Kategoriarkiv: Åsen

Vårt förrådsbygge, ur ett hundperspektiv!

Hej!

Spajk här! Jag tänkte att ni kanske tröttnat på mattes babbel! Så jag snodde tangenterna och ska berätta hur det går, egentligen!

Först måste jag säga att Åsen är ett schysst ställe! Mitt i skogen, inga störande konfirmander, ingen störande Rupert (ja, töntiga matte har döpt robotklipparen hemma till Rupert….) inga puckade hundar som måste motas bort från tomten! En annan fördel med Åsen är att matte alltid har med sig massa godis till oss, tuggben och bollar som det kommer godis ur om man trillar runt dom lite. Sen är det ju gaaaaaaaanska nice att bara ligga och njuta av solen, jaga en och annan fluga eller bara liksom strosa runt på tomten.

Nåväl, när vi är på Åsen så jobbar husse och matte som tusan, HELA tiden? Fattar dom inte att det är soft att bara ligga och chilla??????

Nåväl, nu har dom byggt ett fint hundhus till mig och Dizni! Jag ska få den stora delen och Dizni den lilla, tror jag????? Eller jag bara VET att det är så!


Här har dom köpt något som heter isolering? Det verkar vara farligt, för matte ojjade sig som tusan när hon höll på med det och jag fick absolut inte tugga på det? Inte ens ligga på det fast det såg så mjukt och gott ut?? Nån som vet vad det är? Sen undrar jag varför dom lade det i väggarna? Det var ju så mjukt och skönt?


Här bygger alltså matte på väggen mellan mitt och Dizni’s rum!


Jag övervakar byggandet! Som byggherre så ansvarar jag också för lite verktygsleveranser, bär lite hammare och så.


Alltså, trots att matte är tjej så är hon ganska händig???


Jag tycker det är fint med vitt, så jag bad att få det! Vitt matchar ju min päls så fint! Jag är faktiskt väldigt duktig på att måla, men matte sa att jag inte fick hjälpa till????

Matte gick loss med rollern lite överallt! Hon målade insidan på dörren in till Dizni´s rum också! Det är ju liiiiiiite märkligt att hon får ett fönster i sin del? Å ett riktigt lås? Jag får minsann inget fönster……

När matte inte såg tog jag med mig Dizni och målade lite! Vi har ju liksom en inbyggd pensel *hihihihihihi*

Dizni är ju en rolig prick! Rätt som det är så är hon borta? Husse och matte ropade och var rätt arga faktiskt, då hade hon gått och lagt sig i BAKSÄTET?? Den lilla filuren! Fast det var ju bra, för då blir det ju mer plats åt mig i skuffen!

image image
Det duger ju inte med spånskivor som golv! Både jag och Dizni ville ha massivt trägolv, det fick vi ju inte? Jäkla snålisar! Det blev nån matta med ekmönster på….det får väl duga! Matte muttrade lite och sa att mattan var dyr nog, men jag bara undrar? Ska inte Dizni och jag ha det bästa?

Det var ganska roligt när husse och matte skulle lägga in den i huset, dom brukar hålla sams nästan jämt, men just mattan orsakade lite grus i maskineriet! Dom typ sa massa korta meningar till varandra, matte drog i mattan och husse såg fundersam ut, sen var det tvärt om, husse drog i mattan och matte såg fundersam ut…. Själv låg jag i ett hörn och undrade hur det hela skulle sluta, jag tror det kan ju bero på att inte nån av dom hade gjort det förut? Eller så berodde det helt enkelt på att dom var hungriga, för när dom ätit lite lunch så gick det minsann utmärkt och mattan är så fin och skön att ligga på!

image
Om jag ligger och slöar?? Skulle inte tro det, jag trycker fast mattan i tejpen!

Fast sen, när mattan var inne, då började dom bära in massa saker i mitt rum? Alla saker har legat inne i gästrummet och skräpat i en soffa, nu är soffan ren från prylar men alla prylar ligger ju i mitt rum? Husse snackade om nån snickarbänk också? Matte pratade om hyllor? Jag vill inte ha nån snickarbänk, jag vill ha en godisautomat och en snacksbar! , Dizni´s rum är fortfarande tomt? Men jag börjar fundera på om jag inte ska byta rum, ta det lite mindre rummet inne i huset med soffa? Det är ju ganska trevligt att vara inne med husse och matte…… Vad säger ni?

image

Här ser ni hundhuset utifrån! Dizni´s del till vänster med fönster och min del till höger! (Om jag nu bestämmer mig för att ta det nya fina rummet!)
image

Sen ska det såklart vara ett stort fint trädäck framför huset, matte pratar något om mjukt rundade former alá Ernst? Jag vet inte jag, bara det är skönt att ligga på så kan det kvitta vilken form det får!

Klart slut, tvärslut!

// Spajk!

Taklagsfest och granatkastarförevisning! 

Bygget går vidare! Det är roligt att det går relativt fort ändå, det syns ju att vi gjort något varje gång vi åker hem. Vi kan ju såklart sova kvar, men det är skönt att komma hem och duscha, plus att vi nästan varje dag måste köpa något till bygget. Sen är det skönt att vakna i ett varmt hus som har lite moderniteter i form av rinnande vatten 🙂

Idag var det alltså dags för takstolarna, vi funderade på varför det heter takstolar?? Å varför i hela världen heter det hammarband? Det är ju ingen som sitter på takstolarna? Å hammarband är ju heeeeelt ologiskt? Man slår ju inte i en enda spik i dom? Kan det inte helt enkelt heta ”regel”? Eller balk? Nåväl, jag får ju en ny fin vokabulär, hammarband och takstolar lärde jag mig när vi bytte tak förra året, men trossbotten är nytt ord för mig! Syllpapp och takpapp är inte samma sak har jag också lärt mig, syllpapp är tjockare, men det är samma sak, typ, fast ändå inte 🙂

Man kan ju säga att vi hundförare har ett eget språk, plättlätt att förstå för den invigde, samma sak med snickerispråket! Det är ju så mycket lättare att säga ”trossbotten” än ”en skiva man lägger i regelverket för att lägga isoleringen på” Ja, ni förstår vad jag menar 🙂

Första takstolen på plats! Gick så enkelt att vi trodde det var något lurt….


Andra takstolen uppe!

Tjohooooo! Alla takstolar uppe! Då är det taklagsfest!
Wikipedia skriver såhär om taklagsfest:
En taklagsfest (synonym: taklagsöl, i Skåne resegille) är en traditionell fest med sitt ursprung från den tid då man tog hjälp av grannar för att bygga sitt hus. Man tackar dem som byggt genom att hålla en stor fest då taklaget är på plats, det vill säga när takstolarna rests och takåsen har lagts. Festen kallas också taklagsöl, till den gamla bemärkelsen av ”öl”, gille, kalas.

En taklagsfest ska enligt traditionen markeras med att man pyntar det nybyggda taklaget, oftast med en krans eller flagga på en gavel. Festen kan hållas uppe vid takbygget, men kan lika gärna hållas på marken eller på någon helt annan plats.

Nu hade vi varken grannar på plats eller utsmyckning av takåsen, om man ska vara riktigt ärlig så var vi väl inte helt klara, för takåsen var inte på plats… Men strunt samma, vi firade lite ändå 🙂

Titta, visst är det vackert???????

Även om hundarna blir skönt trötta av att vara på Åsen så fick dom idag lite aktivering men ”bollen” lite godis i bollen och dom håller sig sysselsatta en stund. Det går utmärkt att köra utomhus, över både lingonris, blåbärsris och kottar!

Efter takstolarna skulle det på nån konstig ”papp” den tog en stunds googlande innan vi visste vad som var upp och ner, texten uppåt eller neråt? På golvet stod det i alla fall ”denna sida upp” så där visste vi ju vad som var rätt, värre med pappen… Men vi tror vi gjorde rätt!

