månadsarkiv: mars 2016

#fjärrdirrigeringmedbetyg10

Mer film!

Nicklas sa till mig här om dagen, ”men shit, din blogg är sååååå nördig”

Tack! Sa jag och blev mer peppad att lägga ut ännu fler nördiga inlägg 🙂

Har ju blivit lite inspirerad att redigera och skriva direkt i klippen också, så blir dom lite roligare att titta på!

Har kommit en bit på vägen och jag blir så imponerad av att han fattar så snabbt? Han är smart den lilla hunden!

 

Klippen heter ju logiskt nog 7, för att det är sjunde passet vi kör, och då 7.0 det första för dagen, 7.1 det andra och 7.2 det tredje, det är ju så logiskt så det inte är kloooookt!

Om ni undrar, jo, jag tränar alltid i kjol! typ….. eller inte! Sanningen är att jag fick en lucka i helgens kurs och hann hem för att köra en stund!

På återseende!

Spår!

Ja, vi sysslar ju inte bara med #fjärrdirringeringmedbetyg10, vi spårar ju lite också! Det är nog det roligaste som finns! Inte minst att se glädjen hos Spajk när selen kommer fram, han hoppar, studsar och far omkring som aldrig förr 🙂 Jag blir alldeles varm inombords när jag ser honom, så prilligt lýcklig!

Sök är visserligen kul, men inget går upp mot glädjen i Spajks blick när det är spårdax.

Filmen visar tredje spårtillfället för året, så det är ringrostigt som aldrig förr, men ack så kul att vara igång igen.

Som alltid när jag lägger ut filmer så bjuder jag på mig själv, några av er tycker säkert ”men vadå, det där är väl inte så bra, min hund är minsann bättre!” Det är helt okej med mig, men jag är nöjd och tror mig veta våra brister och förbättringspunkter. Sen finns det kanske någon som tänker ”men ååååååh, tänk om min hund kunde spåra sådär!!” Å då säger jag bara, kör på, för kan jag lära en hund att spåra, då kan alla det!

Sen har jag ju ett särdeles bra material i Spajk, och det finns ingen annan som han, men det finns hundar som är minst lika bra!

Jag lovar att jag gråtit över vårt spårande, i början av förtvivlan och ibland på senare år av ren pur glädje och lycka!

Som sagt, detta är ett av säsongens första spår, de två första var på asfalt så detta är första för året på gräsunderlag. Han jobbar fint, slarvar lite och blir springig på slutet, förmodligen för att han är lite trött.

Förra helgen hade vi KU med våra hundförare och då pratade vi passiv markering, vilket jag lovade att visa, och *tadaaaa* här är filmen!

Detta är alltså EFTER att vi spårat….men vid närmare eftertanke borde jag ju gjort detta INNAN jag gick spåret, men men, nu kan det bara bli bättre.

Men facit i hand så borde jag inte använt en boll utan något ”tråkigare” föremål, Spajk älskar bollar….. om jag haft ett tråkigare föremål hade han fokuserat mer på själva jakten och inte på föremålet. Han brukar inte sno föremålet utan vänta tills det blir ”levande” och far iväg!

Vi har lite att jobba på innan det är dax att ge sig ut på tävlingsbanan!

Tack och hej för nu!

#fjärrdirrigeringmedbetyg10

Sakta men säkert går det framåt! Men jag har kört fast lite…. för hur sjutton får man en hund som i nästan 6 års tid satt sig genom att flytta framtassarna att nu helt plötsligt börja flytta baktassarna? Hmmmmm, har testat lite och tror mig hittat ett sätt, men vi får se hur det går.

Jag har själv sökt på youtube efter klipp men inte hittat något riktigt bra, men så frågade jag allsvetande fb om råd och fick tips på filmklipp, där visades bl.a. detta!

Att kunna ta godis från tassarna utan att flytta dom, syftet är ju att kunna röra kroppen utan att röra tassarna d.v.s. kroppskontroll! Inte alls svårt sa Spajk 🙂 Men ganska kul!

Jag har också ”döpt” rörelsen att stå på plankan till ”Frys” som är vårt nya kommando för stå, hittills funkar det bra. Vad jag gillar är hans energi när vi tränar, han försöker och testar vad som är rätt vilket i sig är positivt och kommer ge honom en positiv och energisk minnesbild av momentet, tror jag i alla fall!

Jag har kört några pass utan att filma, nu har han en fin planka att stå på och det fattade han minsann toksnabbt! Så nu kör vi på den, stabilt och halkfritt. Testade igår att byta miljö och köra ute och det gick bra, både att stå och ligga med tassarna på plankan.

Tack för alla glada hejarop! Jag är fylld av hopp och tror detta kommer bli så bra när det är klart!

Tack för nu!

#fjärrdirigeringmedbetyg10

En kort stund varje dag! Vi provar oss fram….

Kära Nicklas frågade varför jag vill att han ska stå på något, för mig känns det som att det blir tydligt för honom att han ska vara statisk i sina framben.

Det går ju ”sådär” bra!? Nu vet han ju att han ska stå uppepå ugnsformen, men nu då?

Här testar jag ju att säga ”sitt” vilket inte var så smart… För det gick ju inte och det är ju inte heller det kommando jag tänkt använda! Så jag gav snabbt upp det och fortsatte nöta att han ska stå stilla.

Provar att flytta mig lite…..

Försökte ju få honom att lägga sig ner, men då flyttar han runt tassarna, jag måste nog hitta något som inte är så halt!

SIsta filmen är lång! Men jag provar att byta ”sak” till en ihopvikt bordstablett, men då fattar han inte riktigt att han ska stå på den, så det gav jag snabbt upp! Sen övergav jag också klickern lite för att hjälpa honom förstå att han ska göra något mer än att bara stå på formen. Det blir ibland bra, ibland dåligt! Men några fina skiften blir det, det syns tydligt hur han halkar omkring på formen så med något strävare under tassarna blir det jättebra!

 

Tänker mig att skiftet ligg/stå är enklast! Så med något strävare under tassarna så ska nog polletten trilla ner vilken dag som helst!

KU – hund!

I helgen har vårt fjärrdirrigeringsprojekt legat i vila, det är ju viktigt att vila för att befästa kunskap!

Jag har i stället ägnat mig åt våra hundförare i bataljonen och körde ihop med min vapendragare Maggan KU-hund (Kompletterande utbildning) med start i fredags kväll och avslutade i eftermiddags!

Vilket gäng hundförare! En sån härlig energi och engagemang 🙂

Fokus låg på, passiv markering, hårda spår, sök i byggnad och ”triangeln”

Fredagskvällen började med lite ”lära-känna” övningar då vi är en del nya med i gänget. Vi har en otroligt förmån att få vara på ett nedlagt sågverk i Linghed, ett helt gigantiskt område avspärrat och tillgängligt för oss, det är så himla lyxigt!

IMG_1709
Maggan visar passiv markering med sin hoffe Banda

IMG_1735
Det bor en ”Kurtan” i Maggan 😉

Förutom ytorna utomhus och de nedlagda gamla sågbyggnaderna så har vi tillgång till fantastisk markservice med mat och fika. Vi har fått både våfflor till frukost och dessert till lunch! Vi har tillgång till kvarter, så vi sover varmt och skönt inomhus, lyx!

IMG_1750
Vi körde hårda spår, fast om man bara ser bilden så kan man ju undra vad vi håller på med????

IMG_1751IMG_1765

Vi övade lite ”triangel” med fina collien Eros! En riktigt cool hund! Han har hur många utställningstitlar som helst OCH är tjh i hemvärnet!

IMG_1774 IMG_1796 IMG_1800

Triangeln innebär att göra ett moment hunden kan, men att lägga på störning i lagom nivå för att hundföraren ska bli säkrare på vad hunden kan och var det finns möjlighet till vidareutveckling!

Jag kom hem från jobbet i fredags och var allt annat än sugen på att kasta mig iväg, men när de första hundförarna dök upp och bara sprudlade av energi så var det lätt att ladda om och köra på! Ett gäng människor med helt olika bakgrund men med ett gemensamt intresse, våra hundar i hemvärnet! Det är så rackarn´s roligt!!

Nu laddar vi stenhårt för nästa helg i maj!

#fjärrdirigeringmedbetyg10 – ett steg på väg

Ja, nu rackarns är vi på gång!

Jag lägger upp hela filmerna, med alla tokigheter och felaktigheter jag säkert gör. Men jag tror att vi hittat ett sätt som funkar för Spajk och mig när det gäller klicker. Han är ju väldigt lite klickad egentligen, så det är kul att han svarar så positivt på det. Men jag får verkligen bita mig i tungan för att inte prata med honom, eller hjälpa honom! Men kul är det, och det visade sig ju att det är så rackarns lätt att belöna fel beteende, d.v.s. krafs med tassarna istället för att stabilt stå uppepå skålarna!

Som sagt, konstruktiva tips mottages tacksamt! Både på metodvalet och på min klickerteknik!

Fast vår väg började lite krokigt om man ser till de första filmerna, det var svårt sa Spajk och i sanningens namn så var jag väl inte heller så vältajmad med klickern heller….

Ungefär 3 minuter in i filmklippet är mitt tålamod slut…. Där syns tydligt hans ovilja att kliva på burken, detta är något som finns i hans liv, att kliva på konstiga saker är inte kul. Han går gärna på olika underlag och tycker inte det är läskigt! Gallergolv eller hala underlag är inga problem, men just när det är lite struktur på underlaget så blir det lite lite läskigt. Han är överlag ganska rädd om sina tassar.

Nåväl, efter detta klipp gav jag upp skålarna…. Det är helt enkelt för svårt!

Jag letade igenom huset och hittade ett lock till en kylväska som visserligen hade lite struktur ovanpå, men ändå stabilt och bra, vad jag inte tänkt på var ju att luften som pressades ur locket när han klev på det skulle pysa ur med ett ljud som lilla Spajk tyckte var väääääldigt intressant! Hur söt som helst!

