månadsarkiv: februari 2013

filmdax igen!

Jag har ju köpt en filmkamera, jättekul!!!

Några korta ord om film och filmredigering….det är skräckblandad förtjusning över att se och höra sig själv på film… Men det är ju i huvudsak Spajk jag ska titta på. Sen har jag till min stora förvåning upptäckt att det är rätt kul att klippa och redigera filmen!? Jag blir mer och mer avancerad för varje gång 🙂

Jag kör med stativ när jag filmar, så det är lite meck att starta kameran och sen hämta hunden för att köra igång, det blir lite film att klippa bort där filmen visar en öde parkering och man hör springande steg…. Men det är det värt!

Ett mål med filmredigeringen var att lägga in ett klipp med slow-motion vilket jag fixat nu, inte jättesnyggt men helt okej för att vara första gången. Nästa steg är att lägga på musik!? Vet inte hur man gör men jag får väl testa! Jag redigerar i windows movie maker, helt okej tycker jag. Lätt att jobba med men det finns inte så många variationer!

Förra helgen var Nicklas i Falun hela långa helgen, så jag passade på att ta en ”hundig” dag i Falun, fokus låg på hårda spår utifrån föreläsningen.

Spajk spårar ju rätt bra, han har ett driv och en vilja att hitta spåret! Men föreläsningen gav ju lite nya målbilder 🙂 Så nu banne mig ska det ”dammsugas” i spåret. Jag kan inte påminna mig att han någonsin stannat i spåret, utan nosen är på hela tiden och han jobbar och jobbar. Visst har han nån gång stannat och ”kollat läget” men då har det hänt något, typ det har kommit någon eller det har kommit ett plötsligt ljud. Men han har aldrig stannat för att det saknas vilja! Efter dessa stopp har han alltid fortsatt spåret, han har liksom aldrig frågat ”jaha, å vad gör vi nu?” utan han vill framåt. En härlig hund att ”forma” som jag vill ha honom!

Målbilden från föreläsningen var en hund som drar föraren framåt och som aldrig avviker mer än 15-20 cm från spåret, varken i sida eller uppåt….. en målbild jag köpte till 100%!

Vi testar alltså teorierna från boken, jag testade deras ”strumpvatten” alltså vatten som det legat strumpor i! En bra ide då jag inte vill ha massa ätande i spåret….

När jag spårade tyckte jag det såg jättebra ut, men ack så besviken jag blev när jag fick se filmen 🙁  Det såg ju jättedåligt ut!? Han slog i spåret och var låååångt ifrån de 15 cm jag satt som gräns… Men nu när jag idag klippte ihop filmen tycker jag det ser rätt okej ut ändå!

Ja, nu har vi i alla fall testat, jag ska köra igen när det är barmark! Så jag längtar efter barmark, gärna NU!!

Jag har fundrat en del på våra små sökövningar, så nu testade jag att ha koppel på, förutom en fipplig matte så tror jag på att styra han mer, d.v.s. koppel på! Vi kör på det ett tag så får vi se!!

Jag har lite film från vår framåtsändande-träning också, men den ska också redigeras lite innan jag kan lägga ut den, det ska klippas bort lite springande steg i början och lite lek i slutet! Men håll ut, snart kommer det mer film!

Det var allt för nu, håll tillgodo!

Fånigt stolt matte :)

Världens bästa Spajk!!
 
I torsdags hade Nedansiljans brukshundklubb årsmöte, inte nog med att jag blivit vald till ordförande, jag gick också hem med ett gäng pokaler 🙂
 
Vi har ju verkligen haft ett underbart år jag och Spajk! Tränat och tävlat som aldrig förr och det gav ju resultat, årets lydnadshund, årets brukshund och årets NBK-hund!!!
 
I år var det dessutom rekordmånga som skickat in resultat och då känns det ju extra bra förståss.
Kul att så många ekipage i klubben är ute och tävlar och visar upp sig! Roligt också att det är så många olika raser, två i årets lydnadshund var en korthårscollie, tvåa i årets hund var en beagle. En klubb med bredd!
 
Årets lydnadshund är ju bara baserat på lydnadsresultaten, vi har ju startat i  lydnadsklass 1, 2 & 3 och dessutom förstapris i samtliga klasser.
 
Årets brukshund är ju baserat på bruksresultat, startat lägrespår med en uppflyttning, startat lägre bevakning med en uppflytt! Å sen några godkända resultat.

 
Årets hund är typ allroundhund, där man ska ha startat minst två discipliner + övriga meriter, korning, röntgen, TJH(FM) osv. räknas.
 
Vi kom dessutom 5:a i årets utställningshund 🙂

 
Priserna består av ett vandringspris + ett pris du får behålla hemma, så det är de tre små pokalerna vi får behålla hemma.

En tjusig samling 🙂

 
Dizni och jag har ju erövrat årets NBK-hund 2008, å nu då Spajk och jag!
 
Jag tror inte Spajk och jag kommer nå så många framgångar något mer år,
så jag gläds lite extra nu i år….  
 
Det är ju inga officiella meriter, men kul är det.
 
Han är verkligen bäst min lilla Spajk 🙂

För jag anser inte att det är min förtjänst, för utan en hund som Spajk hade vi inte presterat alls!!

 
På återseende!  

Mer film!

Ännu mer film!
Men först….. drygt 20 besökare på mitt spårinlägg…. har ingen aning om vilka ni är, förutom några stycken, men ni andra som läser, håll tillgodo!
 
Nåväl, jag är riktigt taggad efter att ha lyssnat på föreläsningen, vi borde träna annat än markeringar och leka sök, men ack såååå roligt det är!!! Jag har lagt jättemycket fokus på markeringarna, det funkar bra just när vi tränar, men han har lite svårt att få ihop det när det är på ”riktigt”, men vi jobbar på det!
 
Varför sök då? Jo, det är roligt och förhoppningsvis kanske det en vacker dag dyker upp nått intressant spec.sök.projekt vi kan få vara med i! Det vi hittills letar är små bitar av kong, i storlek från 3×2 cm ner till 0,5×0,5. Jag kan ingenting, men har en bild av hur jag vill att det ska se ut och det får väl räknas som en bra grej!
 
Men det jag inte riktigt vet är hur jag nu går vidare….han letar glatt, han markerar på ett okej sätt, men hur får jag honom att leta överallt? Ska jag styra han? Om jag inte styr han, hur vet jag då att ett område är genomsökt till 100% och därmed tomt?  Nån som sysslar med typ mögel-sök som vet? Eller för all del vapen/am-sök! Eller bara vanligt sök för den delen 🙂
 
Det finns små filmsnuttar från vårt sök i söndags, i en ”smittad” lokal som inte direkt var lätt, det var massa bråte i rummet…. kongbitarna hade legat i drygt 2 timmar.
 
Jag fick ju tips på föreläsningen om att låta hunden ligga och fokuser ”utåt” dvs. ut i riktning där spåret/föremålen finns. Varför ska hunden ha kontakt med dig, när det är ett relativt fritt jobb hunden ska göra? Jag har börjat lägga ner Spajk och ställa mig gränsle över, han får ligga och fokusera tills jag ser att han börjat jobba och då får han gå.
 
Första klippet går han alltså från min utgångspunkt vid dörren, precis till höger har det varit en första lega som han hittat och fått belöning för, observera att det ligger tennisbollar där, som han ignorerar! Bra jobbat om man heter Spajk!
 
 
Det syns tydligt att han har hittat nått, men det är ju inte lätt att lägga sig när det är massa bråte ivägen….
 
 
Andra ”fyndet” borde han ju hittat första gången han passerade?? Men å andra sidan är abdra fyndet hälften så stort som det första han hittar. Han passerar två mindre legor på väg till hans första markering som också är den storleksmässigt största…. logiskt? Helt klart! Rätt eller Fel? Ingen aning!

 
 
När han fått belöning för andra fyndet och lattjat en stund, släpper han belöningen och fortsätter leta?! Jag blev lite paff, men lät han fortsätta leta, därför ligger alltså kongen kvar på golvet och ”stör” därför väljer han att ta lilla biten som belöning….
 
 
 
 
Å sista filmen, tycker han är söt när han försöker ta sig fram överallt <3 p="">

 
 
Liiite svårt att lägga sig uppepå vagnen med bommar….Men man kan ju alltid försöka!
 
Jag tycker han är lite duktig, han har aldrig tidigare varit i lokalen och ute i körhallen är det full lydnadsträning, och vi har tränat en dryg timme innan vi börjar leta…. Jag styr honom inte med rösten, men omedvetet med mina rörelser! Jag får helt enkelt be någon annan gömma och se hur det går….
 
Är det någon som har nått konstruktivt att säga, eller tips om hur jag kangå vidare, hojta gärna till! carolin.from@hotmail.com är ju ett alternativ om man inte kan/vill kommentera här i bloggen.
 
Over and Out!