En selfie från stegen! Frisyrtid bokad på måndag, jag vet att det ser bedrövligt ut just nu 😉 

Idag var det halvdag på Åsen! Eftermiddagen skulle ägnas åt grön verksamhet och studiebesök på granatkastarplutonen (grk). Spännande! Vi åkte tgb11, Dizni har en skön inställning till att åka fordon, hon lägger sig och lugnt vilar sig igenom resan, hur cool som helst! Det är ju en av hennes största styrkor i livet, det är inget som bekommer henne i miljösituationer. Helt oberörd och visar aldrig rädsla eller blir ängslig, hon har ändå varit med om en hel del och finner sig lätt i alla miljöer, så himla skönt!

Spajk däremot……var inte helt tillfreds med att åka tgb…. Han kom inte riktigt till ro utan for runt, än hit, än dit. Lugnast var han när han fick vara nära antingen mig eller Nicklas. Sitta i knät eller sitta nära på sätet bredvid. Vi har helt enkelt tränat för lite!

Det märktes att han var trött…. det som inte syns på denna bild är att det står ca 50 personer tätt runt omkring oss. Han är dock ganska ointresserad och har helt sonika somnat!

GRK är alltså granatkastare, dom kastar helt enkelt granater, rök eller spräng och orsakar stora skador där dessa granater slår ner. Just denna vecka övar grk skarpt på fältet i Falun. Men nog tusan kan inte folk hålla sig borta??? Senast igår var det inslag på nyheterna om att folk gått in på fältet, fattar inte folk att det är livsfarligt att vara där när det är övning??? Här finns inslaget på svt.se

Nåväl, dessa små pjäser låter ju en del, ingen fara för våra hundar, men när granaterna slog ner knappa 700 meter ifrån oss, då tyckte Dizni att det var dags för lekinviter, lite studs och skäll! Så kan det gå om man är 10 år och tycker skott är jättejättehäftigt….. Hon har ju de sista åren blivit lite skottpositiv och tycker att skottlossning är häftigt och reagerar genom att bli tossig och studsig, skottpositiv helt enkel. Inget jag tänker lägga massa träning på, men jag inser ju att när en stabil hund som Dizni slår över och blir skottpositiv, då inser jag hur otroligt lätt det är att få mer tempererade hundar att slå över! Jag som alltid fnyst lite åt det och sagt ”äh, det är en dressyrfråga” men det kräver oändligt mycket träning för att komma tillrätta med problemet. Det är ju helt och hållet mitt fel, jag har inte varit uppmärksam på hennes reaktioner vid olika situationer.

Nåväl, dagen har varit kul! Nu laddar vi för ännu en byggdag och förhoppningen är att taket blir helt klart i morgon!

På återseende!

 

Åsen, dag 2

Dag 2 på vårt förråd…. Enligt leverantören skulle det ta ca 4 dagar för oerfarna att resa förrådet, nog för att vi snickrat en del, men jag kategoriserar oss ändå som oerfarna snickare, så jag tror det tar MINST fyra dagar! Men döm om min förvåning när vi idag faktiskt lyckades lägga trossbotten (åka och köpa mer trossbotten) lägga isolering i golvet, lägga innergolv OCH resa alla fyra väggarna!?!

Idag var det finväder, så fina fröken trivdes utmärkt utomhus!

När vi kom i morse såg det ut såhär……. Bara ett regelverk för golvet

Spajk är ju en skön kille 🙂 Spelar ingen roll att Nicklas kör cirkelsåg rakt över huvudet på han, han ligger där ändå!

Tar tar sig!!! Trossbotten och isolering nästan på plats!

Trött Spajk…..

Lika trött Dizni…..

Äta bör man, annars dör man!
Lunch! En favvo….. gräddstuvad pyttipanna 🙂 Det är lite trixigt att laga på gasolspis, men det går!

Jag fick nitlotten att vara chef över isoleringen…. men jag tror vi fick en ”kli-fri” variant?? För det kliade då inte ett dugg! Jag var i och för sig väldigt noga och försiktig! Jag minns med fasa barndomens gula gullfiber som ju orsakade värsta kliattacken bara man närmade sig den?

Cirkelsåg är bra, men om batteriet tar slut är det bara att handsåga….. Vi hann nästan lägga hela innan batteriet var slut, men ändå såååååå drygt att handsåga. Det tar ju såååååå låååååång tiiiiiiid att handsåga!

