Lilla bygget!

Ja, till sommaren var det då tänkt att Åsen skulle få ett tak på altanen! Inte helt lätt att bygga till ett tak, vi har jar funderat mycket hur det skulle se ut, men kom fram till att hela taket måste förlängas för att det ska se vettigt ut, inte lätt att skarva takpannor mot plast/plåt och dessutom väldigt högt i framkant. Altanen i sig är ju ca 1,5 meter ovanför mark, och sen då lägg till höjden upp till nock på huset så blir det rätt högt…..
Nu är ju varken jag eller Nicklas någon konstruktör, så vi lånade in kompetens i form av Nicklas pappa och mamma. Att räkna ut vikter och tyngder och anpassa reglar o grejer hade vi nog inte fixat själva, det hade iaf tagit mycket längre tid! Iaf så körde bygget igång!
Det kom lite skurar….tur att trappen var klar så vi kunde fika medans det regnade 🙂
  
Själva altanen byggde vi klart förra sommaren, då förberedde vi med stolpar, så iår var det ”bara” taket som skulle på!?!
 Maja håller ett vakande öga….
På Kenneth som kapar stolpar!
Ett bra perspektiv på Åsen! Här har första balken kommit på plats, tydligen kallas den för hammarband?! Tänk vad man lär sig när man håller på??!!  
Vi damer sysselsatte oss med div. saker medans killarna klättrade på stege, det gick liksom inte att vara fler än två när det fixades med balkar o grejer…
Här fäster Nicklas lite vajer mellan stolparna, för takts tyngd gör att stolparna trycks utåt och då behövs något som håller ihop dom, har jag lärt mig 🙂
Firma ”Mål o Kludd AB”
Vi målade de lite tunnare reglar som själva plasten vilade på, den var ju smart att måla INNAN plasten fästes kom vi på….. 
 Svärmor Maja målar
Lite cool bild… 
Här har takstolarna börjat komma på plats, inte lätt att lyfta upp balkarna, men killarna jobbade på bra!  
Mästersnickaren Nicklas!  
 Hägt högt upp längst ut! Här ska sista delen av takstolen fästas i Y-beslaget, sen är det bara lite målning innan taket läggs på…
Stegarna var lite svajjiga, så jag o Maja fick agera tyngder 🙂  
Jaja, glömmer men måla en balk får man måla igen…. 
Vi kom också på att vi måste måla ovansidan på balkarna innan vi lägger på taket, oouuuppps….bara måla och vänta på att färgen torkar 🙁  
Första plasten på plats, jippi!!!! 
Maja o jag fick den äran att åka till Falun o handla virke o plast, ett celebert uppdrag 🙂 Hyra släp, koppla släp (stooort släp, modell typ transportera-bil-storlek) köra till Falun, in på affären, lasta massa virke, säkra virke, köra vidare på affären, lasta plast, såga lister för att säkra plast…hitta nockplåt, lasta o säkra nockplåt, in på affären, hämta tätlist o typ 500 självborrande plåtskruv, inte glömma monteringsanvisning till plasten, köpa glass och till sist styra hela ekipaget ut till Åsen igen, med minst ett stopp för att kolla lasten, vi har väl koll, liksom 🙂
Vi klarade oss med bravur, tog ca 1,5 timme att lasta och säkra lasten, men vi fick beröm av en supertrevlig expedit på affären 😉
 Dizni vakar över bygget!
Som vanligt när man bygger så tar det mycket längre tid än vad man trott…så Nicklas och jag fick sätta sista sidan av plasten själva, det gick bra och nu ligger all plast där den ska, dock saknar vi ett beslag mellan plasten och takpannorna, men alla plåtslagare har semester, så vi får vänta med det…
Tyvärr har jag ingen bild på hela bygget framifrån, men jag får fixa det nästa gång vi åker ut!
Så småningom ska det ju till kryss i räcket också, tydligen så är det jag som ska göra dom?! Men övning ger färdighet och det är kul att snickra o fixa! Det ska ju målas också, men Nicklas har semester och ska fixa med det då. Jag har förbjudit han att klättra på stege när inte jag är med, så han för hålla sig på marken, men måla går att göra från marken också 🙂
Stort tack till Maja o Kenneth som hjälpt oss, ni är guld värda!!

En reaktion på “Lilla bygget!

  1. Lena

    Det gläder mig att du fick tag i ett Y-beslag! Och fint som snus ser det ju ut att bli! Och du, gillar att Nicklas även ler och agerar som en riktig modell, samtidigt som han bär på någon planka (eller vad det nu var)!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *