månadsarkiv: oktober 2012

Spajkens första övning!

Japp, i helgen var det dax för Spajkens första övning! En lagom övning över en helg och inom plutons ram så vi var inte så många. Iof var inte ensamma om att öva, det small hej vilt i skogen och det kom fordon från alla håll och kanter, så det var miljöträning big time!

Det började med samling, Spajk fick vara med ute, såklart! Han charmade in sig och fann sig snabbt till rätta, ibland så många människor finns det alltid NÅN som vill gosa och klappa, vilket Spajk snabbt upptäckte, gosgrodan!

Inmönstring, inga problem. För er som inte vet så kollar man alltid hundens hälsotillstånd innan man börjar öva, kollar tassar, tänder, öron, ögon osv för om det skulle hända något under övningen måste fm ha bevis på att hunden var helt frisk innan övningen började.

Sen var det en lååååång dag på skjutbanan, Spajk sov i bilen och jag sköt. Det är ju det lite tråkiga ibland med organisationen, att vi ibland gör saker utan hund, men sån är verkligheten! Fast en sak som också är tråkig, och det är så varje gång, det är att om det typ är rast/fika på säg 20 minuter, så hinner vi hundförare typ kasta i oss en kopp kaffe, sen sprinta iväg och släppa ut hunden, alltså missar vi massa gôtt snack och samvaro….samma sak på lunch, 40 minuter lunch innebär 15 minuter äta 25 minuter rasta, tur att jag har världens bästa hundförarkollegor iaf!!! Men nån gång skulle det vara kul att få sitta hela den ocean av tid som 40 minuter lunch är! Jaja, jag har valt att köra hund för att det är just det jag vill göra, så nu har jag gnällt färdigt 🙂

Vi hade en ny skjut-instruktör som var riktigt bra, kul! Tyvärr var det riktigt piss-väder om uttrycket ursäktas, det var kallt rått och regnigt 🙁 Så Spajk var nog egentligen rätt glad att ligga i bilen!

Efter en lång dag på skjutbanan var det förläggningsdax, vi lyxade och sov i kvarter 🙂 Inomhus i sängar, värsta lyxen!

Jag var lite orolig att Spajk skulle moffa och skälla när det rörde sig folk i huset, visst att han moffade nån gång, men det var heeelt okej, skönt!

Söndagen var det mer skjutning, fast vi hundförare fick inte skjuta idag, så vi körde hund istället, man kan säga att vi övade passivitet under skjutning! Det är såååå himla lätt att hundarna går igång på skotten, för normalt när man skjuter så rör man sig samtidigt, det är spänning och arenalin i luften och då är det lätt att hundarna ”går igång” och tycker att skott är så himla häftigt….. Så vi övade lugn och koncentration under eldgivning, nyttigt! För Spajks del handlade det om att lära sig att lugn och fokus belönas med kamp! Alltså, ligg stilla och lugn en lååååång stund, och sedan belönas rejält med kamp! Kan ju tyckas lite motsägelsefullt att belöna lugn och ro med kamp, men för oss funkar det kanon!

Hur som helst, vi övade och Spajk fattade! Det dundrade på rejält och han vippade lite på ett öra när dom sköt automateld, men annars var det helt lugnt, skönt. Vi övade kryp också, jag ålade och Spajk kröp bredvid, han var supermegaduktig!!! Måste filma nån gån så ni får se 🙂

Efter lunch var det hundtjänst, en vanlig patrullering, inga konstigheter, men ändå lite spännande då det var Spajks första! En bra grupp att gå med, fyra stabila killar med en bra chef! Vi drar igång och Spajk gör lite småmarkeringar både till höger och vänster, men inget säkert. Men sen rätt somd et är drar han ut till vänster, rakt ut i kopplet, han vindar fiiint och sätter sig! Guldstjärna! Vi får order att följa upp max 100 meter, när vi gått 80 meter bryter instruktören och vi får gå tillbak, ridå 🙁 Varför kunde vi inte fått gå våra 100 meter, rapportera in och sedan fått order om att avbryta?? Jaja, orutin hos instruktören… men iaf, på vägen tillbaka drar Spajk som en tog, vilket inte är så konstigt när vi rätt som det är springer på ett regnställ…. I sin iver att få ”visa” oss så har han gått i vinden och när vinden inte längre fanns där ändå fortsatt rakt fram?! Vi har ju iof övat på föremål lååååångt ut och inte som nu typ 15 meter från stigen….

Vi jobbar vidare och han gör en fin vind till, men hans riks-pucko till matte köper inte den 🙁 Så ca 15 meter efter vinden blir vi påskjutna 🙁 J*vla skit! Dumma dumma matte!

Vi blir styrda att gå ut i terrängen och försöka få upp ett spår efter skytten, vi går ut och Spajk jobbar och jobbar, rätt som det är dyker det upp en civilist rakt framför oss, inte undra på att lillkillen strävade framåt!?? Jag frågar instruktören om vi är ungefär på rätt ställe för ev. spår och det är vi, jag överväger  om vi ska slå en stor ruta runt och säkerställa spåret i koppel eller om jag ska sela på där vi är och låta han jobba i linan själv…. Jag bestämmer att jag selar på och låter han jobba, han drar iväg åt höger och jag hänger på, upp med två säkrare bredvid Spajk, som blir liiiite störd av det, men inte så farligt. Vi spårar kanske 100 meter och sen börjar Spajk springa, å nu snackar vi spring! Har aldrig sett han springa så  i ett spår, jag säger till chefen ”nu är vi nära” och strax efter hittas figuranten, bingo! Bästaste Spajk har spårat sig fram till sitt livs första fi 🙂 Vi har aldrig gått ut i en vind så och hittat spår, men tydligen så kunde han det, mattes lilla gull 🙂

På det stora hela är jag så himla nöjd med Spajk, framför allt är han ”lagom” i kontakt med folk, han strosar runt lite, lägger sig där det passar och är allmänt cool. Det är inga problem att ha han med vid lunch/middag, han bryr sig inte om maten som serveras, mer dom som äter än själva maten 🙂 Dizni är nästan omöjlig att ha med vid mat, hon är så matfixerad!

Spajk funkar dessutom bra med alla andra hundar, vi har en terv-hane som kollega och det är inga problem, det är Gizmo som bestämmer och Spajk tycker det är helt okej 🙂

Han var lite trött när vi kom hem i går, men inte så farligt! Han coolade alltså ner och sov vilket var skönt, det har annars varit mitt lilla bekymmer…att han aldrig ska slappna av utan gå på spänn och då kommer han aldrig orka 4 dygn, men efter helgen så finns det iaf hopp!

Ja, som ni ser blev det inga bilder, jag får fixa det nästa gång!

Tjingeling!  

Äntligen kommer filmen!

Nu hoppas vi det funkar!
 
 
Jag tror det funkar att klicka på filmen så blir det helskärm….det är filmat med vår lilla kamera och i ett trist regnande, så håll tillgodo!
 
Jag har också uppdaterat hemsidan med både film och protokollet, kika här!
 
Jag är så sjukt nöjd med hans MT, framförallt på första delen! Men på andra delen är han ju socialt säker och han skapar minnesbilder, jag gillar minnesbilder, det gäller bara att ge han ”rätt” minnesbilder! Han har ett visst mått av aggressivitet, men vem vill gå genom livet from som ett lamm??
 
Sen trodde jag att han skulle vara mer nyfiken, jag trodde han skulle gå fram själv i flera situationer, men som kloka uppfödaren Maria sa, när han inte blir så berörd av att det flyger upp en overall, varför ska han då gå fram? Iof så är det väl bra att ha en hund som är ”på” och vill fram, men jag vill faktiskt att han ska tänka lite innan han agerar!? Nu är jag ju som sagt låååångt ifrån nån expert på mentalitet, men det är min lilla amatöranalys 🙂
 
Spajk är en heeeelt fantastisk hund, oavsett var kryssen sitter! I min värld är han en bra kelpie, tillgänglig och med en kampvilja som räcker och blir över!  Eller jag vet ju inte om han är en bra kelpie, men han är precis det jag letade efter!
 
Tjingeling på er!

Tur helgen har två dagar!

 
Korningsdax !
 
Det är tur att helgen har två dagar, tävling i lördags och sen hem och packa om för att åka vidare till Finnåkers kursgård där vi hade bokat rum för att tiiiiidigt på söndagen vara på Örebro BK för korning!
 
Måste bara säga några ord om Finnåker, vilket underbart ställe!! Ta en koll på deras hemsida här!
 
Fantastiskt vackert ställe, lugn och ro och en underbar miljö! Kan varmt rekommenderas! Tyvärr var vi bara där när det var mörkt 🙁 Kom rätt sent på kvällen och åkte som sagt tidigt.
 
Men nåväl, målet för resan var ju korningen, spännande värre!
 
Jag var faktiskt inte så rackarns nervös, det är ju väldigt lite jag som förare kan påverka! Men liiite nervös var jag, det är ju en viktig bit för avelsutvärderingen, så man vill ju inte direkt tabba sig så hunden tappar poäng p.g.a klantig förare?!
 
Det är ett engagerat gäng kullsyskon, 6 stycken som kom på MT, varav två bor i Norge! Alla 6 som kom blev godkända på mentaldelen, rätt häftigt! Sen var vi 5 som gjorde exteriören och blev godkända, den sista hunden är krypt. och då har jag full förståelse att man avstår exteriören.
 
Vädergudarna var INTE på vår sida, askallt och regn 🙁 Inte kul alls!
 
Jag ska erkänna att jag är rätt oinsatt i vad MT är, alltså jag vet att det är ett test och att man tittar på hunden  och bedömmer hunden, men så mycket mer vet jag faktiskt inte?! Jag överlåter med varm hand detta åt folk som har intresse för det. Men för den delen är jag inte ointresserad av vad som finns i hjärnan på våra vänner! Jag har rätt bra koll på vad JAG värdesätter för egenskaper, å till min hjälp har jag ju då både MH och MT. Det kan låta lite konstigt kanske, klart jag är intresserad av min hunds mentala delar och även av syskon och föräldrar! Men inte så att jag engagerar mig i att hålla på med det och arrangera och så, det finns så många andra som gör det bättre!
 
 Jag läste på lite innan så jag visste iaf ungefär vilka moment som ingick, alltid något 🙂
 
Nicklas filmade alltihop, men det är ju vansinnigt dåligt ljud då det regnade hela tiden 🙁
(Filmen kommer i ett annat inlägg, det tar ju sjuuuuuuuukt lång tid att ladda upp den och jag orkar inte vänta!)  
 
Själva momenten då, ja såhär gick det!
 
Samarbete/Lek
Föremål/Förare – 5 – ”Kommer tillbaka utan uppmaning för fortsatt lek”
 
Föremål/TL – 3 – ”Leker själv, kommer tillbaka efter upprepade uppmaningar från TL
 
Gripa

Ta tag, 5 meter – 5 – ”Griper direkt med hela munnen”

 
Ta tag, 40 meter – 5 – ”Griper direkt med hela munnen”
 
Gripa

Slita dra 5 meter – 5 – ”Drar emot under hela momentet”

 
Slita dra 40 meter – 5 – ”Drar emot under hela momentet”
 
Förföljande – 5 – ”Startar med hög fart – målinriktad”
Gripande – 3 – ”Griper tveksamt eller med tidsfördröjning
 
Uthållighet – 3 – ”Jobbar i 30 sekunder”
 
På första delen ska hunden ha minst 50 poäng för att bli godkänd, Spajk landade på 144 och är således gott och väl över gränsen! De sex stycken 5:or han fått är alltså max-poäng, jättekul!! Bättre än jag väntat mig! Men å andra sidan så gillar han att kampa…. Han har alltid gillat det och jag har ju alltid mer eller mindre använt det i belöningen!
 
Nästa del är lite mer svår att förklara…jag skriver det papperet visar så är det fritt för tolkning!
 
Social självsäkerhet – 5 – ”Är socialt säker i alla situationer”
 
Social nyfikenhet – 4 – ”Besvarar när figurant bjuder”
 
Socialt samspel – 1 – ”Svarar ej på lekinvit”
 
Handlingsförmåga – 3 – ”Löser uppgifter i de flesta siutationer”
 
Anpassningsförmåga – 4 – ”Hög intensitet i några testsituationer”
 
Koncentration – 3 – ”I huvudsak koncentrerad, men med avbrott i flera situationer”
 
Avreaktion – 4 – ”Avreagerar med någon tidsfördröjning i enstaka situationer”  
 
Minnesbilder – 5 – ”Visar enstaka minnesbilder utan undvikande beteenden”
 
Rädsla – 3 – ”Viss rädsla. Undanmanöver – avståndsreglerar”
 
Aggressivitet – 5 – ”Visar måttlig aggression”
 
Nyfiken – 3 – ”Går fram med hjälp”
 
Skott – ”Ingen reaktion, kontroll första skottet”
 
Imponer-/Hotbeteenden – ” Inga imponerbeteenden”
 
Om man ska titta på de kategorier som ger högst poäng så är det social självsäkerhet där Spajk alltså ligger på maxpoäng. Sen är det handlingsförmåga och där fick Spajk bara en trea, jag förstår inte riktigt vad som menas?! Men en trea är ju bättre än ett och två! Högst poäng är det också på koncentration där han fått ännu en trea, och det hade tydligen att göra med att han ibland ”släpper” det som händer för att kolla på annat, om jag minns rätt förståss!
 
Avreaktion ger också högst poäng och där har han fått en fyra, han reagerar men avreagerar rätt snabbt, helt okej avreaktioner i min värld! Klart hunden får reagera, men sen måste dom släppa det som hänt och gå vidare!
 
Summan på del 2 blev alltså 298 poäng vilket ger en totalsumma på 442. Gränsen för godkänd är 300, och gränsen för väl godkänd går vid 480, så han är ju betydligt närmare VG än G 🙂
 
Som sagt, jag har inte riktigt full koll på vad alla fina ord står för, men jag tycker han skötte sig utmärkt! Mest nöjd är jag faktiskt med första delen, kanske helt enkelt för att jag förstår den bättre än andra delen?!???
 
Vi gjorde exteriören också, där står det ua= utan anmärkning på nästan hela protokollet utom på:
 
Helhetsintryck där han är ngt högställd
Kinderna som är ngt omarkerade
Haka/Underkäke som är ngt omarkerad
Spårvidden fram är ngt trång (han är alltså smalspårig, ungefär som järnvägen mellan Västervik och Ankarsrum 😉 )
Han har något kort steg bak (vilket hela kullen hade?!??)
Å så har han då lite vita tecken
 
Han är också mätt till 52 cm hög, 59 cm lång och har ett bröstdjup på 24 cm!
 
Så efter söndagen kan han tituleras KORAD TJH(FM) Meringas Isengrim!
Bästaste lilla Spajken!!
 
Vi har ju haft ett heeelt fantastiskt år och än är det inte slut 🙂
 
 
 
 

Lydnadsklass 3!

Skam den som ger sig 🙂
 
Efter att ha funderat och resonerat lite med mig själv så kom jag fram till att vi skulle åka till Edsbyn i lördags, vi har ju goda minnesbilder från just Edsbyn 🙂
 
Dessutom hade jag finsällskap av Camilla och Yoda!
 
Jag hade bestämt att vara glad, och försöka vara glad även om det går tokigt, allt för att han ska ha en positiv minnesbild av att tävla.
 
Börjar med sittande, jättefint en 10:a, fast han ”trampade om” en gång…men sitter så fint och stabilt
 
Platsliggningen, han ligger typ 1 meter från en utsuddad spånfläck…men ligger ändå stilla och jättefint även där en 10:a!
 
Fria följet kändes stundtals jättebra och stundtals riktigt kass 🙁 Vi måste hitta ett bra sätt att få lite mer ”tryck” i det! Vi får bara en 6:a 🙁
 
Sättandet var klockrent, en 10:a!
 
Inkallningen likaså, en 10:a 🙂
 
På rutan sprang han så fint ut, men lägger sig inte?!?? Jag fick säga ligg typ 3 gånger?! Jag trodde nästan att han skulle gå upp när jag gick emot han, men icke! Jag har ju bråkat lite på han just I rutan, så det var nog därför han strulade lite… Men iaf 8,5 i betyg!
 
Hopp-Apport, får vi 9,5 🙂 Fint ut, griper fint och kommer in, sitter liiiite snett….
 
På metallen händer det grejer 🙂 Ut fint, stannar, tittar på mig, tvekar….skäller?!?? tar apporten snett och kommer lufsande?! Betyg 5,5….. Även på just metallen har vi haft en diskussion om hur man ska bete sig…..
 
Vittringen då…..ut fint, hugger första bästa, släpper och kollar av alla innan han sen vänder in till mitten och tar rätt 🙂 Betyg 8, lätt tugg! Just där och då struntade jag fullkomligt i vad tugg hette, han tog rätt OCH han analyserade 🙂
 
Å så då fjärren……i rät linje MOT rutan, så gissa vad Spajk hade siktat in sig på?????? När jag lägger ner han så kastar han sig framåt i ligg, och redan där har han liksom flyttat fram 🙁 Sen blev han osäker på stå, och jag ville inte ta i för mycket för då hade han laddat rakt till rutan?! Så dels fick vi sega skiften och dels flyttade han fram, men vi fick iaf en 5:a!
 
På helheten fick vi 8, med kommentaren ”trevligt ekipage” kul!
 
Av planen och jag belönade massor!!! Världens bästa Spajk ahde ju inte nollat något, men jag räknade lite snabbt och konstaterade att jag nog skulle landa på typ 248 poäng 🙁 Besviken såklart, men ändå sååååå himla nöjd!
 
Han var glad och pigg, svansen gick hela tiden och han hade ROLIGT på planen!
 
Jag hade tjuvkikat lite på de andra ekipagen, och det var lite nollor här och där, så jag tänkte att jag iaf får trösta mig med att vinna 😉 Men när det var dax för prisutdelning så ligger det minsann en förstapris-rosett framme?!???? Jag vågade verkligen inte tro det, men jodå, på 257,5 poäng har vi sopat hem ett förstapris i lydnadsklass 3 😀

Underbaraste lilla Spajken!!!

 
Ingen större marginal, bara 1,5 poäng, men ändå 🙂 Så vi har under 2012 tagit förstapris i lydnadsklass 1, lydnadsklass 2 och så nu i lydnadsklass 3 🙂 Inte illa för att bara vara typ 2 år och 4 månader!!!
 
Jag hade ju som sagt Camilla med som sällskap, hon och lilla Yoda skulle debutera i lydnadsklass 1, och vilken debut! Hon sopade banan med alla och vann på 184,5 poäng!
 
Såklart var vi tvunga att ta en fin bild på de två klassvinnande kelpiesarna 🙂Ja, inte lätt att fota, men roligt blev det!!
Ingen längre utläggning, men iaf en snabbuppdatering!
 
Tjingeling!
 
PS. Vi var ute på korningsbanan idag, söndag, 442 poäng + gk exteriör ger oss titeln KORAD, film och inlägg kommer i morgon 🙂 DS.

Long time no see….

Ja, det händer ständigt och jämt saker i Fromhem 🙂

Senast i helgen var det dax för mig och Spajk att äntra tävlingsbanorna igen! Jag vet att han är ung och omogen, men sålänge vi har kul så kör jag på!!

Vi var i Avesta, inte helt lätt att hitta dit, men när vi väl var där var det en trevlig klubb. Jag räknade ut att jag varit på nästan alla brukshundklubbar i Dalarna. Det är bara Särna-Idre jag inte varit till, men snart måste jag dit, om inte annat för att hälsa på Ann-Louise, en av de många schyssta människor jag lärt känna tack vare hundarna!!

Nåväl, vi var hela fem startande i trean, bl.a. bra folk från Falun, känns så tryggt när man känner ens medtävlande!

Sittande i grupp, satt jättefint! En solklar 10:a! Platsliggning, snabbt läggande och såg stabilt ut, men jag fick höra att han typ tagit ett krypsteg…men inget domaren såg så vi fick 10:a även på det.

Sen då resten…målet var färre nollor än förra gången, d.v.s färre en 3! Ja, nu kan folk tycka ”men varför i hela världen går hon ut innan hon är klar” men det ska dom fullständigt strunta i, vi behöver tävlingsrutin och hur får man det?? Jo, genom att tävla såklart! Sålänge vi inte sabbar något gruppmoment vilket han hittills inte ens varit i närheten av så kör vi!

Fria följet var jätteroligt! Men det märks att han är lite orutinerad, han tittar på annat och kan inte riktigt ”sortera”…men vi fick iaf 7,5. Han pendlar lite i position, plus att det var blött och lite sunkigt så då ville han inte sitta, fina herrn!

Sättandet nollar vi 🙁 Har aldrig hänt?! Inte ens på träning??? Jaja, allt händer på tävling….

Inkallningen ”bara” 8,5 med kommentaren tempo andra biten och avslut?!?? Tur jag ”bara” tävlar och inte dömer!

Rutan då, där kammar vi en 8:a med kommentaren ngt tveksamt in, inkallningen (dåligt avslut) tveksamt in?? Ja, han gick till vänstra konen, men sen låg han fint?? Inkallningen var riktigt dålig, vi gick snett mot en kon, och vad laddar lilla S på??? Jo kooooonen såklart 🙂 Ett superdåligt avslut, vilket inte är så konstigt då vi typ aldrig tränat det, men NU har vi tränat 🙂

Sen då, ja då började den låååååånga utförsbacken 🙁

På hopp-apport fick vi en 7:a, han hoppar fint ut, griper fint men blir tveksam vid återhoppet och blir lite låg….

På metallen griper han ännu mer tveksamt, sen blir det lätt tugg på vägen in och sen tappar jag apporten vid avlämnandet….klantigt värre!! Så där åkte vi på en 5:a 🙁

Vittringen tar han först rätt, sen släpper han och börjar kolla resten också…..för lite träning helt enkel, han är inte riktigt säker på vad han ska göra, men med lite hjälp kommer han iaf med rätt tillslut och vi får en 5:a i betyg.

Fjärren blir han lite låg och osäker och flyttar fram i ställande, så vi får bara en 5:a, men inga dk!! Hejja!

Vi landar på 206,5 poäng, inte bra men en klar bättring från förra gången….

Resultatet för övrigt blev att ett ekipage fick förstapris, Anneli och Greia från Falun, GRATTIS!!

På det stora hela är jag ändå jättenöjd, förutom att ha färre nollor än sist så skulle vi ha kul, och det hade vi!!! De sista momenten var på nästan samma ställe, så det gavs inte utrymme att dra upp han (leka) mellan momenten. Så han gick ner sig lite och blev låg, men nu vet jag det och får tänka på det tills i morgon!

Spajk´s lilla flirt Cleo med matte Pernilla var med i eliten, så jag frågade henne om hur det ser ut och om Spajk ser ut att ha kul, och enligt henne så har Spajk kul, vilket är huvudsaken! Jag ska tänka på att vara glad, hela tiden! Spajk behöver hjälp och stöttning och då måste jag ju ge honom det.

När det gäller vittringen så finns det två senarion, det ena är att han springer ut och tar första bästa, (händer inte så ofta längre, kanske en gång på 10) det andra är att han springer ut, analyserar och sen tar rätt men då med den bieffekten att han gärna smakar på alla 🙁 Jag har lite funderingar på varför han gör som han gör, sista träningarna har det gått kanon, så vi håller tummarna!

Men, faktum kvarstår han är ung och lite omogen ännu, å vi har ju haft en rätt knackig start på vår tävlingskarriär….. men vi tog ju förstapris i ettan så sent som i februari, så det får väl ändå ses som en rätt schysst stegring! Han kan ju alla momenten i trean, vi ska bara få till det på tävling också!

Morgondagens tävling känns mest som en transportsträcka inför söndagen 🙂 På söndag är det korningsdax! Spännande värre, jag är rätt spänd på hur han reagerar, hans MH är ju bra, så det är bara att hoppas på att han håller samma linje nu, och även om det skulle gå åt skogen så är han världens bästa Spajk iaf! Världens bästa TJH(FM) och världens bästa tävlingshund! Sådeså!!

I går var jag till Dalregementsgruppen och skrev kontakt med hemvärnet, så nu är han krigsplacerad, så nu kära svenskar kan ni känna er trygga, Spajk står till er tjänst 🙂

Jag shoppade loss på SiljaZoo, så nu har han en fin svart munkorg från gappay att ha vid fordonstransport och ett finfint halsband också 🙂

 


Nu är vi redo för kriget, första övningen blir nästa helg, det ska bli så himla kul!!!!

 Nej, nu är det rast-dax innan sov-dax! Jag återkommer säkert på söndag med helgens resultat!

TJingeling!

Fler muggar

Ja, så har jag få äntligen kommit ihåg att ta kort på en del av jobbmuggarna!! Den fina med rosor på, dagarna känns liksom så bra när den startats med kaffe drucket ur ros-koppen 🙂
Tigermuggen är egentligen inte så god att dricka ur, men jag blir glad av den!
Roligt förresten med alla reaktioner på inlägget om muggar, verkar som fler än jag bryr mig om vilka muggar man dricker ur!
Nu är det snart helg, tävling för Spajk på lördag, och på kvällen är det höstfest, en bra helg!
Tjingeling!