Även om vi jobbar hårt så finns det tid för lite vila också!

Vy lite från ovan!

Nu ser Åsen ut som en byggarbetsplats…igen… tänk om vi någon gång, bara en sommar, kan få njuta av allt fina! Fast det är ju ruskigt kul att hålla på 🙂 Men kanske nästa sommar, då har vi inget stort projekt vad jag vet! Men det hinner vi väl komma på…. det är ju långt dit.

Spajk ser ju helt trött ut???!!!!?? Vilket han i och för sig är, det tar på krafterna att bygga förråd! 

Som sagt….. vila hinner vi också!

Jag vilar dock INTE, det blev stopp i produktionen p.g.a. batterihaveri, så jag inväntar bara nästa skiva för att limma och skruva 😉
img_6628.jpg

Men medans jag väntar, i tron om att Nicklas kämpar på, så tar han SELFIE´S????!!!!! 
img_6627.jpg

Okej, att köpa förråd i byggsats är ju plättlätt… det man kanske inte tänker på är att det väger MASSOR när det ska resas!! Nicklas ”råkade liksom i förbifarten” igår nämna att han kanske inte trodde jag skulle orka bära och resa väggblocken… Så det var med lite skräck i blicken jag fattade tag i första väggblocket för att bära iväg det, men tjo då! Såååååå himla tungt var det inte 🙂

Det kom på plats och allt var frid och fröjd! Fin snedsträva också för att säkra upp så inte nästa långa väggen skulle tippa utåt.

Men då jäklar tog det stopp! Jag ORKADE inte lyfta det!? Nu är ju långväggen nästan dubbelt så lång som kortsidan, men ändå! Kris och panik…. Det var mest händerna som inte orkade utan fingrarna bara tappade all kraft 🙁 Men vi fixade en finfin liten bärsele av spännband 🙂 In under väggblocket och vips så gick det! Eller nåja… det var väl inget enkelt ”vips” direkt… Det var riktigt riktigt tungt och jag har aldrig tidigare i mitt liv lyft något så tungt! Jag har alltid haft en stark rygg, men idag var det nära att det inte räckte! Jag fastnade på väg upp och blev stående med ryggen som en ostkrok… varpå Nicklas med värsta löjtnantskommenderingen sa ”RÄTA PÅ RYGGEN!!!!” Å tänka sig, då gick det bra 🙂 Så vi stapplade iväg de 15 meter väggen skulle flyttas, över lastpallar, stock och sten, rätt som det är säger Nicklas ”du ser stark ut”??? IDIOT tänkte jag och sa med värsta 1:e sergantstämma ”TYST!!!” och sen sa vi inget mer förrän väggen hade kommit etapp 1 av sträckan och låg på golvet i förrådet…. då bröt vi ut i värsta fnissattacken 🙂


Men upp kom väggen, även om det var tungt! Fina bärselen i framkant på bilden.

Inte bara cirkelsågen tog slut på batteri…. även skruvdragaren, så fick vi vackert handskruva! Det tog låååååång tid…. För det var ju inga korta mesiga skruvar direkt.

3 av 4 väggar på plats, då var jag rätt trött och hade lite lagom gnäll-ont i armarna, är ju inte riktigt van att lyfta ett par hundra kg förrådsväggar!?!

img_6619.jpg


img_6620.jpgMen jodå, efter sju svåra år och både blod svett och tårar så är nu alla väggar uppe!

Det blev inget mer gjort idag, vi plockade ihop, gjorde ”paket” av förrådet innan vi körde hemåt, MYCKET nöjda med dagen!

Från att bara ha varit en grusplätt i går, så står där nu ett litet förråd! Tänk vad vi kan 🙂

Tillsammans är vi starka!!!

Åsen….och dess förråd!

Efter sju svåra år, vilka jag inte ens tänker berätta om för det är en heeeeeel historia i sig är hur förrådet har transporterats från Härnösand till Åsen…. Dessutom finns inga bilder på den äventyrliga resan, så detta får bli en historia som börjar fr.o.m. NU!

