Agilitydebut!

jaha, så var det då dax för vår agilitydebut….. 
När jag var liten tyckte jag det var jättehäftigt med agility och hade jag fått en hund när jag var liten hade jag definitivt kört agility! Men sen när vi skaffade hund så hamnade jag liksom i ”bruks/lydnad/tjh-träsket” så nån agility har det liksom inte blivit. Fina fröken Dizni och jag har visserligen gått en kurs, men det blev liksom aldrig någon start! Say no more….. 
Men nu när jag har en hund som tycker fart är KUL så har det varit en lockande tanke, så när Maria kom med en liten ”utmaning” så kunde jag ju inte säga nej! 
Sagt och gjort, vi har tränat riktigt seriöst typ kanske 10 gånger…. Visst har vi väl då och då hoppat och kört lite A-hinder och sprungit tunnlar. (Vilket skulle visa sig vara förödande…..) 
Friskt vågat hälften vunnit, idag var det dax, Maria och jag hade båda anmält till både agilityklass och hoppklass och dessutom två klasser av varje! Skillnaden på agility och hopp är att det i hoppklass bara är ”hopphinder” medans det i agilityklass är balanshinder, A-hinder och gunga också.  

Vi var först på plats jag och Spajk! 
Det är ju en helt ny vokabulär med framförbyten, bakombyten, blindbyten, trycka hunden osv…. Såklart en helt ny outfit också, glöm Lundhags o fleece här är det löpartajts och dito tröja! Craft borde inse att de har en ny målgrupp! Jag menar, kör du ett agilitylopp på ca 60 sekunder så behöver du ju funktionsmaterial *ironi* 

Upprättat tillfällig bas! 
Cliff fick låna bur av Spajk, dom är som två bröder, ibland håller dom sams och ibland tjuvas dom lite, lite larviga men söta! 
Jag ska aldrig mer stå som publik på en agilitytävling och tycka att banvandringen är lång, för när man väl går där så är den INTE lång, dessa minutrar går tokfort! Särskilt om man som jag har en hund som bara går på vänster sida vilket innebär att jag inte går som alla andra utan måste hitta en egen väg. 
Dagen började med agilityklass vilket kändes bra, där är det inte så mycket hopp utan jag tänkte att det blir lite vila när Spajk är uppe på hindren, tjiiiiiii fick jag….. 
Banan började så bra med hopp, hopp, gunga, hopp och tunnel, plättlätt tänkte jag, dock tänkte jag inte på att Spajk är ganska låst på tunnlar, så varför skulle han hoppa innan han sprang?? Så vi diskade oss efter 3 hinder i vår debut! I agility får man köra klart ändå, men jag var på väg av banan när domaren sa åt mig att fortsätta, så vi tog oss hjälpligt igenom banan, men inte var det en vacker syn…. Maria och jag har ungefär samma träningsstatus, skillnad är att Cliff då och då kollar var Maria håller till, plus att han kan gå slalom vilket Spajk inte kan, men Maria körde en disk även hon i debuten…. 

Här står Maria och begrundar banan….. 
Andra loppet var typ samma bana, å vi diskade oss på samma ställe, men nu var jag lite mer ”med” och körde klart tävlingsmässigt och vi diskade oss på ungefär 5 ställen till då Spajk hoppade en del hinder från ”fel” håll och var halvvägs in i nån tunnel, för det fanns inte mindre än 4 tunnlar! Spajk drog på ALLA tunnlar och laddade järnet in OCH ut ur dom, kul! Sen hindren mellan var inte så noga, dom var liksom bara ett ”hinder” på väg mot tunneln…. 

Sen var det hoppklassdax, en knölig bana där hunden behövde vara på höger sida, å det kan inte Spajk, så jag misstänkte att vi skulle diska oss även där, men nu var det lite mer styrning på läget och vi hade riktigt kul jag och Spajk! Vi diskade oss ungefär där jag trodde, av den anledningen att Spajk hopade ett hinder åt ”fel” håll, töntigt va? Tycker man borde få välja vilket håll hindren ska tas ifrån själv….! 
Här gjorde Maria och Cliff ett finfint lopp och tog sig igenom utan disk! Bra där!  
(Filmen heter nästan agilitydebut, fast den borde ju hetat, 3:e start!)
Gissa om jag hann ifatt Spajk på raksträckan innan tunnlarna 😛 Skulle inte tro det va? 
Dagens sista bana passade oss som handen i handsken, gick att köra hunden på vänster sida nästan hela vägen och bara en svårighet då hjärnan på ett ställe ville fortsätta genom en lång tunnel, men banan i själva verket gick åt höger, å mycket riktigt, vad händer???? Jo, Spajk har varit såååååå himla duktig och så skickar JAG in honom i tunneln?? Så kan det gå…. men jäkla skit! För det var verkligen en bana som passade oss! 
Det är ju lite långt håll på filmerna, men håll tillgodo! 
För att summera dagen så blev det fyra disk på fyra starter, men vad gör väl det? Vi fick så fina kommentarer från funktionärer och domare, så vi kommer lätt att fortsätta köra! 
Så den som säger att agility är lätt ska testa innan dom uttalar sig nått mer, för jag har provat så jag vet att det inte är lätt! 
Tack för nu! På återseende! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *