månadsarkiv: augusti 2015

Tävlingsdax!

Då har vi tävlat igen! Denna gång i bevakning, som jag ju ”egentligen” inte behöver tävla längre, vi har våra 3 cert och är champions. Det går inte att tävla SM i bruksprov bevakning, så det finns inga SM-kval att tävla för, annars hade det kanske varit ett mål? Det är lite konstigt att SBK har en officiell tävlingsgren som bevakning när det inte arrangeras något SM, som det görs i alla andra bruksgrenar (IPO, spår, sök, skydd och rapport) Det gör ju att de som tar sig till elit, tar sina tre cert och därmed får titeln SePTRHCH inte längre kommer åka och tävla. För varför åka land och rike runt och tävla när det inte ”ger” något? Det vimlar inte av tävlingar direkt så det är en rejäl bit att åka för att tävla! Det är ju inte jättemånga som tävlar i just denna gren, men skulle det arrangeras SM i bevakning så kan jag sätta en rejäl slant på att deltagarantalet skulle öka!!

Det arrangeras ju FMM, försvarsmaktsmästerskap som jag och Spajk ska tävla, men det är bara öppet för certifierade/godkända patrullhundar i hemvärnet. För att tävla bruksprov bevakning behöver man inte vara aktiv i hemvärnet, eller ens ha en certifierad hund, så det är öppet för alla!

Nåväl, Säffle är en trevlig klubb och förra året åkte vi iväg och bodde i stuga som en liten minisemester, så vi gjorde en favorit i repris, förutom att vi i år bodde på hotell! Inte ofta vi gör det, så det känns lite lyxigt!

Tanken var att tävlingen skulle vara ett litet genrep inför FMM, vi har tränat typ en gång på själva bevakningsdelen…. men desto mer spår och spårupptag!

Det var 4 lägreekipage, 2 högre och 2 elit, dock ingen ur kära ”kelpie-ligan” men medtävlarna var trevliga och arrangörerna glada, så det var en familjär känsla vid samlingen. Det är så viktigt hur det ”känns” vid samlingen!

Vi två elitekipage skulle köra patrullering först så vi blev snabbt utkörda i skogen, jag hade dragit startnummer två, vilket passade oss perfekt!

Nicklas filmade en hel del, lärorikt att se hur det ser ut! Jag fick en del skäll för misstag och en del beröm 🙂

patrullering

Vi missade ljudet!? Så gissa vad vi ska lägga focus på framöver??? Nåväl, vi fick beröm av domaren för väl genomförd patrullstig och fick således maxbetyg 7, hade vi haft ljudet också hade vi haft 10…. menmen, nu var det ju inte betyget som var det viktiga utan känslan och det kändes helt okej!

Bara att tuffa vidare mot spårupptaget, den stora frågan, hade vi tränat rätt? Eller fel? Fin patrullering, hittade spåret och kollade av åt vänster, drog sedan iväg åt höger med ett övertygande drag i kopplet! Rätt! Så skönt!!! En lugn fin halt innan vi sedan släpptes iväg ut på spåret, plockade metall, tyg, trä i en rasande fart, sen kom en spetsvinkel där vi snurrade nått varv, dock aldrig längre än 15 meter från spåret (jag höll linan på 15 meter och lät han snurra 🙂 ) efter vinkeln plockade han plastapporten som låg bakom ett nedfallet träd, så han fick hoppa över det och sedan vända tillbaka för att markera den, duktig kille! Sen spårade vi vidare, spårade längs en liten stig, vinklade av och fortsatte in i lite buskage och jag började på allvar fundera på om vi var rätt? Det var en hel del folk i rörelse i skogen, bärplockare och orienterare hade vi sett innan påsläpp… Vi hade varit ute i 15 minuter på våra 800 meter spår när han börjar snurra igen och jag står stilla…. väntar…..väntar…..väntar…innan han vinklar 90 grader och vi spårar typ 150 meter innan vi hittar slutet! 17 minuter var nog rekord, för så länge har vi aldrig varit ute i spåret! Men med två tapp så rinner minutrarna iväg, nu har man gott om tid, så det är ingen fara, men tiden går fort!

säffle 150808 spårupptag liten

Väl tillbaka till bilen så hade inte min medtävlare dykt upp?! Hon släppte på före mig, så hon borde varit tillbaka….inte kul om hon är vilse!!! Minutrarna gick och när hon varit ute i spåret en timme började vi bli lite oroliga, ringde hennes mobil (som vi hörde ringa i bilen……) gick längs vägen och tittade efter henne, vi hann göra upp en liten plan för hur vi skulle leta när hon kom gående längs vägen, från helt ”fel” håll…. hon hade blivit störd i spåret av bärplockare och inte hittat till ”sitt” spår igen, trist! Hon var dock vid gott mod, men såklart besviken!

Efter lunch var det lydnad, jag var inte så taggad…… Vilket Spajk märkte och vi gjorde en katastroflydnad!!! Blääääääää, så dåliga betyg vi fick, jag kämpade dock vidare för att ta mig igenom programmet! Med facit i hand kanske jag skulle brutit? Men jag tror inte Spajken ”går ner sig” av tävling? Men det kanske han gör? Får ta mig en funderare på det….. Nåväl, jag klev av planen med en känsla av att jag missat certet på grund av våran katastroflydnad. Jag lämnade Spajk i bilen och gick för att titta på resten av de tävlande, alltid kul att se andras lydnad. Det var inga gratispoäng som delades ut på lydnadsplanen direkt! Tyvärr var det många missar i lydnaden över lag….

Lydnad

När det var dax för prisutdelning satt Nicklas i bilen och vilade inför körningen hem, jag tänkte ju att prisutdelningen bara var en lång plåga, så jag väckte honom inte…. vilket såhär i efterhand var lite synd! För det visade sig att vi trots vår minst sagt mediokra insats hade poäng nog på lydnaden för cert! Så vi tog vårt fjärde cert!! Tjoho!!!! Så trots en blä-lydnad räckte det! Duktig liten Spajk!

Ett okej genrep, som gav tydliga hintar om vad vi behöver träna på!

Tack Säffle BK för ett bra arrangemang, kul patrullstig och kul spår!