månadsarkiv: februari 2015

Äntligen!

IMG_9765
Idag var det äntligen dags att köra igång med lite sök igen! Vi har haft lite vintervila och både jag och Spajk var jättesugna på att köra igång. Det hela började med att Tuttan körde fast sin bil i snön…. Men inte stod vi handfallna utan jag och Linda puttade snabbt ut henne på vägen, plättlätt 🙂

IMG_9762 IMG_9724

Sen hittade vi en liten ruta som vi vallade och körde igång, jag hade bestämt att påbörja projekt ”spring dit jag pekar” svårt sa Spajk! Det är svårt att beskriva i text, men kort gick det ut på att han fick se figuranten på höger sida av stigen, sen skickade jag åt vänster och där fick han såklart träff ute hos Linda som är en tacksam lekkamrat tycker Spajk! Lite trams på första skicket, han vill gärna få vind innan han springer, vilket är smart, men jag vill ju att han ska gå dit jag säger, även om han inte har någon vind just precis där.

IMG_9672 IMG_9676
J
ag hade ju glömt halsband, så jag fick hålla lite i tjänstetäcket så han inte skulle springa iväg på retningen….

Nästa steg var att han skulle få gå på högra sidan och springa till figuranten han fått se, men då hade figuranten flyttat sig och DÄR gick Spajk i fällan, han skulle gå dit jag pekade och inte dit han ville. Jag ropade tillbaka han en gång och sen skickade jag om och då sprang han så fint så fint. Jag har ju aldrig kört ljudretning på honom utan bara låtit honom vinda. Jag har alltid trott på det konceptet och hittills har det funkat, så även idag! Successivt måste jag jobba bort att han ”måste” ha vind för att springa, för det kommer ju en dag då det är fel vind eller ingen vind alls.

IMG_9677 IMG_9705
Men rackarns så roligt det är med sök, vi är ett gott gäng och idag gick alla hundar bra och då är det skönt. Vi har alla olika hundar som alla kräver olika belöningar och olika metoder. Men vi är som sagt ett gäng öppensinniga förare som ställer upp på alla tokigheter!

IMG_9784 IMG_9785Självklart belönar sig Spajk med lite snövaraner, tokfrans!

Idag var vi tre skallmarkörer och en rullehund, så när vi var klara så körde vi lite markeringsövningar, kul!
IMG_9817 IMG_9821 IMG_9829 IMG_9841 IMG_9854 IMG_9862
Fäääääääfern Cliff körde lite finfina markeringsövningar! Han är snabb, så det är svårt att fånga han på bild……

IMG_9876 IMG_9888 IMG_9892 IMG_9914Spajk fick köra några också, Linda var snäll och fotade, tack!
Han är ju inte alltid jättesnygg på bild…. men ack så charmig 🙂

IMG_9945 IMG_9928

Ja, det var allt för nu!

På återseende!

 

Det kom ett mail…..

den 22 oktober öppnade jag mail, precis som vanligt!

Där hittade jag bland lite skräpmail ett mail från en tjej som hette Mira Kangas med rubriken Spajk 🙂 Jag blev ju nyfiken och öppnade snabbt mailet och hittade en lång text på engelska. När jag snabbt läste igenom det så visare sig att Mira letade efter en hane till hennes tik, Cinta.

Jag läste igen och bad Nicklas läsa innan jag snabbt skickade det vidare till uppfödare Maria! För när det gäller avel på kelpie så finns det ingen som vet mer än Maria, så med varm hand lämnade jag över ”ärendet” till henne för att avgöra om det var en lämplig tik för Spajk eller ej.

Självklart tycker jag att han är tillräckligt bra för att gå i avel, annars hade jag ju inte ens tänkt tanken! Maria har använt hans syster i avel och jag har träffat en av valparna som verkar väldigt trevlig 🙂

Detta med avel…alla har vi olika ideal för våra hundar, men nog tycker jag att Spajk har de egenskaper jag eftersträvar! Han har en bra kamp och föredrar lek framför godis, han kan bli både rädd och arg men sorterar bra och vågar gå fram till det han ev. blivit rädd för. Han har bra motor utan att bli stressig och om jag fick bestämma skulle jag vilja ha en Spajk till 🙂

Det enda som talar emot att använda just han som individ är att han ju röntgades med C-höfter men vid omröntgen fick han B-höfter. Kullen i övrigt är fri och har inga krypta hundar vilket verkar vanligt inom rasen!?

Jag skulle aldrig låta honom gå i avel om jag inte tyckte han kunde tillföra rasen något, att ta valpar på sin hund, oavsett hane/tik är inget man gör för sitt eget ego, kullar som föds ska tillföra rasen något annars ska man inte ta kullen. Hade jag fått välja hade inte Dizni gått i avel, av den enkla anledningen. Nu blev det ju inga valpar efter henne, vilket jag tycker är bra!!

Nåväl, åter till mailet. Maria kollade upp tiken och efter några dagar kom svaret att hon tyckte det var en lämplig tik! Så spännande! Efter lite mailkontakt så var jag och Mira överens om att dom skulle komma hit när Cinta hade börjat löpa. Vilket visade sig vara nyårsdagen!

