månadsarkiv: juli 2012

Dagarna rullar på!

Ja, dagarna rullar på, hundträning o lite fix hemma!
Vår router har lagt ner verksamheten… Åska?!?!?? Vi har inte hört någon åska men igår var den helt död, Nicklas får kolla lite när han slutar jobba, dessvärre har vår ”stora” dator också lagt ner verksamheten… Men den får Nicklas också kika lite på, jag ger inte upp hoppet än! Vi har ju en extern hårddisk som alla bilder finns sparade på, skönt!!!
Men att inte ha nån dator gör det lite svårt att blogga!! Telefonen i all ära, men det blir ju inga längre inlägg!
I morgon styr jag mot Köping för lite vänstervarv, håll tummarna!!
På återseende!

Semestertripp!

Men först några bilder!

Vi tog en morgonpromenad ner på samhället för att kika på mörksuggejakten som gick förra söndagen, vi såg starten och sen gick vi en vända ute på Hälsingland och avslutade med fika på Fricks, en bra start på dagen!

Värsta kamphunden 🙂
 Fiiina voffar!
 Fiiina familjen!!
”Hallå där, lillkillen! Jag spanar o du är eldberedd med låg ställning!”
Dizni övar Spajk inför det kommande gröna livet 🙂

Nu så,
Spajk o jag har tillbringat några dagar i småland på besök hos föräldrar och systeryster!

Jag kör gärna bil, men att köra så långt själv och dessutom i sommartrafiken så hade jag bestämt att åka tåg! Inte så rackarns mycket billigare än bil, men avkopplande och skönt att gunga fram på tåget. Jag bloggade ju lite på tåget, så jag hoppar över tågbilderna nu!

Vi skulle hinna mycket på mina dagar i småland, så vi började rask torsdagen med ett besök på Astrid Lindgrens värld! (Kika på hemsidan här) Mycket trevligt, väldigt mycket folk…men det ska det ju vara på en turistanläggning?! På ALV får man ha hund med sig, gillas!! Så Spajk fick såklart följa med!

Han tog det hela med ro och var vansinnigt duktig! När vi satt och tittade på teater låg han och vilade vid mina fötter, gärna då bakom benen och ryggsäcken som huvudkudde?!

Mosters gullungar!

Mitt på dagen, i gassande sol var det såklart teater i Törnrosdalen….varmt som tusan så Spajk fick ligga i skuggan och vila 🙂 Det var en del hundar i parken, mer eller mindre väluppfostrade….två större som skällde högt o lågt och nån liten modell typ pälsboll! Men Spajk skötte sig finfint!

När han låg där i skuggan kom ett par med två mallar, dom gjorde som vi och vilade i skuggan, ägarna nickade lite och det var så skönt att veta att dom aldrig skulle komma idéen att släppa fram hundarna för att låta dom hälsa på varandra! När det kommer ”annat folk” så tycker jag det är lite jobbigt att säga nej till allt hälsande, jag säger alltid nej till okända hundar, men en del fattar ju inte att ett nej är ett nej utan blir sura! Jag tänkte ”haha, typiskt bruksfolk” och kände mig helt lugn med att låta Spajk ligga där, jag litar på honom, han på mig och jag i min tur litade på dom andra hundägarna!

Jag visade bilderna för Nicklas igår och han sa, men det är ju bara massa sovbilder?! Å det har han ju rätt i, men jag trodde liksom inte att Spajk skulle vara så cool med allt folk och skådespelare och ljud o grejer!

Här sitter vi och väntar på teater, Spajk har redan somnat….det satt en familj framför oss, och det tog typ halva föreställningen innan dom såg att det låg en hund bakom dom!
Nu kanske vän av ordning tycker att jag är en oansvarig hundägare som släpar med min hund bland allt folk, men jag vet ju vad jag har i kopplet och vet att han fixar det, han mådde prima hela dagen bland allt folk. Jamen, tänker säkert nån, han kanske är så stressad att han ”stänger av” och bara går med för att han känner sig tvingad, men icke!! Så väl känner jag min hund att det inte är några problem!

Ännu en bild på en vilande Spajk!
Det är ju en hel massa föreställningar som pågår typ hela dagarna, mest action är det vid Ronja, där visas föreställningen ”far åt pipsvängen” som berättar historien när Ronja föddes, med blixtnedslag och helvetesgap! En rejäl jäkla smäll är det, men Spajk tog det hela med ro!

Ingen rast, ingen ro-
Ett ”måste” på sommaren är ett besök på smultronstället i Söderköping, en glassrestaurang af Guds nåde 🙂  Kika in på deras hemsida här

Även där fann sig Spajk väl tillrätta och lade sig ner och vilade…
Efter mycket vånda lyckades jag tillslut bestämma mig för en ”black orange” med chokladglass, apelsinglass, varm fudge, mandarinklyftor, toppad med grädde, romerska bågar och chokladkex.
Den som tror att jag orkade allt tror fel….rackarns vad mycket glass det va! Men gott som synden……
Även på smultronstället är hundar välkomna, dom får t.o.m glass, Spajk blev såklart glad!

Vi tittade såklart på massa båtar och slussen i Söderköping, Spajk skulle bli en utmärkt skeppsråtta, han sprang helt obehindrat på gungande bryggor och hala trädäck! Jag o Nicklas har ju åkt Göta Kanal en gång, det gör jag gärna om, det var riktigt riktigt roligt!!

Vår lilla minisemester avslutades med en dag på folkrace, i hällregn..men har man lovat så har man! Axel har sett fram emot att få så folkrace, så det var bara att hoppa i regnstället och följa med! Såklart Spajk också, fast jag var liiiiiite tveksam till att ta med han då det var rätt högt ljud av alla bilar, o så avgaserna förståss…men vi stod en bit från banan så det gick jättebra! Han tog min ryggsäck som kudde å sen låg han o vilade!

Han var mer brydd över regnet än över bilarna, han var så less på regnet att han försökte smita in under ett paraply, tyvärr var det inte vårt, så han fick snabbt vända om ut i regnet igen!
Dagarna gick såklart superfort och det var dax att åka hemåt, tåg till centralen, ut i stora staden och rastade, köpte kaffe och lyckades balansera oss till rätt tåg, en bedrift för att vara jag 🙂
Nu har vi vilat nån dag, dax att sätta fart! Jag har börjat måla kaklet i köket, spännande! Idag hade vi besök av Per o Hanna, lunch och minigolf stod på programmet, det bar sig inte bättre än att jag faktiskt VANN minigolfen?! Inte illa 🙂 Nu var det så märkligt att Per, Nicklas o jag hade samma poäng, men jag vann iaf, för jag gjorde en hole-in-one och det var det ingen annan som gjorde, sådeså!
I morgon väntar hundträning i Furudal, efter det är fika bokat hos Sineår och Mela! Känner liksom på mig att det kommer bli en bra dag i morgon också!
På återseende!!  

Nu är vi ännu en bit på väg!

Nu har vi hunnit ännu en bit, tågbytet gick jättebra! Förutom en tant som ville låta sina hundar hälsa, jag sa såklart nej, vilket hon accepterade, skönt! Jag har upptäckt ännu en fördel med att resa med en mindre hund, det är ju inte direkt gott om plats!!
På tåget mot Stockholm var det kändistätt, hela ensemblen till Glada Hudik åkte med 🙂

På resande fot!

