månadsarkiv: april 2013

En energi-givande helg!

Dagarna rusar iväg, det är härligt ljust ute på kvällarna och jag hinner massor innan det är dax att sova!
 
Vi har hunnit ett par spår-jobb under veckan, har ju anmält till tävling om 2 veckor och det vore ju najs att iaf ha liiiite koll på spåret! I torsdags var jag på en mycket bra föreläsning ”att leva med hund i vargrevir” med etologen Tobias Gustavsson från swdi, jag har tidigare hört honom prata om spår och vips så blev jag väldigt taggad till spår, att inte bara spåra för spårandets skull utan ha en tydlig tanke och plan, att lägga vinklar inte bara för att utan fundera på varför jag väljer att vinkla just där, att utnyttja de svårigheter som naturen erbjuder. Jag ville ”testa” Spajk lite och lade därför ett spår som var lite utmaning. Spajk spårar ju stundtals riktigt riktigt bra, nu var han lite springing så han sprang över en vinkel med någon meter annars dammsög han sig fram i spåret, jag lindade linan runt handen sen var det bara att åka med 🙂 Han löste mina svårigheter kanonfint! Enda smolket i bägaren var väl att han så fint apporterade en apport!? Jaja, en gång är ingen gång och han liggmarkerade resten så fint! Efter föreläsningen om spår har jag lagt lite energi på att få till bra och stadiga markeringar, det har gett resultat! Nu har han fint fokus på apporten och inte på mig.
 
3 upptag också, jag har lärt mig nu att jag måste hålla emot i linan för Spajks ben är snabbare än hans hjärna…. Får han chansen springer han rakt fram i 120 knyck, hittar spåret och tar i 8 av 10 fall rätt håll, men liiiiiite analys vore ju trevligt…. Han gjorde 2 finfina upptag och ett klockrent bakspår 🙁 Han har iaf fint fokus och fortsätter målmedvetet rakt ut tills han hittar spåret, sen blir det lite spring innan han sen väljer håll.
 
Efter spåret hann vi lite lydnad också, ett bra pass med full fart! Planerna på klubben hade äntligen töat fram så vi kunde köra framåtsändande på nytt ställe, kul!
 
Nåväl, helgen då! Började med en härlig middag i Fromhem, en hemvärnskollega med sina tre barn och hundtränarsambo med 2 hundar bjöds på årets första grillmiddag! En härlig kväll med en skön mix av hemvärnssnack och hundprat. En av hundarna är en supermysig acd-tik som får mig att ännu en gång överväga att nästa hund blir en sån…. 🙂

Efter lite sovmorgon på lördagen styrde vi kosan mot paradiset på jorden, Åsen!

 
Spajk har fått nån fix-ide om att björkar är trevliga träd och stannar typ vid varje björk och spanar??? Fattar ingenting!?
 
Såklart var vägen bommad så vi fick vackert promenera ut sista biten, helt okej, tycker det är skönt att vägen bommas när det är tjäl-lossning, för rackarns vad mjuk vägen var!
 
Tiggar-Dizni i sitt esse!
 
Vi hade en stoooor hög skräp som skulle eldas, Nicklas fixade en rejäl brasa!
 
Hundarna njuter verkligen av att vara där, att kunna strosa runt på tomten efter bästa förmåga. När vi köpte Åsen så sa den gamla ägaren ”Ååå, ni kommer aldrig att kunna ha hundarna lösa, det är så mycket varg” vi har sett spår som skulle kunna vara varg, det är det enda!
 
Hundarna inte bara strosar runt, dom lever rövare också!
 
 
T.o.m. Dizni får fnatt och far omkring som en tok!
 
 
 
 
Lite lurpassande….
 
 
Å vätskepaus 🙂
 
Spajk är en knähund av Guds nåde! Kryper gärna upp i knät och ska mysa!
 
Det enda vi hade på agendan var att elda skräp och att vårstäda stugan, Nicklas eldade ju för fullt och jag passade på att ta en promenad.
 
Vägen var ju bara liiiiite mjuk, tur vi inte fick köra in! Då hade vi nog suttit fast än……
 
 
Å kan ni tänka er?? Rätt som det är, mitt ute i skogen hittade jag ett par skidor!? Med stavar??? Undra just hur dom hamnat där??????

(För er som inte minns kan man ju alltid kika in här)

 
 
 
Lite foto-lek medans Nicklas grillar….. 
 
Efter en dag på Åsen var det två trötta hundar som parkerade i soffan!
 
Mitt projekt för dagen var att få fyr i köks-spisen, jävla skitspis!!! Det rök in som bara f-n, jag prövade massa olika tips innan jag sen hittade en liten lucka längst ner inne i själva spisen, den lilla luckan skulle visa sig vara vägen till framgång 🙂 Efter att jag ”vänt” kallraset i skorstenen gick det alla tiders att elda, det sprakade såååååå fint! Att sen Nicklas gått bet förut att elda i köket så var jag ju bara liiiiite stolt och rätt mallig 🙂
 
Kvällen innehöll som vanligt kortspel och korsord, kvalitetstid på hög nivå!
 
När vi kom ut var det 4 grader inne, när vi kröp ner var det iaf rumstemperatur, men rackarns vad det är trångt att sova två vuxna och två hundar i en 1,20 säng…..! Men vi frös iaf inte 🙂
 
Frukost och taktik-snack inför dagen!
 
Queen af Åsen – Lady D  
 
The King Af Åsen – Herr S 
 
 
Jag tycker bilden liksom speglar deras personlighet, Dizni livsnjutaren i solen och Spajk ständigt med koll på läget 🙂
 
Lite mer fotolek….

Nej, det är bara tomma förpackningar, men allt innehåll har vi druckit upp genom åren, gott gott!
Rätt snygga att se på och pryder sin plats ovanpå fönstret.

 
Ännu en helg till ända, alla energidepåer är fyllda för en ny vecka!

På återseende!

 
 

Kennelträff!

Att köpa hund från en seriös uppfödare har klara fördelar, det ordnas kennelträffar 🙂 Att träffa syskon och halvsyskon med ägare är jättekul! Se likheter och skillnader mellan hundarna, att släktingar utvecklas och växa år för år är verkligen jättekul!
 
Förra året var ju I-kullen, alltså Spajkens kull, minstingar men i år var de ursöta små J-barnen med! Körde MH på lördagen och tränade med oss på söndagen. Lördagen hade vi Towa Lindh som instruktör, jättekul! Jag har inte tränat för Towa förut, men det är alltid kul med lite nya tips och ideer, det är så lätt att fastna i gamla tankar och köra på i gamla hjulspår, även att det inte leder till framgång!
 
Jag hade bestämt att titta på framåtsändande och apportering, började med framåtsändandet och fick jättebra tips. Helt tvärt om mot vad jag tränat förut, men det känns som vi verkligen behöver en nystart i momentet.  
 
Jag tittade också på apporten, har ju haft ett problem, men det är påväg att jobbas bort och med Towas tips så kommer det gå ännu fortare!
 
Vi var i den jättefina Hundarenan i Kungsör, torrt, varmt och framförallt, rent om man jämför med körhallen….
 
Lite blandade bilder….
 
Nicklas visar Matte Åsa att Klara visst kan ligg!
 
Om jag ligger så ligger du, okej???
 
Kolla! Med belöning på rätt ställe ligger Klara finfint 🙂
 
Matte Åsa prövar själv!
 
Spajken lilla tokfransen hämtar bollen…..
 
I framåtsändandet övade vi på att stå innan vi skulle gå, logiskt värre 🙂
 
Att bara stå med stadga och titta på bollen innan man får gå var jääääättesvårt tyckte Spajk, men han är en klok hund och fattade snart vad som var rätt och fel!
 
Att stå stilla, att bara just stå stilla med fokus framåt…svårt sa Spajk!
 
Men efter lite träning brydde han sig inte om hoppande hundar i bakgrunden!
Jag kunde t.o.m. andas utan att han rörde sig….. 😉 Första gångerna var han såååå lyhörd att han gick bara jag andades, men det gick framåt rejält för varje pass vi körde!
 
Men efter att ha stått med fin stadga började vi gå, det gick finfint i slakt koppel! Jag har fram tills nu kört saktagående med lös hund, men jag ger denna modell en chans!  

 
Vi testade också lite agility….
 
Lite plojövningar också…. meningen var att Spajk skulle krypa bredvid mig, men det gick väl ”sådär” bra….
 
Fina Spajken!  
 
Mer agility!
 
Det är så härligt att se alla hundar, huller om buller utan massa bråk, ja Dizni hade ju ett och annat att säga om alla små bruna hundar förståss, men alla kelpies höll sams! De flesta av oss bodde i samma hus på campingen, där var det inte heller nått problem, så skönt!
 