Vem är då Cinta?
Av mailet att utläsa är hon lika mångsidig som Spajk, i Finland har de lite andra klasser men dom tävlar sök och får tävla högsta klassen och behöver tre förstapris för att bli finsk sökchampion.  Hon tävlar agility klass 3 och lydnad i vår motsvarighet till elitklass. Sen har dom också klarat IPO-R Area Search Test B. Cinta är utställd och är Finsk utställningschampion, Helsingfors Juniorvinnare 2011, Finsk Juniorvinnare 2011 på världsutställningen 2014 kom hon 2:a bästa tik!

IMG_9635

Här finns en länk till youtube och lite film på Cinta
https://www.youtube.com/user/Mira9511

En länk till CIntas uppfödare:
http://personal.fimnet.fi/private/henttonen/kennelmaiskis.html
(Den är av förklarliga skäl på finska….. google translate är ett hett tips 🙂 )

IMG_9641

Mira har en hemsida även till Cinta, där finns också lite bilder på henne, en söt liten tjej!
http://maiskismarunda.blogspot.fi/p/puppyplans.html

Nu håller vi alla tummar att allt går bra med valpning och att det tittar ut ett gäng vappar, ultraljudet visade minst 3 valpar!

11025144_10205455700648632_2512560985698677364_n
Här har det gått 56 dagar av 63!

Jag lovar att återkomma med rapport!

Så om någon är intresserad av att importera en Spajk/Cinta-valp så är det bara att ni hör av er till Mira!

På återseende!

Stockholm 

Ja, tro det eller ej, men vi har varit i Stockholm!? På en ren nöjesresa! Vi hade en ledig helg ihop och då fick jag en idé om att vi skulle åka iväg nånstans, efter lite letande föll valet på Stockholm och teater. Vi skulle åka tåg, mest för att slippa parkera bilen och för att det är mysigt att åka tåg, lite av tanken var också att hundarna skulle bli lite trötta av att åka tåg och ligga nöjda och trötta på hotellrummet, smart värre 🙂


Första etappen avklarad! Vi klarade oss till stationen utan missöde!

Fina fröken tyckte det var lite ont om utrymme…..

Bättre att sitta hos Nicklas och spana på läget!

Tittut!

Det tog en liten stund innan Spajk kom till ro, men sen var det inga problem att koppla av och bara ligga stilla och ta det lugnt.

Nicklas och Spajk tittar på skid-VM.

Väl nere i Stockholm manövrerade vi oss till hotellet och lämnade av hundarna innan vi möte systeryster med familjen för en fika! Dom hade åkt kryssning och var på väg hem så vi passade på att ses, trevligt precis som vanligt!

Väl framme på hotellet var fina fröken snabb på att hoppa upp i sängen…. Säga vad man vill, men hon kan vila med stil! 

Spajk kan också vila! Fast han vilar lite mer aktivt 🙂 Han tyckte att badrumsmattan var en utmärkt leksak….  

Fast hos Nicklas kan han vila och mysa…. Han ligger gärna hos Nicklas och myser, men jag kan nog räkna på ena handens fingrar de gånger han myst hos mig!? Fast å andra sidan så tränar jag ju hellre än myser, så det är helt okej för mig! 

Innan vi skulle sätta oss på tåget gick vi en sväng i storstan! Vi hittade, efter lite letande, Houidini´s butik 🙂 

Sen tänkte vi hälsa på Joel i Kungsan, men Joel var inte där….. Det var sååååååå mysigt, en liten fin isbana och en ”skidbana”…. eller typ en isplätt och skidspår på 150 meter, men en hel hög stockholmare var där och försökte sig på lite vinteraktiviteter 🙂 

En familje-selfie! 

 

Å så då hemresan….. På vägen ner hade vi en kupé för oss själva, men det hade vi då rakt INTE på vägen hem, ett knökfullt tåg med massor med bagage! Vår kupé invaderades av ett helt gäng japaner…. så vi fick verkligen tränga ihop oss, alla fyra sätena runt bordet var upptagna…. Spajk kröp in under mitt säte….

Här kommer bilderna lite random!? Men här är den teater vi såg, Svarte Orm! Så kul! Brittisk humor i ljuvlig kombo med militära inslag! 

Såklart kan man ju inte ”bara titta” när vi väl hittade till butiken! 

Lite mer tågresebilder……Dizni ser lite lätt plågad ut, men hon trivdes som fisken i vattnet bland allt folk, många som ville klappa och gosa!

Kaffe på Starbucks, är man i storstan så är man 🙂


Alltså, det är något särskilt med japaner och teknik….. kunde ju bett om lösenordet och surfat på nån okänd japans nätverk 😉

Som sagt, det var lite trångt på tåget…..Ibland undrar jag om hon inte har några leder i kroppen? Hon kan ju verkligen kura ihop sig och bli yttepytteliten om hon bara vill!

 

Jag har lite mer roliga nyheter att berätta, men det kommer framöver! På återseende!