Förrådet i sig är som sagt inköpt strax norr Härnösand och i modell ”byggsats” ligger det nu på Åsen och väntar på att byggas.

måååååååånga delar är det!


Spajk har såklart hjälp till…… Fast han grävde lite både här och där och inte alltid där han skulle…..men söt som socker!


Murklor! Finns på tomten! Hämtas av den som vill 🙂

Spajk är ju en påhittig kille….. så jag blev inte särskilt förvånad när jag kom ut i köket och hittade Spajk uppflugen i köksfönstret!?!?! Nu står ju visserligen pallen lämpligt placerad under fönstret, men ibland undrar man ju hur han tänker? OM han tänker alls….. 

Ibland ledsnar Spajk lite på oss när vi bara bygger och bygger….. 

Det blir en del mätande och räknande för att få alla 9 plintar i rätt höjd och på rätt plats! 

Kommer det regn är det bara att ta skydd, vi tar på oss regnkläder och Spajk lägger sig under bordet, smart kille!

Här har lecablocken kommit på plats, de ”ska bara” vägas in… De som fått en liten sten uppepå är klar och ligger både på rätt plats och på rätt höjd!

Vi mätte och mätte och mätte….. stötte på problem när vi korsmätte och fick tänka till både en, två och tre gånger innan vi kom på hur vi skulle få romben att bli en kvadrat, men skam den som ger sig! När vi bestämde att det var rakt nog skilde det 1 cm när vi korsmätte… så då sa vi ”lite snett är också rakt” 🙂

Här ligger hela golvsegmentet på plats! Ska bara in lite trossbotten, isolering och ett innergolv, sen reser vi väggarna i morgon!

Plastat och klart för natten, nu kan det regna hur mycket det vill, för nu är det torrt i morgon så vi kan fortsätta. 

I dag har det gått över förväntan, så vi får väl se hur det blir i morgon…. Vi har en ständig följeslagare så fort vi ska göra något, han heter visst Murphy och brukar ha ett och annat att säga till om!

Om någon undrar var fröken D höll hus så var hon inne….. hon äter typ precis ALLT ute och det brukar inte bli så bra.

Tack och hej, leverpastej!

En vanlig dag i familjen From

Ja, hur ser en vanlig dag ut i familjen From? Det varierar såklart, men i lördags såg den ut såhär:
Vi packade in snöskyffel, yxa och fika i bilen och brummade ut till Åsen! Vi visste att vi inte skulle kunna köra hela vägen fram, så vi var beredda på att gå en bit, men vi vet ju av erfarenhet att det är lite kul att se hur långt vi kan köra, så ibland behöver vi använda spade för att ta oss loss 🙂

Just i lördags kunde vi köra så långt som vi planerat! Dock grävde vi oss (eller rättare sagt, JAG grävde medans Nicklas rattade bilen) en liten parkeringsficka så vi inte skulle stå ivägen, ifall någon nu skulle komma åkande, vilket inte är så troligt sådär mitt ute i skogen! Men bäst att vara på den säkra sidan.

Nåväl, vi pulsade oss nån kilometer ut till stugan för lite fika. Kameran var med och måååååånga bilder hamnade i papperskorgen, men några blev fina!

IMG_1646

Som sagt….vissa blev riktigt bra!
IMG_1644

Nicklas gräver ner Spajks leksak…. undra vem som hade roligast? Nicklas eller Spajk? IMG_1636

IMG_1624

Lite smyglek uppskattas alltid av Spajk!
IMG_1616

IMG_1608

Tänka sig, även Dizni fick lite fnatt och for omkring som en unghund, trots sina nästan 10 år! IMG_1599 IMG_1597

Vi gick längs tjärnen där det avverkats skog under hösten, där hade någon slarver till skogsarbetare glömt en handske! Vilket gjorde Spajk överlycklig och han lekte glatt med handsken!  Tack till den slarviga skogsarbetaren 🙂
IMG_1591

IMG_1587

IMG_1584

Fina fina fröken rottweiler! Hur söt kan man vara??? IMG_1578

Fullt ös medvetslös säger Spajk!
IMG_1563

Inte alltid så snygg……
IMG_1564

Husse och hans hund……IMG_1565Ja, det var väl en helt vanlig dag i familjen From!

