Det kom ett mail…..

den 22 oktober öppnade jag mail, precis som vanligt!

Där hittade jag bland lite skräpmail ett mail från en tjej som hette Mira Kangas med rubriken Spajk 🙂 Jag blev ju nyfiken och öppnade snabbt mailet och hittade en lång text på engelska. När jag snabbt läste igenom det så visare sig att Mira letade efter en hane till hennes tik, Cinta.

Jag läste igen och bad Nicklas läsa innan jag snabbt skickade det vidare till uppfödare Maria! För när det gäller avel på kelpie så finns det ingen som vet mer än Maria, så med varm hand lämnade jag över ”ärendet” till henne för att avgöra om det var en lämplig tik för Spajk eller ej.

Självklart tycker jag att han är tillräckligt bra för att gå i avel, annars hade jag ju inte ens tänkt tanken! Maria har använt hans syster i avel och jag har träffat en av valparna som verkar väldigt trevlig 🙂

Detta med avel…alla har vi olika ideal för våra hundar, men nog tycker jag att Spajk har de egenskaper jag eftersträvar! Han har en bra kamp och föredrar lek framför godis, han kan bli både rädd och arg men sorterar bra och vågar gå fram till det han ev. blivit rädd för. Han har bra motor utan att bli stressig och om jag fick bestämma skulle jag vilja ha en Spajk till 🙂

Det enda som talar emot att använda just han som individ är att han ju röntgades med C-höfter men vid omröntgen fick han B-höfter. Kullen i övrigt är fri och har inga krypta hundar vilket verkar vanligt inom rasen!?

Jag skulle aldrig låta honom gå i avel om jag inte tyckte han kunde tillföra rasen något, att ta valpar på sin hund, oavsett hane/tik är inget man gör för sitt eget ego, kullar som föds ska tillföra rasen något annars ska man inte ta kullen. Hade jag fått välja hade inte Dizni gått i avel, av den enkla anledningen. Nu blev det ju inga valpar efter henne, vilket jag tycker är bra!!

Nåväl, åter till mailet. Maria kollade upp tiken och efter några dagar kom svaret att hon tyckte det var en lämplig tik! Så spännande! Efter lite mailkontakt så var jag och Mira överens om att dom skulle komma hit när Cinta hade börjat löpa. Vilket visade sig vara nyårsdagen!

Vem är då Cinta?
Av mailet att utläsa är hon lika mångsidig som Spajk, i Finland har de lite andra klasser men dom tävlar sök och får tävla högsta klassen och behöver tre förstapris för att bli finsk sökchampion.  Hon tävlar agility klass 3 och lydnad i vår motsvarighet till elitklass. Sen har dom också klarat IPO-R Area Search Test B. Cinta är utställd och är Finsk utställningschampion, Helsingfors Juniorvinnare 2011, Finsk Juniorvinnare 2011 på världsutställningen 2014 kom hon 2:a bästa tik!

IMG_9635

Här finns en länk till youtube och lite film på Cinta
https://www.youtube.com/user/Mira9511

En länk till CIntas uppfödare:
http://personal.fimnet.fi/private/henttonen/kennelmaiskis.html
(Den är av förklarliga skäl på finska….. google translate är ett hett tips 🙂 )

IMG_9641

Mira har en hemsida även till Cinta, där finns också lite bilder på henne, en söt liten tjej!
http://maiskismarunda.blogspot.fi/p/puppyplans.html

Nu håller vi alla tummar att allt går bra med valpning och att det tittar ut ett gäng vappar, ultraljudet visade minst 3 valpar!

11025144_10205455700648632_2512560985698677364_n
Här har det gått 56 dagar av 63!

Jag lovar att återkomma med rapport!

Så om någon är intresserad av att importera en Spajk/Cinta-valp så är det bara att ni hör av er till Mira!

På återseende!

En reaktion på “Det kom ett mail…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *