Sommar är Åsen!

Ja, som om vi inte hade annat att sysselsätta oss med så har vi kära Åsen som kräver lite kärlek och varsam renovering! Inte bara renovering, utan också lite nybyggnation, vi var optimistiska förra sommaren och trodde vi skulle hinna klart med vårt förrådsprojekt… Men icke! Som tur är står det ju kvar tills i år, bara att ta vid där vi slutade förra sommaren. 

 

Det finns alltid små spännande målarprojekt att sysselsätta sig med, om man som jag, inte alltid vill snickra! En betsad hylla passar inte in på dass, den ska få samma färg som väggarna! Fram med sandpapper och färgburkar! 

Det växer en ansenlig mängd lupiner på tomten, vilket ju är trevligt i lagom mängd! Men i år kapade vi dom innan dom hann sätta frö, får väl se hur mycket det blir nästa år!? Det är lätt att bli hemmablind och inte se hur vildvuxen tomten ser ut! Tur det syns skillnad när det blivit röjt. Även om nu bilden då visar hur det ser ut innan Nicklas gick loss med röjsåg! 

 

Fika är viktigt på Åsen! Om inte annat för att hålla blodsockret på lagom nivå… Jag är känslig för lågt blodsocker och får vansinnigt kort stubin om jag är hungrig, kort stubin och precisionsarbete som målning och snickeri är en väldigt dålig kombination! 

Efter sandpapper och ett par lager färg! Redo att skruvas upp på väggen, synd bara att väggen inte är klar ännu, men snart är den klar och då ska hyllan upp! 


På gaveln av förrådet var tanken att det skulle bli diskplats och en dusch, men det blev bara en diskplats och sen blir duschen bakom stugan istället. Lite skönt när idéer får vila lite och inte behöver ske pang-bom-på-en-gång liksom! 

Sen var det ju dethär med färg…. Det är oftast jag som målar, jag tycker det är kul! Det blir snabbt resultat och blir så fint! Men nu skulle Nicklas måla, och vips, så hade vi lite färg på marken… Så kan det gå! Det dryga var ju att sen kom ju då såklart jag och klev i färgen, så vi hade fina svarta fotspår överallt där jag gått vilket ju var mindre kul……

Vårt fina förråd! Förråddel till höger och sen dass till vänster.  Hela förra sommaren fick vi ta ett litet skutt för att komma in, men nu minsann finns det trappor 🙂 

”Men du Nicklas, ska vi passa på att måla insidan på dörrarna också? Nu när vi ändå har färgen framme?” Jo, tjena!!! Det var ju jättepillrigt att få in färg i alla skrymslen på dörrarna! Men fint blev det!

Fina diskplatsen har fått hyllor, frågan är ju hur länge färgen sitter kvar då vi köpte hyllor på IKEA som jag slipade och målade, trots att det var laminathyllor… Vi borde ju helt enkelt bara tagit lite väggpanel, kapat och målat, det hade lätt blivit snyggare och betydligt mer hållbart! Båda stugorna är målade med Falu fasadfärg, den färgar ju av sig lite och att då måla den färgen på laminat så kan ni ju fatta själva att det inte kommer fungera!? Tur att konsolerna var trärena så vi behöver bara byta hyllorna när det är dags. 

Vi har skojat om att det inte är en diskplats, utan ett ”ute-kök” alá Ernst… jag envisas med att kalla det ute-kök men Nicklas envisas att kalla det för diskplats! Vi får väl se vad det utvecklas till när vi är klara… 

Tadaaaaaa! Här kommer vi bygga vårt ute-spa! Eller egentligen är det ju inget ute-spa, det är en dusch, men det låter ju vaaaaansinnigt coolt med ute-spa istället för dusch. Det kommer såklart bli väggar på den, men bara åt stugan till, för tänk så häftigt att stå i duschen och titta rakt ut i skogen! Det kommer bara finnas typ källvatten, kanske på sin höjd lite uppvärmt av solen, men ändå! Tänk känslan! 

Vi har ju rinnande vatten från källa, men det är en sådan lyx att kunna vrida på kranen både inne och ute vid disken och det kommer vatten ur kranen! Det är först när man varit utan en sådan självklarhet som det blir en uppskattad lyx när det fungerar. Det kommer aldrig bli indraget vatten där, så toalett kommer vi aldrig ha, men snart ett nytt och fräscht utedass! 

Förberett för målning, dax att måla panel till dass, vi bestämmde oss för att ha den hyvlade sidan utåt vilket gjorde det sjukt tungt att måla!? Penseln liksom bara sögs fast i panelen, men med tålamod och mycket färg blev det till slut bra! Nu ska den ”bara” monteras inne på dass, sen ska själva toalettstolen in och det ska fixas med luftrening och det ska dras rör för urinseparering. Sen ska det in fönster och såklart hyllan, plus ett handfat och lite annat pyssel. Men snart är det klart! 

När vi köpte Åsen för typ tio år sedan så hette det inte ens Åsen, utan kallades för ”jaktstugan” av de förra ägarna, men vi döpte raskt om det till Åsen för attt den ligger vid Gansåstjärnen. Egentligen inte logiskt alls, men det är väl inarbetat och jag kan inte tänka mig något annat namn på det! Men nåväl, dom vi köpte det av var ett äldre par och mannen hade en ganska tråkig attityd. Han började bl.a. förklara för oss hur vi skulle tända eld i spisen och att vi behövde tänka på att skorstenen behövde bli varm för attt underlätta när vi skulle tända i köksspisen…  Han visste nog inte att vi var ganska vana vid att leva lite primitivt! 

Han skrattade också lite nonchalant åt oss när vi berättade att det skulle vara så skönt att kunna ha hundarna lösa och låta dom strosa runt på tomten. Han berättade minsann att det då inte alls skulle gå, för det fullkomligt kryllade av både björn och varg runt husknuten!? Jag ska erkänna att jag blev lite skeptisk då och undrade vad det var för ställe vi köpt! Men med facit i hand så konstaterar jag att han nog inte har samma syn på hunduppfostran som vi har… Hundarna får inte gå utom synhåll och någon varg eller björn har vi då aldrig sett till… Å andra sidan så visar bilden hur skönt avslappnade hundarna är på Åsen! Varsitt tuggben och dom håller sig sysselsatta en stund, eller så bara chillar dom i solen! 

Mellan renoveringarna rymmas det såklart lite hundträning! Spajk och jag måste ju träna nu när vi ska vara riktiga soldater! Vi är ett så gott gäng som tränar, högt i tak, helt prestigelöst och dessutom roliga människor! Helt underbart! Jag lovar att skriva om det också! Men nu är det tack-och-hej-leverpastej för nu!    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *