månadsarkiv: oktober 2015

#Storfot 

För er som följer oss på sociala media, Instagram och facebook har väl knappast undgått att stifta bekantskap med #storfot?

#Storfot är en följd av min operation av hallux valgus. Efter att ha gått med min lilla extraknöl i något år och gruvat mig för vintern och hur ont det skulle göra att klämma ner foten i en känga så ringde jag doktorn och efter lite turer fick jag tid för operation 24 september! 
Såhär såg foten ut innan operation….

Så nog behövdes det karvas lite i foten! Jag tycker ju operationer är lite spännande, så jag var inte ett dugg nervös utan såg fram emot att få vara vaken och närvarande under operationen, lite knäppt kanske!?

Nåväl, Nicklas skjutsade mig till Mora och sen var tanken att han skulle vänta kvar, men det drog ut på tiden så jag skickade ett mess om att han kunde åka hem igen, och tur var väl det för jag fick inte gå hem förrän kl. 15! Det hade blivit låååååånga timmar för Nicklas i Mora.

Det var många operationer och dessutom akutfall, så det tog lång tid innan jag ens fick bedövning! Men när bedövningen väl satt så var det bara att lugnt vila, då fanns det ju ingen återvändo, även om jag i den tråkigaste av väntan ibland trott att min operation skulle bli uppskjuten p.g.a. akutfall!    
En nybedövad fot! Den sprutan som satt vid hälsenan kändes rätt friskt kan jag lova…. men dom andra kändes knappt!

Sen var det bara att åka in på operation och bli tvättad, döm om min förvåning när inte hela foten var bedövad, utan längs hela utsidan och på lilltån hade jag känsel! Men det skulle tydligen vara så…. Sen kommer läkaren in och börjar operera, jag frågar om jag får titta, men det får jag inte, jag får titta ända fram till dom börjar skära, då drar dom för ett draperi. Rätt som det är hör jag hur han knipsar bort något och strax efteråt känner jag hur han börjar såga i benet, ja inte känner så att det gör ont utan benet börjar vibrera! Sen knackar det lite och knipsas lite till innan jag hur han börjar att sy, ja det låter ju inte så mycket när han syr, men jag hör verktyget han knipsar tråd med 🙂 Jag om jag får se när han syr, men inte ens det får jag se…men när han sytt klart får jag titta 🙂

Sen lite bandage och knappt 20 minuter senare är jag klart!

Jag får en sko att använda när jag går, och sen får jag åka hem. Inte ett dugg ont, i alla fall inte så länge bedövningen satt kvar…. men dagen efter hade jag lite ont och låg i soffan. Det bultade och dunkade i foten om jag stod upp, så det var ryggläge i soffan som gällde de första dagarna. 

Jag har världens bästa vänner!! Jag opererades på torsdagen och på lördagen kom Camilla förbi och hämtade mig och hundarna ut till skogen, vi körde bilen så nära vi kunde och sen bar hon ut en stol åt mig så jag kunde sitta och titta när hon tränade, perfekt! Jag fikade och hon tränade, en bra kombination!

Efter några dagar med lite stillhet var det dax att gå på promenad! Med #storfot noga inpackad i raggsocka och sko haltade jag mig runt, tänk vilken lycka!!! IMG_4771

Det stod i hemgångsråden att jag skulle belasta utsidan på foten redan från dag 1, men jag har varit lite rädd att göra det, jag vet inte om det som läkaren kallar ”normal” rörelse inkluderar hundträning och skogspromenader? Jag fick inte ”träna” eller gå till simhallen, inte heller fick jag jogga. Men i övrigt var det inga begränsningar, mer än om det gjorde ont. Till saken hör att jag har väldigt hög smärttröskel, så jag kunde lätt gått längre sträckor, men ville inte riskera att få göra om operationen så jag höll mig relativt stilla de första två veckorna då jag dessutom var sjukskriven.

Jag har verkligen vänner som bryr sig, här är #storfot och jag på väg med tåg till Leksand, där Maria mötte upp och vi åkte mot Borlänge för sökträning! Såklart var det regnväder, så raggsockan hade kompletterats med plastpåse för att klara regn!

IMG_4785

Jag började jobba lite försiktigt, det var skönt att komma tillbaka!  IMG_4819#storfot mår bäst i högläge!

Så efter 6 veckor var det dax att ta stygnen och äntligen lätta på bandaget! Spänningen var oliiiiiiiiiidlig! Men det hade läkt så fint så sköterskan.   IMG_4843

Det lite komiska var att hon lite snabbt tvättade av foten innan hon sedan satte på ett plåster som hon tyckte jag kunde ha kvar några dagar…. jo tjena!? Jag åkte ju raka vägen hem och satte foten i fotbad för att få bort all död gammal äcklig hud!

Sen började såret och tramsa lite, så jag fick sätta på lite strips för att hålla ihop det, men det är klart, det är ju ganska stor belastning på leden och såret hann väl inte läka ihop på nätterna.

Nu är det iaf helt läkt och foten har återfått sin normala form igen!