månadsarkiv: mars 2015

Näst bäst!!

Idag kom tidningen Brukshunden, medlemstidning för Svenska Brukshundsklubben. Varje år utses ett gäng olika ”årets hund” i alla olika grenar man kan tävla i. spår, sök, skydd, rapport, patrull, lydnad, rally, agility etc.

2013 kom vi tvåa i årets patrullhund, döm om min förvåning när jag efter lunch såg att kennelpappa Anders lagt ut att vi även för 2014 kommit tvåa!

Jag har ingen aning om hur dom räknar!? Men kul är det! Extra roligt att det bara är kelpies med på listan också 🙂 Undra just var alla andra raser är???

Det var ju ett ganska okej 2014 ur bevakningsträningsperspektiv….. 2:a på DM, 5:a på FMM (SM för patrullhundar) och 2:a bästa patrullhund i hela Sverige!

Tror inte vi kan toppa detta under 2015, men vi ska väl göra ett försök!

Spajk låter hälsa att alla gratulationer i form av tuggben och grisöron ska levereras personligen så dom inte riskerar att hamna i rottweilerägo 😉

en vanlig lördag….

……tillbringade vi i sökskogen, i ett strålande vårväder! Helt ljuvligt! Finväder och gott sällskap, vad mer kan man önska? Inte mycket om ni frågar mig!

IMG_0112

Det närmar sig ju säsongsdebut i söket, så jag vill inte peta så mycket, han gör ett gott jobb! Vi har ju inte tränat sådär otroligt mycket sök, utan fokus har ju legat på spår och bevakning. Så jag är med tanke på det väldigt nöjd med det han presterar, han springer hyfsat rakt ut och gör lagom långa slag, kul!

IMG_0116

Det är så kul med sök, att vara ett gäng som delar med- och motgångar! Att se hundarna utvecklas och gå framåt i söket. Jag funderar minst lika mycket på övriga sökgängets hundar som Spajk mellan gångerna, vad som kan tänkas funka och inte! Idag gjorde  alla hundar  finfina framsteg, så kul att se!

Även om söket är kul så blir det lite spår i morgon, vi kan ju inte sluta med det vi är bra på 🙂

IMG_0001

Vi avslutade dagen med en promenad, bitvis isigt men bitvis helt ljuvligt!

IMG_0104IMG_0095

IMG_0094

Spajk hittade lite snö och gjorde såklart en snövaran 🙂

Valpar! 

3/3 kl. 13:02 fick jag meddelande från Mira där hon skrev
”I think we will have puppies today/tomorrow. Cintas temperature went down yesterday evening: 36.6. She´s so great, calm and ”cool” ”

kl. 20:12 kom nästa meddelande:
”1.male, 2.female, 3. female…and more coming!”

kl. 20:35:
4. male

kl. 22:11:
5. female

Kl. 00:36
6. male
Now i think we have them all. This is amazing <3

Här är valparna 2 dygn!

I fredags hade alla ökat fint i vikt och jag fick några fler bilder!

Alla är chokladbruna och några har vita fläckar på bröstet.

10854472_10205539612546377_7914623254786141796_o

Nu håller vi tummarna att allt går bra framöver och att de växer och frodas!

Det ska bli så kul att följa dom! Tyvärr har jag ju lite svårt för finska…. men förhoppningsvis säljs dom till hussar och mattar som pratar och förstår svenska!

På återseende!

 

Lite avverkning på ägorna….

Ja, ibland är det snabba ryck! Vi har ända sedan vi köpte Åsen pratat om att avverka på tomten, men det har varit för lite för att be ett bolag komma och göra en separat avverkning. Vi har fått tipset att hålla koll i omgivningen om  något bolag avverkade så vi skulle slippa framkörningsavgifter. Så förra veckan när Nicklas var ute på en koll så var det ett bolag i närheten så han ringde och javisst kunde dom komma förbi och avverka lite! Snabbt som attan fick Nicklas kasta sig ut till Åsen och banda de träd vi ville ha kvar. Det var ganska spännande att via telefon försöka förklara vilka träd jag ville ha kvar när jag satt på kontoret i Mora och Nicklas gick runt med en rulle band på Åsen….

Vi var tillslut överens och sen var det bara att vänta på resultatet!

