Kurs!

Med rätt instruktör och rätt kursdeltagare är det så himla utvecklande att gå kurs! Förra helgen var just en sådan kurs. Jag hade kommit med på en kurs för Mia Dunder på brukshundcenter. Mia är domare och vet hur mycket olika ”misstag” kostar på planen. Vi var fem deltagare så vi alla fick gott om tid. Två rottisar, två kelpie och en flat, alla på olika nivåer och med lite olika svårigheter att jobba med.

Jag valde att lägga fokus på vårt fria följ och placering i rutan.
DSC_0462
Här är en bild från när vi var hos Lillemor Edström i våras.

I fria följet fick vi bra tips, Mia granskade oss kritiskt och sa att det spelar ingen roll hur fin position han har om han har slarviga halter etc för betyget blir ändå inte bättre än 6,5/7…. Så vi MÅSTE jobba på det vi inte kan, halter och svängar! Vi fick beröm för en fin position så det är bara att jobba vidare så att hela fria följet  håller samma jämna fina nivå. Vi fick beröm för en härlig attityd och för mig är det så himla mycket värt, att det ser trevligt och energiskt ut!! Jag har en hemsk minnesbild från en tävling i körhallen med en elithund som gick med svansen mellan benen och såg helt glädjelös ut, usch så tråkigt det såg ut…. Det vill jag INTE ha med Spajk! 

Nåväl, vi körde ett långt pass rutan också, Spajk den tokfransen sprang till SAMMA ruta säkert 20 gånger!? Nu var det ju precis det han skulle göra, men jag beundrade hans vilja att utan retning och trots lite korrigeringar fortsätta springa! Men nu är ju springa det bästa man kan göra, så det kanske inte är så konstigt?

Bra tips fick jag där också, så jag hoppas vi löser vårt lilla problem som har sin grund i att jag slarvat och tillåtit honom att ha en slarvig position i rutan och inte stått på samma ställe. Det resulterar i att han då och då hamnar för nära bandet och lägger sig på det när han ska lägga sig.

Man kan lätt konstatera att de flesta fel vi gör beror på att jag varit slarvig och tillåtit lite för mycket felaktigheter… Men inget som inte går att bättra nu, som tur är!

Just därför är det så nyttigt att gå kurs, för att få höra att det är JAG som gör fel, inte Spajk! Jag behöver bara skärpa mig så gör han det också.

Mia filmade alla ekipage i fria följet, så himla nyttigt att se. Tillsammans gick vi sedan igenom filmen och gav konstruktiva tips och ideer till varandra, jättekul!

Nu är jag lite taggad att ta tag i lydnadslydnaden igen, jag som nästan lagt den på hyllan…. Nåväl, vi får väl se hur det blir!

Over and out!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *