bättre och med mer rutin kommer det bli kanon! Jag skulle träna på att låta Spajk lösa saker själv, nu fick han hjälp av mig vid markeringarna så jag skulle träna på att låta han jobba ännu mer självständigt. Jag tror det kommer i takt med rutin också, det är ju nu det roliga börjar!
 
Så för att summera helgen så känns det såklart helt underbart!!!! Bästaste Spajken <3 p="p">

Ända sen vi började träna med Spajk har jag velat certa honom, tyvärr sker det ju på bekostnad av Dizni….men hon är och förblir lite halt. Bara skönt för mig att ha en hund hemma att kunna ersätta henne med, annars hade jag varit utan hund och hade då fått upphäva mitt kontrakt i hemvärnet. 

På ett certprov ska alla 5 delarna vara godkända vid ett och samma tillfälle, så det gäller att ha tränat, missar hunden ex. spårupptaget, ja då är det kört. Så det är lite spänt och nervöst ända till slutet, men denna gång gick det hela vägen, så himla skönt!
 
Tack till Edsbyn´s BK och till Per som fixat med provet, utan bra arrangörer funkar det inte!

 
Efter helgen kan vi nu titulera oss
 
TJH(FM) Meringa’s Isengrim
 
Tjusigt va???

16 reaktion på “TJH(FM) Meringas Isengrim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *