månadsarkiv: juli 2014

Från trä till svart!

Inte nog med att Åsen fått nytt tak, ny färg står också på årets ”att-göra-lista” så nu har vi i en vecka tvättat och målat! 
Det var gaaaaanska geggigt att tvätta…. Men bra blev det och massor med alger och gammal bets fick vi bort, så när vi skulle börja måla var det på sina ställen helt trärent, perfekt! 

Nicklas pluggar igen då hål som borrades i samband med myrutrotningen för något år sedan! 

Axel och Tuva fick välja varsin leksak till hundarna när vi var i Småland, djävulen var egentligen till Dizni, men Spajk lade snabbt beslag på den! 

Åsen är enda stället där pipleksaker är tillåtna, i varje fall sånna pipleksaker som piper sådär galet mycket!!! 

Innan målning….. 

Hjälpredan Dizni! Hon hämtar och lämnar et mesta som inte är ätbart, för det har en tendens att hamna i magen någonstans under leveransen! 

Här önskar jag att det var en filmsnutt, för Dizni berättar just för Spajk ett benet är HENNES och att han ska ge blanka F A N i det, vilket hon gör med all önskvärd tydlighet och Spajk som inte är så dum fattar liksom budskapet och låter benet vara, klok kille!! 

På Åsen finns ju Spajks älskade giiiiiiiiiiis! 

Som husse ibland är lite dum med och ställer på huvudet… 

Fina fröken ligger och vilar…… 

Fina fröken inser att jag fotar och riktar sin uppmärksamhet mot mig och VIPS så far prickarna på vift??? Fattar inte hur anatomin ser ut för hennes prickar, dom far lite som dom vill….. 

”ÅÅÅÅHHHH, husse, OM du kan fixa min giiiis så är du min idol” 

Vi har börjat måla lite, det tar lite tid i början innan vi fick till slitsen, men nu rackarns går det undan! 

Nicklas köpte en färgspruta, å då måste man kolla viskositeten i vätskan, så nu vet jag vad viskositet är, bra va??? 

Vi markerar dörren…… För om det är något vi lärt oss under alla år vi haft Åsen, så är det att just maskera, man tänker ”äh, det är så lite jag ska måla och jag är så försiktig” men icke sa nicke, det blir alltid strul, så numer maskerar vi alltid! 

Fina frökens favvo, att ligga i solen och njuta, pälsen blir så varm så det nästan bränns, men hon ligger kvar och verkar njuta för fullt! 

Det går framåt….. 

Här har Spajk snott tejpen bakom ryggen på Nicklas 🙂 

Nicklas råkade spilla lite färg….. eller nästan en halv burk färg, så hans strumpor fick lov att hängas på tork! 

Tadaaaaa, nästan klara!! 

Fina fröken….. Fick idag lite godis i en aktiveringsboll och i sin iver att få ut alla godisar hamnade hon mitt i mina nymålade fönsterfoder…. Hon blev ”sådär” glad över att behöva tvättas!!!  
Visste man inte bättre skulle man kunna tro att det är bloooooood 😉 

Vi kompletteringsmålade lite fönster också! Sådär i förbifarten….

Dom fint uppradade fodren som Dizni alltså sprang in i när dom var nymålade…. 

Å för att fira att vi faktiskt nästan är klara drack vi lite bubbel på altanen! 
Tjing o tack för nu! 

Altanen!

Nu när facebook finns och används flitigt hamnar ju det mesta där först! Så dessa bilder är väl inte någon nyhet? 
Men fint blev det, när vi äntligen blev klara….
Vi har länge pratat om att köpa ett nytt bord till altanen för det vi har haft har varit så högt så det knappt gått att sitta vid, hela förra sommaren sa vi att vi borde köpa ett nytt….. Men så nu äntligen kom vi till skott! Å när vi ändå höll på så köpte vi en soffa också, å en serveringsvagn, å en dynlåda, å två bänkar, å 3 hyllor! Vi gick ”all in” som man kan säga!
Men med tanke på resultatet så är vi så himla nöjda, det är helt underbart att kunna krypa upp i soffan och bara titta ut över Siljan. Längtar till lite höstdagar då vi får tända alla ljus och bara sitta under filtar och mysa!  
De gamla fönstren har vi haft länge, men inte vetat var vi ska göra av dom! Men nu kom dom äntligen till användning, kul. 
Fast, som vanligt, när vi skulle handla så gick det inte riktigt som planerat, för dynorna till soffan var slut!? Dessutom fanns bara sittdynorna att beställa via nätet, märkligt!? Hur tänkt IKEA där??? Så vi var lite nedstämda någon dag innan jag kom på att vi kan ju kolla om det finns leverantörer som bara säljer dynor?? Sagt och gjort, vi googlade och hittade dessa snygga grå dynor! Perfekt, såklart dyrare än IKEA, men det känns att det är lite annan kvalitet än IKEA…… 

Det är preciiiiiiiis att soffan går in, det är 1 cm över, så vi har utnyttjat varje centimeter! 

