månadsarkiv: september 2013

Spajk funderar och spekulerar

Tjeeeeeena! Spajk här!

Jag har snott mattes blogg  *moahahaha*

Men jag är ju å andra sidan en kelpie liiiite utöver det vanliga, så varför skulle inte jag kunna blogga!? Jag menar, att hålla kolla på matte är ju bara det berättigat till medlemskap i Mensa, MINST! Herregud, hon säger att jag gör saker fort och fel och säger ibland att jag har mer ben än hjärna, å JA, jag har fyra ben men bara en hjärna, så det kan ju typ ALLA räkna ut att fyra är med än en?! pft, matte säger att hon är mattelärare, men jag vet inte jag!?

Nåväl, matte går omkring här hemma och säger att hon är sjjuuuuuuk, hon hostar och snorar så det blir lika mycket snor som rottweilerdreggel, typ!

Vi har iaf typ inte tränat alls på eeeeevigheter!? Å vi som ska tävla på söndag, men det får väl i vanlig ordning bli jag som styr upp det hela….

Sist vi tävlade så råkade jag skälla lite när jag inte skulle och matte säger att det var just det yttepytte lilla skallet (jag hörde ju att tävlingsledaren tääänkte säga ”kommendera”) kostade oss ett cert?!? Jag fattar inte riktigt, mina cert brukar jag ju få för att jag är snygg, men nu sa jag minsann vara smart också!? Jaja, matte är ju varken snygg eller smart så det är ju en evinnerlig TUR att jag är båda *hihihahahaihihihihihi*

Nåväl, när matte och husse var på sol -och badsemester med massa körfantaster så gick det minsann ingen nöd på mig! Jag fick vara hos min favvo-hundvakt Anna-Britta!!

Anna-Britt lät mig låna hennes dator, så jag har skrivit en liten dagbok, observera nu att Anna-Britta LÅNADE mig sin dator, mattes får jag minsann sno när hon inte ser 😉

Nåväl, jag tänkte nu såklart passa på att delge er min lilla dagbok, så kära läsare, läs och begrund!

Mitt liv som hund 7—16 september 2013.

Vad Jag Spajk har funderat, tänkt och upplevt

Jag kände på mig, när dom packade, att den här resan var inte för mig. Inga grönkläder. Matte piffade sig på fransarna och filade fötterna. Ja, ja det kanske hon gör när vi skall ut och försvara landet också, jag vet inte så noga.. men det hängde i luften att det här var något annorlunda.

Så dök hon upp den där tvåbenta.. Anna-Britta. Jag har varit hos henne förut innan Dizni gick i pension och jag var ”för liiiten” att vara med på övningar, Bah! Men jag minns att det var rätt OK att vara med henne så jag hoppade glatt in i hennes gamla Volvo och tittade faktiskt inte ens åt husse o matte där de stod o vinkade och sa att: -Han kan väl sakna oss lite i alla fall. Det kunde de gott ha!!

Nu åker vi till stugan sa hon. Jag tyckte att jag kände igen det. Å nog kände jag igen mig när jag kom dit. Den gamla bollen som jag punkade redan vid mitt första besök,  2011 tror jag att det var, den fanns kvar. Lagom tom och tillplattad för att vara bärvänlig. Jo då, här kan jag nog trivas några dagar tänkte jag.

När vi kom dit var det redan folk där. Magnus och Erling hette dom. En stooor farlig traktor hade dom med sig som dom körde park med. Jag tyckte inte att den var stor och farlig med det tyckte A-B. Så jag fick vackert sitta i lina när de jobbade, men det gjorde inte så mycket, för när traktorn vilade så höll jag de tvåbenta igång med bollen. Kasta boll, hämta boll, söka boll.. dom sa jag var såå trevlig och duktig OCH förståndig.  Hmm tror nån´ det, man är väl en Spajk.

Nästa dag var det kul att gräva ner saker i parklasset som dom flyttat till uthuset. A-B jobbade ju med att få nån ordning på det så jag hjälpte till efter bästa förmåga. Men jag tillstår att hon roade mig med min punkade boll med jämna mellanrum. Hon är rätt hyfsad lektant faktiskt. MEN SPÅR ÄR HON USEL PÅ!!!!

Spår: Jag fattade direkt varför hon stängde in mig i stugan. Jag hade ju sett kassen o selen o linan även om hon trodde att hon smög med det.
Så tog hon ut mig direkt efter att hon lagt spåret!! Jag hörde nog vad ni sa till henne.. hur det skulle gå till. Men hon sa att OK jag vet att det inte är helt rätt det här men jag vill bara se hur det går till, på ett ungefär. Visst, jag spårade jätteduktigt men bommade givetvis första (plastflaskan) för den hade hon ju bara kastat lite lätt men nästa markering där hade hon ju stått å ”grötat runt” ett bra tag. Nåja 9 av 11 med en amatör är ju rätt hyfsat tycker jag. Men, HON har mycket att lära. Hon tyckte det var kul och imponerande i alla fall. Gav mersmak sa hon.

Ved: har jag hjälpt till med att bära, inte alltid i rätt rikting..men iallfall. Den skulle visst in i ve´bon och inte ut. Men så vadddå det var ju så många pinnar därinne ändå.. och jag tillstår att hon roade mig med min punkade boll med jämna mellanrum.

Sjön: Det är kul med vatten. Redan första prommisen markerade jag att jag ville nåt när vi gick förbi vid utflödet. Jag klev försiktigt ut i vattnet och tittade uppfordrande på henne, men hon fattade noll. Trodde jag ville svalka mig.

Senare blev det lite fart på henne och mig. Jag låg och pulade med min punkade boll när hon plötsligt kastar ut ett kolnat vedträ i vattnet (hon höll på med att göra upp eld i pannmuren) DET måste jag ta, tänkte jag. Men det var inte så lätt. Ca en halv meters nivåskillnad mellan fast mark och vatten… det kändes rätt läskigt och ingen vidare coachning fick jag heller.. där fick jag stå å glo på pinnen säkert 10 min eller mer. Några förslag på bra ställen att gå i på gav hon, men tusan så läskigt det var. SÅ PLÖTSLIGT bestämde jag mig.. jag är ju en Spajk. Plask ut!! Till A-B´s överraskelse.

Så var jobbet/leken i full gång. Plask ut.. simma..hämta..leverera (slarvigt), men hon krävde faktiskt inte så mycket heller (slarvigt av henne), skaka torrt.. på´t igen. Så vansinnigt roligt var det så A-B var tvungen att avbryta det hela med hänvisning till att jag kunde få vattensvans.

Ingen fara tyckte jag då jag älskar att bli torkad. Det tyckte A-B var en bra kombination. Och nå´n vattensvans blev det inte. J trots flera vattenbad.

Bollen: Får mig att visa en del av mitt stora förstånd. Hon blir så imponerad av att jag vet skillnad mellan att i ena sekunden tävla med henne då hon låtsas jaga mig och vilja ta bollen och i andra sekunden villigt lämna över den inför ett vänligt och viskande tack. Bollen hade vi mycket roligt med hela tiden. Fånga och söka. Jag tröttade faktiskt ut henne då å då. Nej nu räcker det. NOG hette det.

Promenad: Jag fick oftast springa lös. Det finns många bra ställen att göra det på i Östbjörka och efter gamla kalkbanan mot Stg. Återigen fick jag visa mitt förstånd. Hitta en pinne sa hon, och det gjorde jag snabbt. Den kunde vi ha mycket roligt med på en promenad. Särskilt när vi kom fram till åkrar å ängar. Men när jag föreslog en björkstam på ca 1,5 meter så stupade det på sin egen orimlighet.

Hon gillar väldigt mycket att det räcker med att i samtalston säga kom o ta kopplet eller helt enkelt bara visa kopplet. Jag kommer ju som ett skott villig att hänga med på villkoren. Som hon säger- Det kan komma bilar.. Vi måste akta oss för bilarna.

Åthutning: Jag blev distraherad av två ettriga små pudlar som stod i sin hundgård o gläfste. Jag lade mitt muskelpaket framåt med skall. Då var det minsann ingen samtalston A-B använde. Det var brösttoner som kom ur strupen på henne. Jösses va snopen jag blev och liiiten. Pytteliten.. men sen blev det bra igen efter ca 20 meter. Så var vi kompisar igen.

Gurka o äpplen: Om jag blev snopen av brösttonerna så blev hon snopen när jag gillade gurka. Jag skall tala om en hemlis.. hon pallade äpplen när vi var ut och gick, visserligen hos sin syster, som inte var hemma men även hos Anders Bjernulf som inte heller var hemma och absolut inte är hennes syster, men skruttarna var goda

Mathållning: Hon var nästan löjligt noga med att ni inte skulle få tillbaka en tjockis. Hundögon är ju så lätta att falla för. Jag har tålmodigt väntat under bordet och vad har det tjänat till..? En aväten o skrapad tallrik som jag har fått för-diska … men åter igen skall jag tala om en hemlis… jag har fått små bitar av bröd med skinka och t o m några rejäla spillbitar av oxfilé. Jo då..