På återseende!

Åsen 

 Lite lägesuppdatering från Åsen!

Sen vi köpte det så har vi ju gjort en hel del…. Det ända vi INTE gjort är att flytta väggar och måla taket inne, annars har vi gjort det mesta! Målat alla rum, bytt kök, dragit in vatten, bytt tak, målat hela stugan, renoverat fönster och byggt altan. Tänkte att jag ska leta fram gamla bilder och göra en jämförelse med hur det ser ut idag.  Men det får bli ett senare inlägg, nu bara en liten uppdatering!

Det är praktiskt med regn, då kan man se om hängrännorna behöver rensas 🙂

Vi planerar att bygga uthus så vi slår i pinnar för att se placeringen, vi har flyttat dom några gånger men nu är vi nog nöjda!

En lagom aktivitet när det är dåligt väder!


Lunch!!! Tänk så gott med grillad korv 🙂

Jag har ända sen vi köpte Åsen velat måla taket i köket och hallen, nu äntligen är det dax!! 
Såhär såg det ut innan jag satte fart med målarpenseln.
  Såhär blev det efter första strykningen, det är tur det inte är så högt till tak, för jag nådde upp utan att klättra på stolar och då går det ju ganska fort! 

Hundarna trivs utmärkt på Åsen, Dizni ligger oftast i solen och bara njuter, Spajk hittar på diverse bus mest hela tiden! Ett vattenrör är ju utmärkt att balansera på!
  
Dizni måste ju vakta sitt ben så inte Spajk tar det…..
  Nån hade ställt en grillvagn där fröken skulle lägga sig…….  Mitt i gassande solen ligger hon, tokfian!

Vi tog en liten tur på sjön, inte helt lätt med två hundar som inte är direkt vana vid att åka båt…. Dizni har ju ändå åkt lite båt, men tror inte Spajk har åkt mer än någon enstaka gång!

IMG_3958.JPG

 
  Stundtals skötte dom sig exemplariskt!

Allt för nu!
På återseende!

En dag på Åsen

Semestertider innebär ju en del tid på Åsen! Så härligt och mysigt på alla sätt och vis, fast igår var det kallt kallt kallt, så vi körde både brasa och gasolvärmare. Vi jobbade en del ute, men det var skönt att komma in till ett tempererat hus när det vankades mat,

 

Planen för sommaren är lite småpyssel, måla innertaken och dörrarna. Fixa det sista med vattnet och börja förbereda för förrådet plus lite städning av tomten.

Hundarna njuter av att kunna strosa fritt, även om fina fröken strosar lite väl långt och ibland får finna sig i att vara instängd eller sitta i lina…. Nu lider hon ju inte nämnvärt av att vara inne, hon finner sig väl tillrätta i sängen 🙂

  
Såklart lär vi hugga lite ved! Jag gillar att hugga ved! Så skönt att bara få uppbringa all kraft och svinga yxan så vedträna far all världens väg! Eller när man hittar ett riktigt tjurigt vedträ som kräver extra muskelkraft och envishet, men så fasen heller att jag ger mig!!

Utsikten från vedbacken är rätt okej!


Fina fröken rottweiler hjälper såklart till efter bästa förmåga! Spajk däremot håller sig lite på avstånd då han råkat få ett vedträ i huvudet…..


Nicklas inviger nya motorsågen!


  
Jag har fått en ny timmersax 🙂

    

Hur liten kan hon bli???

Åsen är ju ett ställe att verkligen ladda batterierna på, tyst och stilla, antingen jobba så svetten lackar eller bara sitta vid brasan med en god bok!

På återseende!

Lite avverkning på ägorna….

Ja, ibland är det snabba ryck! Vi har ända sedan vi köpte Åsen pratat om att avverka på tomten, men det har varit för lite för att be ett bolag komma och göra en separat avverkning. Vi har fått tipset att hålla koll i omgivningen om  något bolag avverkade så vi skulle slippa framkörningsavgifter. Så förra veckan när Nicklas var ute på en koll så var det ett bolag i närheten så han ringde och javisst kunde dom komma förbi och avverka lite! Snabbt som attan fick Nicklas kasta sig ut till Åsen och banda de träd vi ville ha kvar. Det var ganska spännande att via telefon försöka förklara vilka träd jag ville ha kvar när jag satt på kontoret i Mora och Nicklas gick runt med en rulle band på Åsen….

Vi var tillslut överens och sen var det bara att vänta på resultatet!

I fredags innan jobbet åkte vi ut för att inspektera…. Jag vet ju sedan barnsben att det alltid upplevs som ”kallhygge” när det är nyavverkat, jag målade upp en inre bild av just kalhygge för att inte bli besviken. Men shit!? Det blev lite av en chock ändå när vi kom ut och fick se hur det såg ut! Ja, såhär ser det ut nu! Inte mycket vi kan göra åt det, men när väl den första chocken lagt sig gick vi runt och tittade och inser hur stor tomten är! Det var mååååååånga träd som var borta och huset fick ett helt annat uttryck och vi såg med nya ögon på det! Jag fick en ny idé om parkering av bilen, det hade jag inte fått om vi inte avverkat!

Här i backen stod det några fula taniga granar, nu är dom borta!

Resultatet! Vi hade räknat på ca 50 talar, men räkneverket på skogsmaskinen visade på 110!

Lilla dasset ser lite övergivet ut…….

Mååååååånga stubbar blev det för fina Fröken att hoppa på!

IMG_2083.JPG
Det blev lite ris att ta hand om……..

Undra just vad maskinförare sa om denna tall???

Spajk blev lika lycklig som vanligt av att hitta sin boll vid Åsen…..

Nu vill vi bara ha barmark så vi får se hur det ser ut när det inte ligger massa snö på marken! Men spännande är det, helt klart!

På återseende!

 

Från trä till svart!

Inte nog med att Åsen fått nytt tak, ny färg står också på årets ”att-göra-lista” så nu har vi i en vecka tvättat och målat! 
Det var gaaaaanska geggigt att tvätta…. Men bra blev det och massor med alger och gammal bets fick vi bort, så när vi skulle börja måla var det på sina ställen helt trärent, perfekt! 

Nicklas pluggar igen då hål som borrades i samband med myrutrotningen för något år sedan! 

Axel och Tuva fick välja varsin leksak till hundarna när vi var i Småland, djävulen var egentligen till Dizni, men Spajk lade snabbt beslag på den! 

Åsen är enda stället där pipleksaker är tillåtna, i varje fall sånna pipleksaker som piper sådär galet mycket!!! 

Innan målning….. 

Hjälpredan Dizni! Hon hämtar och lämnar et mesta som inte är ätbart, för det har en tendens att hamna i magen någonstans under leveransen! 

Här önskar jag att det var en filmsnutt, för Dizni berättar just för Spajk ett benet är HENNES och att han ska ge blanka F A N i det, vilket hon gör med all önskvärd tydlighet och Spajk som inte är så dum fattar liksom budskapet och låter benet vara, klok kille!! 

På Åsen finns ju Spajks älskade giiiiiiiiiiis! 

Som husse ibland är lite dum med och ställer på huvudet… 

Fina fröken ligger och vilar…… 

Fina fröken inser att jag fotar och riktar sin uppmärksamhet mot mig och VIPS så far prickarna på vift??? Fattar inte hur anatomin ser ut för hennes prickar, dom far lite som dom vill….. 

”ÅÅÅÅHHHH, husse, OM du kan fixa min giiiis så är du min idol” 

Vi har börjat måla lite, det tar lite tid i början innan vi fick till slitsen, men nu rackarns går det undan! 

Nicklas köpte en färgspruta, å då måste man kolla viskositeten i vätskan, så nu vet jag vad viskositet är, bra va??? 

Vi markerar dörren…… För om det är något vi lärt oss under alla år vi haft Åsen, så är det att just maskera, man tänker ”äh, det är så lite jag ska måla och jag är så försiktig” men icke sa nicke, det blir alltid strul, så numer maskerar vi alltid! 

Fina frökens favvo, att ligga i solen och njuta, pälsen blir så varm så det nästan bränns, men hon ligger kvar och verkar njuta för fullt! 

Det går framåt….. 

Här har Spajk snott tejpen bakom ryggen på Nicklas 🙂 

Nicklas råkade spilla lite färg….. eller nästan en halv burk färg, så hans strumpor fick lov att hängas på tork! 

Tadaaaaa, nästan klara!! 

Fina fröken….. Fick idag lite godis i en aktiveringsboll och i sin iver att få ut alla godisar hamnade hon mitt i mina nymålade fönsterfoder…. Hon blev ”sådär” glad över att behöva tvättas!!!  
Visste man inte bättre skulle man kunna tro att det är bloooooood 😉 

Vi kompletteringsmålade lite fönster också! Sådär i förbifarten….

Dom fint uppradade fodren som Dizni alltså sprang in i när dom var nymålade…. 

Å för att fira att vi faktiskt nästan är klara drack vi lite bubbel på altanen! 
Tjing o tack för nu! 

Takrenovering på Åsen!

Jag har ju varit minst sagt dålig på att uppdatera bloggen under våren… Så jag ligger lite efter! Men här kommer iaf lite bilder från vårt takbyte på Åsen! 
Vi har pratat om att byta taket, för pannorna låg lite glest och så var det några som var trasiga, vi tog in offerter för att slippa göra det själva, men jäklar så dyrt!?! Vi har banne mig inte 100.000 att lägga på ett takbyte!? Det är ju halva summan av vad Åsen kostade!?? Å rotavdrag gjorde ju varken till eller ifrån! Så vi bestämde att vi gör det själva, det får väl ta lite tid. 
Vi har god hjälp av Maja, Kenneth och deras kompis Micke som bistod med råd och tips.  
Som alltid på Åsen så är hundarna med! Dom verkligen njuter av att vara där, få strosa runt på tomten och bara vara. 

Här är allt tegel och läckt borta, pappen såg torr och fin ut, skönt! Annars hade vår tidsplan spruckit REJÄLT! Men nu funkade det finfint att bara lägga ny papp på den gamla. 

Snillen spekulerar….. Ett elverk, en kompressor och tre manlig hjärnor 😉 Tack Micke A för lånet av kompressorn!!!! 

Medans snillena spekulerade drack Maja och jag kaffe, könsfördelning när den är som bäst! 

Nicklas kollar om vindskivan sitter som den ska! 
Tänk, vad vi har lärt oss massor av Åsen, vi har gått på lite nitar och fått göra om, men kul är det och det bor nog en liten snickare i både Nicklas och mig! 

Spajk har badat och fått lite tillfälligt spatt! 

Fina underbara fröken Dizni! 

Vi jobbar inte ihjäl oss direkt, vi har gott om tid för mys med hundarna! 

När tom. Spajk ligger ligger och sover, utan att vakna när jag kryper nära, DÅ vet man att han är trött! 

Jodå, lite tegel som skulle upp på taket…. 4 ton närmare bestämt, å det lyfter man inte upp i en handvändning! Men Kenneth lyfte från marken upp på pallen, från pallen och upp på taket lyfte jag och sen Micke och Nicklas som sprang på taket och placerade ut högarna där dom skulle vara. 

Till slut var alla pannor ute, nu låg alla pannor i räta rader och fint omlott med varandra! Så himla snyggt!! 

Att byta tak är ju egentligen inget som någon ser…. men det räcker ju att vi ser att det är nytt! Nu ska ju stugan målas svart, å även om det är hälften så krångligt, hälften så dyrt och hälften så jobbigt så kommer definitivt fler lägga märke till det…. Av den mängd bilar som passerar menar jag! På de dagar vi varit ute nu har det passerat 2 bilar, en igår och en idag. 

Lite porträttbilder på doggsen! 

Å så mindre snygg bild på Spajk! 

Lite försök till konst…… men teglet som ligger staplat är lite fint! 

Det var allt för nu, snart kommer inlägg om stugans förvandling från träfärgad till svart! 
På återseende!