Blommor är ju inte min grej….. Men tagetes kan tom. jag få att överleva 🙂 

Några ljuslyktor och en snygg bricka! Ja, kanske inte det mest praktiska, men snyggt! 

Något som inte är snyggt är kompostgallren som står runt hela altanen, men alternativet är ju att ha våra hundar i lina och det känns inte kul, fördelen med galler är ju att inga andra hundar heller kommer IN, det händer att det kommer lösa hundar förbi som inte alltid är så himla uppfostrade……

En samling hjärtan! 

Serveringsvagnen med lite blommor på, fördelen med att ha ljuslyktorna på brickor är att det går fort och lätt att flytta runt dom. Det uppstammade trädet är ett apelsinträd, häftigt! Blommorna doftar ljuvligt och om allt går som det ska har vi några apelsiner på G. Tack Marina och Erik för trädet! 

En översiktsbild! Hortensian har jag också fått, av skolan när jag slutade, den har jag också lyckats hålla liv i, även om jag ibland tvivlat…. 

Ett fönster som kommer från min farmors gård i Småland. 

Stileben av drivved. 

Jag hade ju inga turkosa lyktor!!! Så jag fick bara lov att köpa dessa när jag var ner på samhället, dom passar perfekt! 

Ja, på lite håll ser det ut såhär, inte så pjokigt om jag får säga det själv! 

På återseende! 

Takrenovering på Åsen!

Jag har ju varit minst sagt dålig på att uppdatera bloggen under våren… Så jag ligger lite efter! Men här kommer iaf lite bilder från vårt takbyte på Åsen! 
Vi har pratat om att byta taket, för pannorna låg lite glest och så var det några som var trasiga, vi tog in offerter för att slippa göra det själva, men jäklar så dyrt!?! Vi har banne mig inte 100.000 att lägga på ett takbyte!? Det är ju halva summan av vad Åsen kostade!?? Å rotavdrag gjorde ju varken till eller ifrån! Så vi bestämde att vi gör det själva, det får väl ta lite tid. 
Vi har god hjälp av Maja, Kenneth och deras kompis Micke som bistod med råd och tips.  
Som alltid på Åsen så är hundarna med! Dom verkligen njuter av att vara där, få strosa runt på tomten och bara vara. 

Här är allt tegel och läckt borta, pappen såg torr och fin ut, skönt! Annars hade vår tidsplan spruckit REJÄLT! Men nu funkade det finfint att bara lägga ny papp på den gamla. 

Snillen spekulerar….. Ett elverk, en kompressor och tre manlig hjärnor 😉 Tack Micke A för lånet av kompressorn!!!! 

Medans snillena spekulerade drack Maja och jag kaffe, könsfördelning när den är som bäst! 

Nicklas kollar om vindskivan sitter som den ska! 
Tänk, vad vi har lärt oss massor av Åsen, vi har gått på lite nitar och fått göra om, men kul är det och det bor nog en liten snickare i både Nicklas och mig! 

Spajk har badat och fått lite tillfälligt spatt! 

Fina underbara fröken Dizni! 

Vi jobbar inte ihjäl oss direkt, vi har gott om tid för mys med hundarna! 

När tom. Spajk ligger ligger och sover, utan att vakna när jag kryper nära, DÅ vet man att han är trött! 

Jodå, lite tegel som skulle upp på taket…. 4 ton närmare bestämt, å det lyfter man inte upp i en handvändning! Men Kenneth lyfte från marken upp på pallen, från pallen och upp på taket lyfte jag och sen Micke och Nicklas som sprang på taket och placerade ut högarna där dom skulle vara. 

Till slut var alla pannor ute, nu låg alla pannor i räta rader och fint omlott med varandra! Så himla snyggt!! 

Att byta tak är ju egentligen inget som någon ser…. men det räcker ju att vi ser att det är nytt! Nu ska ju stugan målas svart, å även om det är hälften så krångligt, hälften så dyrt och hälften så jobbigt så kommer definitivt fler lägga märke till det…. Av den mängd bilar som passerar menar jag! På de dagar vi varit ute nu har det passerat 2 bilar, en igår och en idag. 

Lite porträttbilder på doggsen! 

Å så mindre snygg bild på Spajk! 

Lite försök till konst…… men teglet som ligger staplat är lite fint! 

Det var allt för nu, snart kommer inlägg om stugans förvandling från träfärgad till svart! 
På återseende! 

Småland

Efter 3 härliga dagar på sökläger åkte jag direkt till Småland för lite semester, skönt att vila upp efter 3 intensiva dagar! 
Nu blev det ju iof inte direkt några lata dagar, dagarna fylldes av härliga mysiga aktiviteter med familjen. 
En eftermiddag åkte jag med Tuva, Axel och Spajk till Ingebo hagar ett härligt ställe med vandringsleder, café och lite smådjur. 
Vi gick en led som var drygt 2 km och det fanns massor att titta på! 
Spajk och en typisk småländsk stenmur! 
Vi hade såklart en karta med oss och Axel fick vara ”kartchef” och läsa kartan efter bästa förmåga. Inte lätt när man är 5 år och har massor med spring i benen att hålla koll på var man är på kartan? Så vi stannade med jämna mellanrum för kartrek. Spajk hjälpte till 🙂 

Är det inte svenska sommar fångad på bild?? 
Vackert så det förslår! 

Å i den svenska naturen finns det ju en del kryp…… Modiga jag som vågade fota!! Den var säkert 35 cm lång och låg blixtstilla!! Inte ens när vi klev förbi den slingrade den iväg…. märkligt? 

Spajk hade måååååååånga stenar att hoppa upp på! 

Inte bara stenar, det fanns lite roliga lekplatser också! 

I sedvanlig ordning var det besök på Smultronstället som gällde. Det kan ju tyckas lite konstigt att åka 1,5 timme i bil för att äta glass, men det är LÄTT värt det! Likaså att köa 40 minuter för att få komma in! 
Dessutom är hundar mer än välkomna, dom får tom. egen vattenskål och glass om man vill.  

spajk äter glass från sked, är man på glassresturang så är man! 

Här är min lilla glass, Black Orange, en ljuvlig blandning av chokladglass med apelsinsmak, apelsinglass, varm fudge, kolasås och grädde. 

Systeryster och Axel väljer glass. 

Smultronstället ligger precis vid Göta kanal och det är ganska kul att se när folk slussar, jag vet ju av egen erfarenhet hur det är att slussa….. det är lite kul med folk som tittar, då måste man skärpa sig lite och inte kasta tampar till höger och vänster! 

Det är kul att strosa längs bryggan och titta på båtar, det är ju typ 10 år sedan jag och Nicklas tillsammans med hans föräldrar åkte kanalen. En resa som jag varmt kan rekommendera!! 
På återseende! 

Sökläger!

Sökläger?? Jo, spårhunden har varit på sökläger! Å bevakningsmatte har varit på sökläger! Spajk gör verkligen så gott han kan, men hans prao till förare klantar ibland till det för honom. Framförallt så har jag ingen tydlig bild av hur jag vill att det ska se ut vilket ju kan skapa lite otydlighet hos lilla herr S…. 
I både spår och bevakning hade jag en KLAR bild av hur jag ville att det skulle se ut och det har alltid varit en drivkraft och ett mål och jag har kunnat ”peta” i träningen för att nå dit jag vill. Men i söket har min målbild liksom förändrats typ efter varje träning, ena gången vill jag ha det si, andra gången vill jag ha det så. Men det börjar klarna! 
Att vara på läger är ju en grym kick! Dels creed för att Spajk är en bra hund, tack Maria o Anders! Dels så himla mycket tips från både instruktörer och resten av gänget i sökgruppen. Det var nästan bara ekipage från Dalarna, Stephan o Bagheera från Ludvika, Tuttan och Olga, Carina och Amaroq. Sen hade vi Mona och Blackie och Mariann och Rossi. Ett gäng med mycket erfarenhet från både träning och tävling, så kul att höra deras tips och råd. 
Emma var med på lägret och fotade, tack Emma! Dina bilder är såååå snygga!  
Det är så kul att få bilder på mig och Spajk tillsammans, det är inte så ofta vi får det tyvärr. 


Bästa instruktören Hanna!!! 
Så himla duktig, enkel, rak och inte massa krångel. Jag gillar hennes tänkt, helt klart. 

Tuttan, Maria och jag gick på kvällspromenad, så kul att gå och språka lite! 

Tuttan och Olga! 
Selfie från lådan! 

Mona och Blackie

Å sista dagen var det tårtkalas!!!!! 
Tack alla för 3 underbara dagar! 

Fina underbara Spajk!