Vi testade lite mer agility, inte riktigt vår gren, men rätt kul att testa!

Kennelmamma Maria försöker hjälpa mig….hon gjorde ett tappert försök 🙂
 
Ännu ett filmklipp, där kloka Sari berättat att oavsett hur snabbt jag än springer så är Spajk snabbare och då är det bättre att han får springa med mig och inte tävla mot mig! Så nu tränar vi på att ta det lugnt och ha lite koll på läget, jag vet inte om det blir så mycket bättre!? Men det är kul att hålla på och testa lite annat än bruks/lydnad.  
 
Ja, det var lite bilder/film/text om helgen! Håll tillgodo!
 
 
 

Länge sen!

Ja, nu var det sannerligen länge sen…. Men strunt samma! Har inte riktigt haft tid att blogga… Har ju numer delat fokus på hundträning och egen fysträning, det ena utesluter ju inte det andra men vädret har inte direkt inbjudit till hundträning heller, så dom har vackert fått följa med på fysrundor och är rätt nöjda med tillvaron!

Att jobba heltid + resa till och från jobbet tar ju större delen av dagen, att sen vara engagerad ordförande i lokalklubb, hålla tävlingssekreterarkurs, vara hundbefäl på ett kompani, sköta hus/hem och träna både mig själv och hundarna gör ju att dygnets timmar ibland är för få!? Men jag ångrar inte en sekund att jag tackat ja till något av mina uppdrag, jag är och förblir en föreningsmänniska! Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas…. Det bemötande och engagemang jag förväntar mig hos andra klubbar där jag tävlar måste vi erbjuda de tävlande som kommer till oss… enkel logik!

Nåväl, jag bjuder på lite bilder från underbara påskdagar i småland!
Jag had väntat mig att ”möta våren” med blåsippor och tussilago…. jo tjena!? Bilderna talar ju sitt tydliga språk!

Fina Dizni!!

Fullt ös medvetslös!

Spillevinken Spajk!

Å så denna beryktade snövaran…. Jag FATTAR inte vad som är så himla roligt att liksom kasta sig ner på rygg och åla sig fram i snön???

Även om Spajk är fin så är det något visst med en vacker rottweiler….

Det är svårt att fånga Spajk i farten, han blir gärna lite suddig 😉

En helt underbar bild på Axel och Spajk <3 p="">

 
Bilden efter denna ligger dom och had dragkamp med pipisen…. så underbart med barn och hund som respekterar varandra!

Men kasta dåååååååå!!!!

jihuuuuu!
 
Det skulle aldrig falla Spajk in att ”sno” den av Axel, han väntar så snällt tills han kastar och han är så försiktig i sin lek med barn, oss kan han ju buffla på rätt rejält men inte med kidsen.

Vi gungar!

Charmtrollet Axel!

Å så lite rutschekana….. Full fart upp i lekställningen….

Mot kanan……

Å swisch nedför kanan…..
 
Han gick upp helt frivilligt, och åkte ner helt frivilligt, inte bara en gång utan x antal gånger, knäpphunden!

 
Fröken D passade ju på att fylla år när vi var i Småland, så vi gjorde såklart hundtårta 🙂

 
 
Jag har fler bilder, men blogger ville inte ha fler i inlägget 🙁 Så håll tillgodo!
 
Vi har annars dragit igång träningen inför tävlingssäsongen! Nu jäklar ska han bli elithund inte bara i lydnad 🙂 Jag är som sagt rätt usel på att träna såhär på mellansäsonger, jag hatar att träna när det är halt, jag gillar inte massa bylsiga kläder, jag vill träna med tunna handskar inte tjocka tumvantar…. ja listan kan göras lång! Dessutom så jobbar jag ju alla dagar och då är det dessutom mörkt när jag kommer hem. Helgerna går ju åt till allt annat än egen hundträning, men som sagt, föreningslivet ger mig energi!
 
Vi har iaf hunnit två rejäla och genomtänkta lydnadspass, fokus ligger helt på brukset i vår och sommar, lydnadslydnad kan vi köra i vinter! Om nu bara all eländig snö ville försvinna så det går att spåra, nu har ju Spajk bra fys så han orkar nog rent kroppsligt, det är bara lilla kelpiehjärnan som ska orka också! Men vi jobbar på det också!
 
 
Vi får väl se om inläggen duggar tätare nu!? Kanske, kanske inte!!