Plötsligt blev hon galen:  Där stod hon och diskade, lääänge,  jag tyckte det började bli lite tråkigt. Uppmärksam som jag är såg jag att hon stod beredd att kasta något. KUL tänkte jag!!.. MEN nej inte så kul. Jag kom i vägen för, som tur var, sista sköljvattnet. Hon var snabb fram med handduk och ursäkter. Jag aktade mig väldigt noga sedan. Så fort hon kom med sista sköljvattnet till jasminbusken sprang jag åt andra hållet. Men visst fattar jag att det var ett misstag.

Vilat, sovit, vaknat o myst:  Har vi också gjort. Jag kommer ihåg de första gångerna jag var hos henne när jag var liiiiten. Hon trodde att jag skulle kunna mysa som jag gjorde med er hemma. Hon hade ju sett på bild och hört. Men jag minns att jag inte vågade riktigt. Jag kände ju inte människan.  Det gör jag nu. Jag har frejdigt delat 80 cmsängen 8 av 9 nätter (den nionde natten delade vi 120 cm säng) Jag ligger gärna på huvudkudden och summerar dagen som varit eller dagen som skall komma. Hon tycker att det är trevligt.

Hemma i Fromhem igen:  Borta bra men hemma bäst. Visserligen har jag varit hemma rätt mycket under veckan, men det har fattats något. Men idag när jag kom hem… Jag såg direkt att bilarna var borta. Jag kände att ni gått där alldeles nyss. Jag visste att ni hade kommit hem när jag kom in. Alla dofter, resväskan.. men jag gick som vanligt in i mitt rum och fick frukost. Sen lade jag mig och väntade……… på något gott.


Ja, som ni förstår så gick det absolut ingen nöd på mig, för mig får matte och husse gääääärna åka bort fler gånger, iaf om jag får vara hos Anna-Britta! Sen gööööör det ju för all del inget att få lite semester från trattfia, för det är rackarn´s vad hon är märkvärdig med den där jäkla tratten!! Men husse säger att det är praktiskt när hon har tratt, för då kan hon inte stjäla nån mat *moahaha* Hon är inte lika väluppfostrad som jag, för jag får faktiskt komma upp på en stol vid bordet och sitta tillsammans vid middagen, medans hon får ligga på golvet, sådeså!

Nej, nu dax att sätta fart!

studs och puss på nosen till er!

 

Det hundrade inlägget!!!

På denhär bloggen iaf, och det tillägnas något heeeelt annat än övriga 99 inlägg!
 
Jag brukar ju inte resa, finner liksom ingen tjusning i att sola och bada, men nu var det dags. En lagom mix av reseledaruppdrag/sol/bad och gospel! Nu ska jag väl villigt erkänna att just gospel inte riktigt varit min grej, nog för att jag ju stött på det genom åren, men jag var rädd att jag skulle få tusen versioner av ”o happy day” och dessutom vara omringad ett gäng fanatiska körmedlemmar…
 
Ja, men jo, IBLAND, kan jag erkänna att jag hade fel, och i just detta fall erkänner jag gärna att jag hade fel! O happy day fick jag visserligen höra, men i baren en av kvällarna! Å några fanatiska körmedlemmar såg jag då inte till nånstans.
Hela bakgrunden till resan var att Nicklas blev uppringd av Omniaresor som frågade om han inte kunde tänka sig att göra en resa med Gabriel Forss och hans kör, Nicklas ställde ett krav och det var att jag skulle få följa med, gulligt värre JTyvärr visade det sig att kören var så många och de platser som fanns fylldes på en gång, så Omniaresor ringde och frågade om inte jag också kunde åka med som reseledare och på så sätt kunde de fylla två bussar istället för en!?
Jomen tjena??? Varför inte?? En skolklass eller en kör?? Same same but different. Nåja, en säker utsida kan dölja en osäker insida 😉 Det var mitt motto inför resan!
Vi satt hemma och peppade, jag fick en kortkurs i Israel/Palestina och undrade typ 100 gånger vad jag gett mig in på…. Det blev ju inte bättre av att läget på resmålet innan avresa var minst sagt oroligt L
Men men, det var ju bara att packa och åka!
Kan lätt säga att jag lade mer tid på hundarnas packning än min egen…. Dizni som dessutom hade sina stygn kvar var ju lite bekymmersamt att lämna iväg, men pensionatet var sååååå fint och Helen öste lovord över fina D!! Spajk fick vara hos AnnaBritta, ett gammalt tryggt kort! Spajk har dessutom skrivit lite dagbok över sina dagar med Britta, det kommer i ett eget inlägg!
Nåväl, resan började med att tåget var 35 minuter försenat från Rättvik, var ju rätt glad att vi åkte ner dagen innan och inte behövde stressa på Arlanda…. Vi satt där på perrongen och tittade ut över Siljan och sa ”jaja, är det här den enda förseningen så känns det bra att det bara är vi och inte hela kören som är försenad”