Att Spajk är en, i mina ögon, en ultimat hund vet ni ju redan! Men ibland är han lite extra bra! 
Vi tränar ju inte överdrivet mycket bevakning, eller rättare sagt typ aldrig…. Så att tävla i något man inte tränar känns ju kanske aningens korkat!? Men att tävla är kul och för varje tävling lär man sig något nytt! 
Det var dax för tjänstehunds-DM och då också kval till FMM som betyder Försvarsmaktsmästerskapen och är SM för patrullhundar. 
Nytt för i år var att DM var ett samarrangemang mellan Gävleborg och Dalarna, så vi höll till i Ljusdal och ni som läst min blogg vet att Ljusdal är en av mina favvoklubbar! Alltid så himla trevligt där! Såklart smittar ju den känslan av sig på Spajk, det känns nästan som vår hemmaklubb fast det är lite långt att åka dit o träna, även om jag gärna skulle det! 
Dagen började med lydnad, å rackarns att det gick dåligt!? Herregud, lydnaden som ju var vår starka sida! 
Inte bara EN, utan TVÅ nollor!? Tungapporten väger ju 4 kg, till skillnad från vanliga brukset där den bara väger 2, så den nollan hade jag ändå kalkylerat med! 
Fritt följ  8,5 – släpper höger vinkel, vx pos. Snett sitt
Platsläggande  9 – ngt segt
Inkallning med stå el ligg  9,5 – snett sitt vid avslut
Tunga apport  0 – släpper apport x 3
Kryp under hinder 0 – hoppar över hindret
Stegklättring 8  – Missar en pinne
72 poäng av max 140 
Ja, jag hade ju önskat en betydligt bättre start! Men efter lite pepp via telefon av kära maken så tog jag mig i kragen och körde vidare. Ut till basen där vi skulle sova och där fortsatte det hela med att Gävleborg skulle köra sina ”skogsmoment” och jag fick äran att ligga vindfigg. Inte så betungande att bara ligga stilla i skogen, men solen sken och det var så mysigt att ligga där och lyssna på radioanropen om vilken hund som gick på stigen osv. 
Det som skiljer DM från en ”vanlig” tävling i bevakning är att varje markering hunden gör skall rapporteras in till domaren och det skall sägas om det är ljud/vind/spår. Visar man fel, ja då är det noll på den figgen. Så jag var ganska nervös!!! Jag kör ju inte hund så ofta i förbandet och tappar lite soldat-tänk… Inte bra! 
Innan det var grilldax var det dax för uppletande, också en gren där jag trodde vi hade goda chanser att hiva in lite fina poäng. Det var knastertorrt i marken och det var typisk ”ljusdalsterräng” d.v.s. vitmossa, så det var inte lätt! 
Döm om min förvåning när vi bara får in 3 av 4 föremål?? Å dessutom slarvar han och tappar ett, å lite tugg!? Så bara betyg 7 och 56 poäng istället för de 80 jag räknat med….. 
Så jag var ganska modfälld när jag kröp till sängs, jag hade en hel hög jätteduktiga medtävlare som tävlat SM förut, så mina chanser att lyckas knipa andraplatsen var ganska små, vinnaren och tvåan får åka på FMM. 
Dag nr 2 började med patrullstig, en stig jag har tävlat på, vilket både kan vara en fördel, men också en nackdel! Det var nå vansinnigt med flygfä och jag HATAR flygfä, så det var inte dom optimala förutsättningarna…. Men vi gick ut hårt jag o lilla Spajk! Vi får en tveksam vind som jag dock köper och markerar till domaren och vi tuffar vidare. 
Tyvärr skiljer det sig en del från tävling och verklighet, på tävling ”måste” man göra lite halter, fast jag aldrig skulle göra en halt ”bara för att” när det är krig. För när det är halt ska alla som går med gå ner i låg ställning och bär man massa utrustning som väger tunga kilo så är varje halt ganska dryg…. Jag brukar bara sakta in lite om jag ser att Spajk har något förhöjt intresse, men som sagt, tävling är tävling! 
Vi gjorde några halter och vi får ytterligare en markering på slutet som jag först rapporterar som ett ljud, men sen när jag kollade vinden med min lilla vindprovare så visade det sig att det lika gärna kunde vara en vind, så jag rapporterade det som en vind också, vilket visade sig vara tur! 
När vi sen klev över slutlinjen visade det sig att vi gått i ett utmärkt tempo, vi var bara 17 sekunder från genomsnittstiden som är 18 minuter och vi gick på 17,43! Bra jobbat! Jag har aldrig någon klocka utan kör på erfarenhet 😉 Men jag har ju ändå gått några stigar och det känns så skönt att ha ett tempo i ryggmärgen! 
Hur gick det då? Jo, vi hade två vindmarkeringar där den bästa då ger betyg och där fick vi en 10:a, tyvärr hade vi inget ljud!? Men det var ingen som hade rapporterat något ljud men några hundar hade markerat ljudet men förarna hade rapporterat det som vind och då blir det noll i betyg. 
Man får också ett betyg på taktiken, d.v.s. halter, tempo och allmänt uppträdande på stigen och där fick vi en 8:a där domaren drog lite för att Spajk var nosig!? Jag märkte att han nosade, men en patrullstig är en patrullstig och hur skulle jag veta att det inte var ett spår han hade nos på???? Vi fick ihop 320 av max 500 på stigen, så vi har lite att träna på innan FMM! 
Helgen avslutades med patrullering med spårupptag, upptagen är ju inte vår starka sida….. inte heller denna gång, ett klockrent bakspår! Som tur var fick vi med oss alla apporter, trä, tyg, metall och trä. 
Det var lite spännande inför prisutdelningen, för vi hade allihopa ungefär samma ”missar”. Men döm om min förvåning när det visade sig att vår prestation räckte till en silverplats!! Så himla kul!!! 
Det blir jag och Ewa Jonsson med Skotte som får representera Dalarna på FMM! 
Att kvala till FMM har ju varit ett av årets mål och jag är fånigt stolt!!! Fina Spajken! Här i Dalarna har det varit en massiv rottisdominans de sista åren, så det är lite kul att en kelpie slår sig in i rottisland 😉  Nu är ju Skotte också en rottis, men vi har iaf blandat ut dominansen lite. 
Det blir ju vår första större tävlingen, men jag kommer inte göra på något annat sätt än vi gör nu, vi ska gå ut som ett team och göra så gott vi kan!  
Det var Spajks andra DM, likaså mitt andra DM, så någon större erfarenhet har vi ju inte att luta oss emot. 
Jag ska passa på att tacka för alla grattishälsningar, det värmer så gott ska ni veta, alla ni som på något sätt hört av er!  
Delad glädje är dubbel glädje!  