I fredags innan jobbet åkte vi ut för att inspektera…. Jag vet ju sedan barnsben att det alltid upplevs som ”kallhygge” när det är nyavverkat, jag målade upp en inre bild av just kalhygge för att inte bli besviken. Men shit!? Det blev lite av en chock ändå när vi kom ut och fick se hur det såg ut! Ja, såhär ser det ut nu! Inte mycket vi kan göra åt det, men när väl den första chocken lagt sig gick vi runt och tittade och inser hur stor tomten är! Det var mååååååånga träd som var borta och huset fick ett helt annat uttryck och vi såg med nya ögon på det! Jag fick en ny idé om parkering av bilen, det hade jag inte fått om vi inte avverkat!

Här i backen stod det några fula taniga granar, nu är dom borta!

Resultatet! Vi hade räknat på ca 50 talar, men räkneverket på skogsmaskinen visade på 110!

Lilla dasset ser lite övergivet ut…….

Mååååååånga stubbar blev det för fina Fröken att hoppa på!

IMG_2083.JPG
Det blev lite ris att ta hand om……..

Undra just vad maskinförare sa om denna tall???

Spajk blev lika lycklig som vanligt av att hitta sin boll vid Åsen…..

Nu vill vi bara ha barmark så vi får se hur det ser ut när det inte ligger massa snö på marken! Men spännande är det, helt klart!

På återseende!

 

Då har ännu ett år gått!

Ett föreningsår alltså, vi i Nedansiljans BK hade årsmöte i mitten på februari och jag lämnade med varm hand över ordförandeklubban till Tuttan. Det har varit två lärorika och roliga år, men jag hinner helt enkelt inte ge 100% vilket är vad jag kräver av mig själv för att känna mig nöjd med min insats.

Jag är och förblir en föreningsmänniska!
Att få en grupp människor att röra sig åt samma håll, mot samma mål och vars gemensamma intresse är våra fyrbenta vänner, det är en utmaning, en stundom tuff utmaning, men ack så rolig! För egen del är det, förutom hundträningen, det sociala livet som är viktigt. Att trivas och tillsammans utvecklas! När vi flyttade hit var just brukshundklubben det första stället vi besökte, och några av de jag träffade där räknar jag idag in som mina närmsta vänner! Utan brukshundklubben hade jag inte heller kommit i kontakt med hemvärnet, å det hade ju varit rackarn´s trist?!?

Men nu har jag som sagt lämnat ordförandeklubban vidare, men icke att mitt engagemang kommer avta!!

I samband med årsmötet delades också priser ut för olika kategorier av ”årets hund” men jag, som ordförande, måste ju erkänna att jag misslyckats kapitalt med att entusiasmera medlemmarna att skicka in sin resultat, aldrig har det varit färre som skickade in!  Vi har 1:a, 2:a och 3:e -pris i varje kategori för att fler ska få chansen att få pris. För sanningen å säga, så har man som vi erövrat ett Se BCH under året så står sig övriga medtävlare rätt slätt i motståndet…. Men då kan man ju komma tvåa eller trea?! Som vinnare av ett pris blir det, i mina ögon, mer värt om det varit lite konkurrens om priset! Vi blev årets brukshund (för tredje året i rad) vilket inte var någon konst då det bara var vi som skickat in våra resultat…

IMG_9994

Vi har i lydnaden Kerstin och Nynne som blev lydnadschampion, så där hade vi ju en given segrare, men att komma tvåa eller trea efter en värdig vinnare är inte fy skam! Nu kom Spajk och jag tvåa, vilket inte är ett dugg rättvist när jag vet flera som tävlat men inte skickat in!

Vi kom också tvåa på årets rallylydnadshund och där var det några fler som skickat in och det är kul!

Till sist blev vi också ”ÅRETS NBK-HUND” för tredje året i rad! Det är ett pris där man ska ha varit aktiv i minst två grenar under året och både exteriöra och mentala bitar räknas, plus då de olika tävlingarna. Till årets NBK-HUND var det lite konkurrens och då blir det extra kul att vi vann den i år igen!

IMG_9986

De större pokalerna står på klubben som vandringspriser, det är kul att läsa vilka som erövrat det innan oss! Frida Wallén (Sundberg) har fått det både med Best och Andrea, så det är inte fy skam att stå omnämnd på samma pokal som Frida 🙂

Om det funnits en kategori för ”årets mysvovve” hade Dizni vunnit! Utan tvekan!

IMG_9965

Eller så kunde hon tävlat i ”prickar på vift”….. så rackarns söt 🙂

IMG_9969

Det var allt för nu, på återseende!