Det var en tiiiiiidig morgon, 0515 var det samling på Arlanda, vi kittade till vår ytterst mobila incheckningsdisk 🙂

 
 
Noga räknat var denna flygresa min femte flygresa!?!? Å nu skulle jag dessutom liksom leda ett gäng jag aldrig träffat!? Nåja, Nicklas hade full koll J
 
 
Allt gick bra och vi kom allihopa välbehållna till Ben Gurion som är flygplatsen i Tel Aviv. Det började sedan med att jag tappade bort ett gäng ur ”mitt ”gäng LVi delade upp gänget i två, ett stockholmsgäng och ett malmögäng, jag fick malmögänget + Gabriel och Jocke Forss, sammanlagt 43 personer. Malmögänget kom en timme senare med flyg från Kastrup och jag skulle då möta upp dom vid bagagebandet, men jag missade några damer som hann traska förbi mig….. bra start??? Inte riktigt då!?!
Nåväl, det löste sig och vi allihopa kom lyckligt och väl fram till hotellet, ett hotell med heltäckningsmatta J Vi befann oss alltså i Israel, närmare bestämt i Netanya, ett stenkast från medelhavet, fast längre till medelhavet än vad vi har till Siljan här hemma 😉
Lite rundtur i Jaffa innan vi kom fram till hotellet.
 
 
Coola målningar på husen!   
 
Ungefär i middagstid kom vi fram till hotellet och vi träffade för första gången hela gänget tillsammans, en kort samling på terrassen, där lades liksom ribban för resten av veckan…  
 
 
 
Det var vackert i Netanya!  
 Den lilla poolen
 
 
Kvällsutsikt från den ena av rummets två balkonger 🙂  
Dagsutsikt!
 
Från den andra balkongen!
Inte som Siljan, men nästan 🙂
 

 Jag premiärbadade i medelhavet, lärde mig att man både ska blunda och hålla munnen stängd…. Det blåste rejäla vågor, cooooolt J Jag tränade på att ligga stilla i en solstol, med blandad framgång, Nicklas tyckte jag for runt som en stridsvagn i min solstol…..
 

Vi tillbringade alltså några timmar på stranden….
 
 
Såklart <3 font="">
 
Jag som inte är så van vid lyx gillade de ursöta små tuberna som stod på badrummen 🙂  
 
 Hotellet!  
 
Man kan ju alltid försöka se filosofisk ut 😉
 
Det fanns mycket katter som strök omkring, nu är jag ju absolut ingen kattmänniska, men dom är fina att titta på!
 
Å så då årets MÖP…..

Nej, det ÄR ingen lightstick i händelse av brand, det är en bönerulle…… 🙂 Ibland är det tur att Nicklas är med och kan hindra mig från att fråga korkade saker i allmänt rum!
 Att åka hiss när det är Sabbath är svårt… därav instruktionen!
 
Resan hade som slutmål att kören skulle ha konsert i födelsekyrkan, så det var rep varje dag, minst en gång! På repen var vi mest i vägen, så vi ägnade oss åt lite praktiska grejer, en snabb orientering i staden, hämta kartor, reka lunchställen, kolla stranden osv. allt vad vi trodde resenärerna kunde fråga efter. Förberedd överlever!
Nåväl, jag skulle kunna skriva metervis om små incidenter som hänt och som förgyller mitt liv, men jag kan säga att om man ska köpa tejp i Israel, så är det ytterst få affärer som saluför det, att dessutom veta vad det heter på engelska är inte lätt JMen skam den som ger sig, jag fick tag i min tejp tillslut, som vi dessutom hade nytta av flera gånger. Å finns det inte notställ så tager man vad man haver J
 
 
Resans huvudperson, Gabriel Forss!
Å hans bror Jocke!  
 
 
Vi tillbringade 3 härliga dagar i Netanya innan vi åkte vidare till Jericho, där väntade ett hotell som låg i inlandet, en schysst pool fick kompensera havsbad. Vi passerade från Israel in till Palestina, en checkpoint som vi bara rullade igenom, tack för det!
 
I Jericho välkomnades vi av en svensk flagga i receptionen! Det kan man säga lade liksom nivån för deras service, vilket otroligt gästvänligt folk palestinierna är! Helt otroligt!  
 