Ja  idag är vi på resande fot! Spajk o jag åker tåg till Småland, fast egentligen bara till Linköping, för där hämtar mamma oss. Nu undrar kanske vän av ordning varför fröken D inte får följa med, en relevant fråga helt klart! Att jag åker tåg är bekvämt, jag har ju iof vissa anlag för åksjuka men det är ju lätt avhjälpt med åksjukplåster! Det är ju också lite mer miljövänligt att åka tåg, att köra själv i sommartrafiken är inget kul, det är ju några mil som ska köras. Så vi åker helt enkelt tåg, dessutom har Spajk aldrig åkt tåg, så det är miljöträning big time 🙂
Att bara Spajk är med är av ren bekvämlighet, han mindre och lite lättare att ha med. Sen är ju målet för resan Småland och där ligger Spajk på plus, iaf hos Tuva o Axel! Dizni är lite stor och bökig för dom att leka med….
Nu sitter vi iaf på tåget, allt går hittills bra, men han är liiiiiiiite konfunderad över att golvet gungar och att det pyser och låter, men han gillar att alla vill hälsa 🙂
Jag tänkte jag skulle blogga lite under resan, så kika in då och då!

Tävling och utställning!

Det har varit mycket nu 🙂 Men kul!

Först lite reflektioner efter Borlänge, han hade inga problem med mina återgångar, han har ju ibland haft nån idé om att det är läskigt när jag kommer tillbaka, han tom. har gått upp och gått iväg?! Men icke! Han kändes trygg i kommandona, väntade på mitt kommando. Sen har jag lovat mig själv att alltid alltid alltid ställa upp en ruta på planen, oavsett vad jag tränar! Sen ska jag aldrig aldrig aldrig skicka, typ! Men han kan rutan och behöver således inte träna på det, annat än bara kolla av då och då!

Men igår var vi till Mora, vi hade ju ändå inte fårr några pengar tillbaka, så varför inte?! Mora är liksom Borlänge en trevlig klubb!

Jag blev toksen iväg, och massa trafik så jag kom typ 15 minuter innan samling!!! Nu skulle det vara id-kontroll så vi fick 20 minuter efter samling så jag hann rasta o förbereda, men det är inte så schysst att komma i sista sekunden 🙁

Det var TOKVARMT och jättekvavt på planen, hunden bredvid Spajk drog på platsen, i full galopp till matte?! Spajk fick lååååång hals men låg kvar, sen var det nått som luktade så gott så han sträckte sig så långt han förmådde åt vänster, men som tur var låg han stilla, men han hade inte legat många sekunder till! Men full pott!

Inför vårt program laddade jag på ett nytt sätt, jag satte mig med en kampdutt och bara lekte och hade kul, sen precis innan vi skulle in körde jag lite fot och ”här” och passade då på ”sätta åt han” lite, en nagel i ögat helt enkelt!

Fria följet var långt, inte så svårt, det var den vanliga hatten, men det var långa sträckor, utslagsgivande! Vi fick en sjua, rättvist!

Läggande var det full pott på, en 10:a!

Inkallning, full fart som vanligt men ett avslut där han hamnade lite långt ut, en 9:a i betyg.

Rutan då….det var spånmarkeringar, men han stördes inte av det, full fart in och jag ropade ”stå” när han var på rätt ställe! En snäll 10:a i betyg.

Apportering, full fart ut, liiite lek han vände om och kom i trav men slog över i galopp, kul att se att han ÖKADE tempo in mot mig! En 8 i betyg för tempo och omtag, helt rättvist!

Hoppet var placerat snett framför rutan, när jag såg det så tänkte jag ”fasen det kommer aldrig att gå”, men den tanken hade jag heeelt glömt när vi ställde upp 🙁 Så det var helt och hållet mitt fel att han på mitt kommando sprang och ställde sig i rutan 🙁 Jävla skit!

Jag skulle såklart ställt mig närmare hoppet, jag skulle tom. vridit mig lite från rutan så det hade varit lite onaturligare att sätta full fart mot rutan 🙁 Iaf så fick jag göra om fast utom tävlan och då går det minsann jättebra…. Men man lär av sina misstag!

Fjärren var han lite seg, fick köra 2 dk så betyg 7,5. Å sen en 8:a på helhet.

Med ett nollat hopp och lite halvdålig fjärr o FF blir det inget förstapris, så vi landade på 158 poäng och en 2:a plats. Jäklar så nära, hade vi bara haft typ en halv poäng till på FF o fjärr hade vi landat på 160!! Men så kan det gå!

Vi hade en jättehärlig känsla på planen iaf, vilket är viktigare än alla betyg i världen, han var med mig och följsam, kul! Jag skulle vilja se oss på film, för det var flera som kom och kommenterade att han är rolig att titta på! Han ÄR rolig, lika kul att tävla som att titta på tydligen!

Vi fick en liten pokal och en boll i snöre, matte blev glad och Spajk blev glad!

Sen idag var det vänstervarvningsdax! Vi har ju tidigare vänstervarvat med blandade framgång…

Men idag gick det bättre 🙂

Fin kritik:
Utmärkt storlek, Välskuret maskulint huvud, utmärkt uttryck, korrekt ansatta och burna öron, utmäkt hals och kropp, bra benstomme, korrekt vinklad, rör sig väl en aning lös i armbåge, utmärkt päls, bra temperament. 

Domaren satte sig ner och Spajk pussade lite på domaren, domaren skrattade och sa att det var bra, man ska tycka om domaren 😉

Sen stod Spajk såååå fint! Trots att vi borde tränat mer på just det…

Jag hörde lite av det han sa, och sen avslutade han med att säga: excellent och ck 🙂 Kul!

Inroparen sa: Ja, grattis, då får du allt idag, grattis till en fin hund!

Så det slutade med CK, CERT och BIR 🙂

Sen var det låååååång väntan till finalen, jag gick förståss och köpte en fin CK-rosett, fjolligt värre, men kul 🙂
Jag orkade vänta i typ 2 timmar, men är det sen var 2 timmar kvar till finalen gav jag upp och åkte hem, jag har hittills inte sett en enda kelpie bli placerad i gruppen ändå, så att Spajk skulle bli den första skulle vara rätt otroligt…..
Han skötte sig såååå fint idag, hur cool som helst, låg så fint bredvid mig och hundar kunde gå precis bredvid utan att han brydde sig, det var ett par hundar bredvid ringen som gjorde utfall stup i kvarten, men han brydde sig inte det minsta, hur skönt som helst, stabil liten krabat lilla Spajken 🙂
Vi iaf en trevlig stund när vi väntade, sällskapet bestod av familjen Siverman från Borlänge med deras ACD Dexter och aussie’s, kul med folk man känner!
Nu blir det hårdsatsning på brukslydnad till hösten, å lite lydnad också såklart 😉
Jag satt och summerade året såhär långt….. 1:a pris lydnadsklass 1, förstapris lydnadsklass 2, Godkänd lägreklass spår, Godkänd lägreklass bevakning, Uppflyttad till högreklass bevakning, Friröntgad, Cert och BIR på utställning. Inte illa!
Till hösten väntar dessutom Korning och lite fler tävlingar, så hur det än går har det varit ett härligt hundigt år 😀
På återseende!

Världens bästa Spajk!