”Nästan-foto-kurs”

Ni vet att jag tjatat lite om fotokurs? 
Innan sommarlovet var det ”nästan-foto-kurs” på jobbet, kommunen bjuder alla anställda på en friskvårdsdag och då fanns foto som en aktivitet, jag hängde givetvis på! 
Jag fick dessutom prova två objektiv, det ena blev jag ganska kär i….jag råkade fråga vad det kostade och fick till svar att det nog finns begagnade för sisådär 6-7000 kr…. Ett nytt kostar runt 25000…. Tur jag inte frågade innan jag började testa! 
Nåväl, vi fick en kort genomgång av slutare och bländare och exponering och ISO och sen gick vi iväg och provade! 
Lite löv, med skärpa på dom grenarna som är nära, helt enligt plan! 

Denhär har inte jag tagit, men Daniel lånade min kamera och tog bild med lång slutartid på bäcken som rann, roligast är det svarta strecket mitt i vattnet 🙂 

Gunnebostängsel, lite häftigt! 
Å så då dethär med ormar…. Jag strosade runt och rätt som det är ligger det en helvetes jävla ormjävel på gräset!!! F-n ta dessa djävulens djur!!! 
…problemet var bara att det inte var nån orm, utan en hederlig gammal bagagestropp! Jag kanske borde ta tag i mon fobi för ormar??  
När chocken lagt sig ålade jag omkring på gräset och flyttade fokus efter bästa förmåga! 
Fokus på hela ormen
Fokus på de gigantiska huggtänderna på ormen
Fokus på det exotiska mönstret mitt på ormkroppen
Å till sist fokus på den hemska piskande svansen! 
Nåja, jag övervann ju min fobi på just denhär ormen! 

Tänkte få trappan att fortsätta ända upp till himmelen, men himlen var inte tillräckligt långt bort! Eller så var trappan för kort!? 

Jihuuu! En bild på mig!? I min bubbelgumsrosa träja och kiwigröna skor, en helt vanlig dag helt enkelt. Jag klev på bästa bergsgetmanér upp i ett gammalt vattenfall för att Maria skulle få ta kort! 

Ja, det var väl det? 
Några roliga timmar, som fick mig att inse att om dygnet hade några fler timmar skulle jag fota mer! Å om jag vore miljonär skulle jag köpa objektiv, men nu har ju dygnet bara 24 timmar och jag är inte miljonär, så jag får nöja mig med att vara en glad amatör. 
På återseende!