Han snappade ju att han skulle stå på locket väldigt snabbt, så det var bara att hitta något nytt! En ugnsform fick bli nästa steg, inga större problem där heller.

Han har ju fattat sambandet, så nu är det bara att se till att han har tyngden på framtassarna innan det är dax för nästa steg. Det är så kul 🙂

Tack och hej, leverpastej

#fjärrdirrigeringbetyg10

Våra sista tävlingar har varit helt okej, vi har gjort misstag på tävling som går att rätta till så det känns helt okej. Men ett moment är HOPPLÖST att få ordning på och vi tappar såååååå många värdefulla poäng på det och det är fjärrdirrigeringen. Jag får ingen ordning på den alls, så jag har funderat på att göra om den helt och hållet. Har hittills tänk att han ska ha bakbenen stilla, men det har inte riktigt funkat, han flyttar än den ena än den andra tassen lite framåt, eller bakåt! Lite hit eller lite dit, så det har liksom känns tröstlöst! Många värdefulla poäng går till spillo där.

Men så efter sista tävlingen kände jag att jag ger det en chans! Dax att ta tag i problemet! Sagt och gjort… Projektet är döpt till #fjärrdirringeringmedbetyg10 och är såklart tänkt att ge oss betyg 10 på fjärrdirrigeringen 🙂 Plättlätt!

Nu gäller att Spajk ska vara stilla fram, så för att börja i rätt ände måste han ju förstå att han ska ha frambenen stilla. Jag är inte så bra på klicker… men här känns det som jag ska ge det ett försök och shejpa fram rätt beteende. Spajk är väldigt lite shejpad, nästan inte alls skulle jag säga! Klicker däremot är han van vid.

Planen är nu att han ska lära sig ha framtassarna på skålarna innan vi ens börjar med olika förflyttningar, det känns logiskt i min värld! Någon som har andra erfarenheter får gärna hojta till och delge mig dessa!

Nu lägger jag ut alla filmer, helt oredigerade…. Så kom gärna med konstruktiva tips om ni tror att de är till någon nytta! Tvärsågning är ju också en modell, men det kräver en bra motivering 😉

Absolut första passet! Kanske inte smart med skålar, men jag tänker att jag på ett enkelt sätt kunna variera avståndet mellan dom så det känns naturligt och bra! Han är ju lite apporteringsbenägen, men det blev bättre för varje gång!

 

Som sagt…. bära på saker är hans signum! Men när väl matskålen var väck så gick det ju lättare.

 

Jag tycker han är duktig! Han förstår ju sambandet mellan skålarna och klicket! Ska bara få honom att sluta krafsa…. men även det blev ju bättre på tredje försöket.

Filmerna hänger egentligen ihop, så jag körde ganska länge, kanske aningens för länge?

Nåväl, planen fortskrider!

#fjärrdirrigeringmedbetyg10 – here we come!

 

En vanlig dag i familjen From

Ja, hur ser en vanlig dag ut i familjen From? Det varierar såklart, men i lördags såg den ut såhär:
Vi packade in snöskyffel, yxa och fika i bilen och brummade ut till Åsen! Vi visste att vi inte skulle kunna köra hela vägen fram, så vi var beredda på att gå en bit, men vi vet ju av erfarenhet att det är lite kul att se hur långt vi kan köra, så ibland behöver vi använda spade för att ta oss loss 🙂

Just i lördags kunde vi köra så långt som vi planerat! Dock grävde vi oss (eller rättare sagt, JAG grävde medans Nicklas rattade bilen) en liten parkeringsficka så vi inte skulle stå ivägen, ifall någon nu skulle komma åkande, vilket inte är så troligt sådär mitt ute i skogen! Men bäst att vara på den säkra sidan.

Nåväl, vi pulsade oss nån kilometer ut till stugan för lite fika. Kameran var med och måååååånga bilder hamnade i papperskorgen, men några blev fina!

IMG_1646

Som sagt….vissa blev riktigt bra!
IMG_1644

Nicklas gräver ner Spajks leksak…. undra vem som hade roligast? Nicklas eller Spajk? IMG_1636

IMG_1624

Lite smyglek uppskattas alltid av Spajk!
IMG_1616

IMG_1608

Tänka sig, även Dizni fick lite fnatt och for omkring som en unghund, trots sina nästan 10 år! IMG_1599 IMG_1597

Vi gick längs tjärnen där det avverkats skog under hösten, där hade någon slarver till skogsarbetare glömt en handske! Vilket gjorde Spajk överlycklig och han lekte glatt med handsken!  Tack till den slarviga skogsarbetaren 🙂
IMG_1591

IMG_1587

IMG_1584

Fina fina fröken rottweiler! Hur söt kan man vara??? IMG_1578

Fullt ös medvetslös säger Spajk!
IMG_1563

Inte alltid så snygg……
IMG_1564

Husse och hans hund……IMG_1565Ja, det var väl en helt vanlig dag i familjen From!

På återseende!