Idag var det tävlingsdax!
Jag var jätteoladdad…vi var på Åsen hela dagen och Spajk for omkring som vanligt. Nog för att han har energi nog, men en hel dag i gassande sol och nästan ingen vila kändes lite väl mycket som att utmana ödet….
Men jag åkte iaf iväg, på vinst och förlust! Det var några fler NBK-ekipage anmälda så det var massa trevligt folk på plats och då känns det ju genast mycket bättre 🙂
På PM’et stod jag som startnr 1, men väl på plats visade sig att jag hade nr 2, mitt hatnummer!
Iaf, platsen var lite rörig, en hund gick upp innan vi ens hunnit ut till 30 meter, hur fasen tänker man då? Enligt andra var det inte första gången det händer heller…den gick och strosade runt framför dom andra hundarna, den kissade lite innan ägaren kunde hämta den…
Iaf så låg Spajk fint, ett snabbt läggande och ett fint uppsitt, skönt! Han låg dock och tokstirrade på rutan större del av tiden 🙁
Fria följet kändes inte alls bra, han var i sin egna värld och så fort vi gick mot rutan så laddade han igång på den! J*vla skit!
Men iaf 8 i betyg, snällt! Eller så såg det bättre ut än det kändes?
På läggandet får jag kommendera två gånger, första gången gör han en tendens till att ruscha till rutan!!? Så jag kommenderar en gång till, då kastar han sig ner så fint! Uppsittandet är också fint, skönt men då tyvärr en nolla. Vi har aldrig nollat läggandet, men nån gång ska väl vara den första!
Inkallningen var så fin! En klockren 10:a
Å så då rutan….full fart rakt in, sen går han ut och rundar konen längst bak till vänster innan han går in och står fint på mitt kommando! Hur fasen får jag bort hans lilla extrasväng?? Iaf en snäll 10:a i betyg.
På apporten är det full fart ut, snyyyyyggt gripande och galopp in, liiite snett avslut men 9:a i betyg, tack för det!
På hoppet går han snett till höger, men sätter sig fint och på återhoppet gör han världens mastodonthopp, jag hinner tänka att han kommer att landa rakt PÅ hindret, han hoppar liksom snett tillbaka och slår då i hinderstödet?! Då kan det bara bli 8:a i betyg 🙁
Sen avslutning då fjärren, han gör alla skiften, men lite för långsamt för att jag ska vara nöjd, men inga dk, bara röstkommando 🙂 9,5 i betyg, helt okej!
Som helhet fick vi en 8:a!

Men även om betygen är helt okej så kändes det inte alls bra!! Jag fick känslan av att han ”gick mig ur hand” som man skulle säga om en häst…Iof så är han lite så överlag nu, ”testar” lite, så nu är det uppskärpning på den fronten!
Här kommer då kommentarerna om det går att läsa?
Jag trodde aldrig det skulle gå att få ett förstapris med nollat läggande? Så jag var rätt säker på att vi skulle få typ 158 poäng, men när dom ropade upp fjärdeplacerade hunden på 156,5 poäng och sen trean på 162 poäng så var jag ju liksom home safe 🙂 Sen att vi vann är ju bara bonus, men rätt kul!  

Vi är anmälda till Mora i morgon, vi får se om vi åker, jag vet att hunden som gick upp är anmäld…jag tänker INTE utmana ödet! Vi får se om vi åker, vi behöver ju all tävlingsrutin vi kan få, jag o världens bästa Spajk!
Nu ska jag ställa pokalen i pris-skåpet och krypa till sängs!
På återseende!  

En hundig dag, eller rättare sagt, flera hundiga dagar!

Det blir en del hundträning nu när jag är ledig, tror hundarna gillar det 🙂 Båda får sin beskärda del av träning!

Dizni har ju sin hälta som vi efter bästa förmåga försöker råda bot på…jag lovar att jag ska berätta hela historien! Spajk har jag ju lite andra mål för, det är så mycket som ska hinna tränas ju!

Just nu ligger fokus på de kommande lydnadstävlingarna, mycket rutan och fjärr, vi har tappat lite tempo i fjärren, han gör varje skifte men inte så snabbt som jag skulle vilja… Rutan gillar han 🙂 Han ”letar” själv upp rutan när vi ställer upp, han har full fart och full fokus framåt och han står stabilt i rutan. MEN han har ibland en tendens att först springa rakt in i rutan och sen vänder han ut åt vänster, tar några steg och stannar såååå fint, fast då utanför rutan?! När jag sedan väntar ut han, typ nån sekund, då går han in och stannar i mitten av rutan?! Tips mottages tacksamt!!!

Om jag däremot ropar ”stå” när han är på rätt ställe kan han liksom vända upp mot mig, och då hamnar han ibland utanför rutan, då har jag ju sagt mitt ”stå” och vill då att det ska vara  just stå och att han inte ska/får flytta sig mer efter det…jag vill inte ha nått tjat vid rutan, min tanke är ”ställd hund står” så jag måste fundera ut nå annat….det känns ändå bäst att han själv ”hittar” in i rutan och där invänta nästa kommando.

Jag vill verkligen gå vidare till trean, fast först ska vi satsa på högre bevakning 🙂 Ska visst bara fixa lite kryp, lite skall, lite tungapportering, lite framåtsändande….typ 😉 Men som uppfödare Maria sa, jag har ju ett helt sommarlov på mig!

Vi kör en del framåtsändande, vi har bara kört sakta-gåendet än så länge, han hittar och behåller riktning jättefint, stundtals går han såååå fint, ibland går det lite fort och då gör vi om och gör rätt 🙂 Jag vill att han ska tänka ”aha, om jag bara går rakt fram så kommer belöningen” ett tänk vi körde på när det gällde framförgåendet och då funkade det fint, så nu kör vi samma modell här också!

Spåret är då inget problem….idag blev det nästan 2 km, 20 skogspinnar/apporter och nästan 2 timmar liggtid….50 minuter senare hade vi hittat 17 pinnar och slagit ihjäl sisådär 3 miljaders myggor/bromsar/flugjälvar. Han jobbade såååå fint, trots att det var tokvarmt! Visst att han de sista hundratalet meter inte direkt låg på i linan så kom han framåt och jobbade hela tiden! Bästaste spårkillen! Alltså, jag har inte sett så många hundar i spårarbete, förutom kursares hundar och det är ju inte samma sak, men brukshundar har jag inte sett så många, men när jag går i linan bakom Spajk så har jag aldrig någonsin tvivlat på han, han har löst alla spår, då menar jag ALLA spår vi gått under hans två-åriga liv. Visst har vi sprungit över apporter, vi har haft en rejäl tapp som vi löste med gemensam ansträning.

Jag är fånigt nöjd med hans arbete i spåret, vi har ju alltid haft en tydlig strategi med hans spårande och målet är just att vi i alla lägen ska lita på han i spåret. Vi började tidigt med spåret, noga och sakta lärde vi han spåra i lagom tempo och att markera det han hittar i spåret…enkelt va?!?

Som sagt, fånigt nöjd, sen är absolut inte jag någon expert på spår, jag har läst en hel massa böcker, lärt mig massor av Dizni, det finns säkert folk som skulle säga att han är en usel spårhund, men i mina ögon är han en superbra spårhund, noggrann, målmedveten och lagom självständig för att själv lösa svårigheter, men samtidigt så samarbetsvillig att han gärna markerar det han hittar! Som sagt, JAG är nöjd med det vi åstadkommit, och det är väl det viktigaste?! Nästa steg är upptagsträning, hittills är det övervägande majoritet för bakspår, men det är ju inte så konstigt när vi inte tränat!?!

Dizni har också fått spåra, ca 400 meter med upptag från patrullering, fina skrutt jobbade så bra i värmen, plockade pinnarna såååå fint, gick över vinklarna lite men hittade självständigt tillbaka! Sakta men säkert tar hon sig fram, hon har ett helt annat sätt att spåra än herr S, med Dizni går jag längst ut i linan och låtsas att regnar, typ! Hon jobbar bäst när hon får jobba själv, möjligtvis att hon kommer in med apporterna för att få en godis, eller två, eller tre eller ett helt gäng 😛 Hon tar sig framåt men för en oinvigd skulle man tro att hon bara gick på promenad, för hon dammsuger ju inte direkt spåret, utan lufsar mest runt men tar sig framåt och hittar grejerna, så det är ju gott nog! Hon var så nöjd efter sina 400 meter!

Vi körde ett uppletande igår på en ruta som var 30×50 meter, 30 bred och 50 djup. Spajk fick 4 föremål som han hämtade in jättefint, sprang runt tills han hittade vittring, sen jobbade han in i vittringen till han hittade grejen, sen kom han i full fart in och lämnade av, tjusigt! Dizni fick två föremål, hon vindade fint och kom också hon i bra fart in med grejerna!

Lite osammanhängande text kanske, men håll tillgodo vettja 🙂

I morgon har vi tävling på klubben, jag ska ha hand om sekretariatet, kul!

På återseende!