 
I Jericho började vår kulturella del av resan, vi besökte Hisham´s palace, frestelsernas berg och inte minst, döda havet. Det var ju gigantiskt varmt i Jericho, jag som ju är en vän av vinter/kyla/snö hade ju lite svårigheter att vänja mig vid värmen…..
Vi badade alltså i Döda havet!  
 Ja, jag vet att jag borde beskurit bilden, men det får bli en annan gång, en fördel med att den inte är beskuren är att detaljerna är svåra att se 🙂
 
Lite poserande vid Döda havet!
 
 
 
Vi fick också lite tid i centrala Jericho, där var det en salig blandning av västerländsk kultur och traktorer….. 
 
 
Å så lite hotellbilder….. 

…..från taket på vår bungalow!
 
 
Hotellets huvudbyggnad som var under tillbyggnad
Poolområdet
 
Utanför vår bungalow växte det apelsiner, dock inte mogna ännu 🙁  
 
 
Körrep blandades med barhäng och poolbad, ett skönt gäng att hänga med!
Nicklas fick ett hedersuppdrag, att fota Gabriel för en artikel i Aftonbladet, resultatet blev så fint så herr From numer fått en bild publicerad i Aftonbladet!

 
 
På väg ner till Jericho dök plötsligt en siluett på Spajk upp 🙂
 Nu visade det sig att det var en varg och inte en kelpie, men det liknar Spajken lite iaf!
 
Från bussen såg vi getter som betade!? Hur dom nu i all världen kunde beta!? Det var ju liksom bara sand??
 
 Vi såg också beduinläger, dock inte i tält utan i plåtskjul.
 
Det var ett häftigt landskap!
 
Efter två nätter i Jericho styrde vi kosan mot Jerusalem! Ännu en check-point passerades utan problem, tack!
 
Det var en judisk högtid, Yom Kippur, när vi kom till Jerusalem, så staden var på väg att bokstavligen stängas av, kravallstaket och massa militärer överallt. En del av militärerna var dock inte så farliga, dom hade inte ens magasin i….. men dom hade säkert en lugnade inverkan på folket!
 
En klassisk bild!
 
En ytterst unik bild!
 
Å så bröderna piff o puff….. 🙂 Hade vi dom med på bussen så var resten också med!  
 
 
En kaktus!?  
 
Lite allmänna bilder från vår vandring på Via Dolorosa
 
 
Hela gänget samlat vid Västra muren. 
 
Lite linslusvarning 🙂
 
Dax för höjdpunkten! Eller iaf genrep innan konserten. Själva konserten var svår att fånga på bild… vita kläder i halvskumt ljus 🙁  
 
 
Ooopps, en katt bland hermelinerna!
 
 
Konserten var heeeelt fantastisk! Tårarna rann mer än en gång, jag är ju fånigt lättrörd och att sitta där i bänken och se nästan 90 nyfunna vänner förmedla skönsång, det var otroligt vackert!
90 nyfunna vänner, jo, faktiskt, jag skulle inte tveka en sekund att åka med samma gäng vart som helst i världen, vilket gäng! Alla var öppna och bjöd på sig själva, trots att vi drabbades av lite motgångar ibland så var humördippen snabbt övergående och hela gänget bet ihop och kämpade vidare. Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att vi skulle bli så välkomnade i gänget, jag trodde att dom skulle hänga för sig och jag och Nicklas för oss själva, men icke, vi blev välkomnade med öppna armar.
 
Lite bilder från Bethlehem där vi bodde mitt i centrum, snacka om variationer i boendet, från sol- och badhotell, till ett hotell typ i öknen och så centrala Bethlehem, häftigt!  
 
 
 
Sista kvällen besökte vi en mysig resturang där vi fick en exlusiv konsert, vi var, tror jag, 6 stycken i publiken 🙂
 
 
Jag tog strax över 600 bilder på resan, jag skulle kunna visa x antal fler, men nu har ni iaf fått en liten glimt av hur vi hade det!
 
Som sagt, en härlig vecka fylld av tårar och skratt!
 
Jag tänker avsluta med en film som visar lite av det jag försökt förmedla, vilket gäng! Dethär är en helt vanlig kväll på hotellet!
 
 
Ett stort TACK till alla som var med <3 font="">
 
Just ja, jag o Spajken har ju tävlat också, kan säga att vi var 0,5 poäng från ett cert 🙁 såååååå surt! Men vi tar nya tag 🙂 Jag återkommer med tävlingsrapport!
 
Tack för nu!